30 yaşından önce anne olmak meme kanserinden koruyor

Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, 30 yaşından önce anne olmanın kadınları meme kanserinden koruduğunu belirterek, “Ülkemizde her 8-10 kadından birinde görülen meme kanseri konusunda farkındalığı artırmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberler 30.10.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1-31 Ekim meme kanseri farkndalk ay dolaysyla uyarlarda bulanan Umut ve Yaam Dernei Bakan Dr. Nimet Baki, kadnlarn korkulu rüyas meme kanseri her ne kadar erken tehisle tedavi edilse de geç kalndnda can aldna dikkat çekti. Baki, 13 bin kadnda yaptklar mamografi sonucu 105 kadnda meme kanseri yakaladklarn belirterek, Özellikle 20 yandan itibaren düzenli olarak meme muayenesi, 20-40 ya aras ylda bir uzman doktora muayene, 40-69 ya aras 2 ylda bir mamografi çektirmek erken tehis için çok önemlidir uyarsnda bulundu.

PANDEM VAR DYE SAKIN ÖTELEMEYN

Meme kanserinde erken tehisin önemine iaret eden Baki, pandemi nedeniyle hastaln ötelenmemesi gerektiini kaydederek, 1-31 Ekim meme kanseri farkndalk ay. Bu illet hastalkta da erken tehis çok önemli. Lütfen, deerli genç-yal hanmlar ayda bir kendi kendine meme muayenesini atlamayn. 40nda olanlar yllk kontrollerinize mutlaka gidin. Memenize dokunun, hissedin, eer bir ey fark ederseniz doktora koun. Pandemi var diye sakn ötelemeyin. Erken tehis gerçekten hayat kurtaryor. Bir ey yoktur sözü inann kanserden daha tehlikeli. Bir yl önce bende de bir ey yok diye kontrollerinizi aksatmaynz.. Aile hikayemizde de meme kanseri olmayabilir, bende çkmaz demeyin dedi.

ERKEN TANI LE BAARI ORANI YÜZDE 100

Doktor Baki, meme kanserinin kadn kanserleri arasnda en sk görülen kanser türü olduunu ancak erken tan ile tedavisinde yüzde 100 baar elde edilebildiini ifade ederek, Ülkemizde erken tan konulan hasta oran yüzde 30 civarnda. Türkiyede meme kanseri görülme sklnn son 20 ylda iki kattan fazla artt. Bunun en önemli sebebi giderek artan imanlk ve Batya benzeyen yaam tarz. Özellikle 20 yandan itibaren düzenli olarak meme muayenesi, 20-40 ya aras ylda bir uzman doktora muayene, 40-69 ya aras 2 ylda bir mamografi çektirmek erken tehis için çok önemlidir diye konutu.

13 BN KADINDAN 105NDE MEME KANSER TESPT EDLD

Baki, Türkiye de mobil araçta meme kanser tarama projesinin ilk olarak Umut ve Yaam Dernei tarafndan gerçekletirildiini ifade ederek, 13 bin kadnda yaptklar mamografi sonucunda 105 kadnda meme kanseri yakaladklarn söyledi. Kadnlarn 30 yandan önce doum yapmalar meme kanseri riskini azaltyor diyen Baki, Özellikle menopozdaki kadnlarda meme kanserinin önlenmesi için ar kilodan uzak durulmas önemli. çünkü menopozda östrojen hormonunun kayna olan ya dokusunun artmas iman kadnlarda meme kanseri riskini artryor. Düzenli olarak haftada 5-6 saat egzersiz yaplmasnn meme kanseri riskini yüzde 25-30 kadar azaltt yaplan çalmalarda gösteriliyor. Ayrca meme kanseri tans alan ve tedavi gören kadnlarda düzenli spor yaplmas hastaln tekrarn ciddi bir ekilde azaltyor. Kadnlarn 30 yandan önce doum yapmalar meme kanseri riskini azaltyor. Dourma ya geciktikçe meme kanseri olma riski de artyor. Yaplan çalmalar 12 aydan daha uzun süre emzirmenin meme kanseri riskini azalttn gösteriyor. Stresten uzak durun, günümüzde youn çalma hayat, büyük ehirlerde trafik gibi zorlaan yaam koullar kadnlarn daha fazla stres altna girmelerine ve depresyona neden oluyor. Depresyon geçiren kadnlarda ise daha fazla meme kanseri görüldüü saptanmtr dedi.

Ana Sayfaya Git