"3 yaşından sonra mutlaka tansiyonunu ölçtürün"

ÇOCUKLUK döneminde görülen hipertansiyonun sinsi bir şekilde ilerlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, 3 yaşından sonra tüm sağlıklı çocukların yılda bir kez tansiyonlarının ölçülmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Haberler 11.03.2018 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek tansiyon erikinlerde olduu kadar çocuklarda da görülebiliyor. Uzmanlar, yüksek tansiyonun en önemli nedeni olarak ise ar tuz tüketimini iaret ediyor. Tuzun içersinde bulunan sodyumun vücudun sv dengesini saladn belirten Nefroloji Uzman Prof. Dr. Mahmut çivilibal, Tüm gdalarn içinde az ya da çok miktarda sodyum var. Biz bunlar beslenme esnasnda alyoruz. Ancak sofra tuzu diye nitelendirdiimiz tuzun miktar çok önemli dedi.

BR YAINA KADAR TUZLA TANITIRMAYIN

çocuklarn bir yandan önce tuzla tantrlmamas gerektiine dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut çivilibal, Dünya Salk Örgütünün tuzun kullanmyla ilgili belirledii snrlar öyle açklad:

Erikinler için günde 1 çay ka yani 5 gramdan fazla tuz tüketilmemesini öneriliyor. Fakat Türkiyede yaplan çalmalarda neredeyse hepimiz bunun 3 katna yakn tuz tüketiyoruz. Bebekler için olabildiince 1 yandan önce tuzla tantrmamak ileri yalardaki tuz tüketimini de azalttn düünüyoruz. 1 ila 3 ya arasndaki çocuklarda 2 gram geçmemeli. 4 ila 6 ya arasnda 3 gram geçmemeli, 7 yandan sonra da tpk erikinlerde olduu gibi 5 gram geçmeyecek bir rejim uygulayacaz.

FAZLA TUZ ÖDEME NEDEN OLUYOR

Vücuda alnan tuzun susuzlua neden olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut çivilibal, bu suyun da ödeme neden olabileceini söyledi. Prof. Dr. Mahmut çivilibal, Tuz fazla tüketildii dönemlerde vücudun sv ihtiyac da artacaktr. Dolaysyla kiiler daha fazla su tüketecektir. Birinci olumsuz etkisi vücutta ödem birikmesidir. Tuzun kan basncyla ilgisi olduu biliniyor. Ar tuz tüketimi damar yapsn bozarak tansiyon yüksekliklerine ve kalp hastalklarna yol açabiliyor. Dolaysyla bebeklik, çocukluk döneminden itibaren ar tüketilen tuzlar kalp ve damar sistemini olumsuz etkiledii için erken gençlik ya da erikinlik dönemlerinde hipertansiyon ve buna bal komplikasyonlara yol açabilmektedir diye konutu.

çOCUKLARDA SNS BR EKLDE LERLYOR

Hipertansiyon, kalp damar hastalklar, kronik böbrek yetersizlii hastalklaryla dünyaya gelen çocuklara dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut çivilibal, erikinler gibi çocuklarn da tansiyonlarnn muayene srasnda ölçülmesi gerektiini belirtti. çocukluk dönemi hipertansiyonunun sinsice ilerlediini ifade eden Prof. Dr. çivilibal, Erikinlerin neredeyse her muayenede tansiyonlar ölçülürken ne yazk ki toplumda çocukta tansiyon mu olur diye bir alg var. Biz 3 yandan sonra tüm salkl çocuklarn ylda bir kez tansiyonlarnn ölçülmesini istiyoruz. çünkü çocukluk ya grubunda oluan hipertansiyon hiçbir bulgu vermeyebiliyor. Ancak ve ancak tansiyon ölçümüyle saptanyor. Bunun yan sra da doutan kalp hastal olan böbrek rahatszl olan ve belli bir dönem yeni doan youn bakm ünitesinde yatm çocuklarn 3 yandan önce de kan basnçlarnn rutin izlenmesi gerekir ifadelerini kulland.

Salam, sosis, sucuk ve cips gibi çocuklarn severek tükettii besinlerde tuz orannn yüksek olduunu söyleyen çivilibal, potasyumun ise bu tuzu dengelediini belirtti. çivilibal, Muz, spanak, brokoli, avakado, nar, ceviz gibi gdalar tüketerek de sodyumun zararl etkilerinden hipertansiyon etkisinden bir miktar uzaklaabiliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git