İşaret diliyle sağlık eğitimi

Elazığ'daki kamu hastanelerinde görevli hasta karşılama, yönlendirme ve refakat personeli, işitme engellileri daha iyi anlamak ve onların hayatını kolaylaştırmak amacıyla işaret dili eğitimi alıyor.

Haberler 30.10.2019 - 01:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda kamu hastanelerindeki hasta karlama, yönlendirme ve refakat personeli, iitme engelli hastalar daha iyi anlamak ve onlarn hayatn kolaylatrmak amacyla iaret dili öreniyor.

l Salk Müdürlüü ve Halk Eitim Müdürlüü i birliiyle personelin iitme engelli hastalar ile iletiim sorununu amasna katk salamak için hastanelerde iaret dili kursu açld.

Mesai saatleri dnda kursa katlan personele, Halk Eitim Merkezinde görevli eitmenler tarafndan 2,5 ay eitim verilerek, iitme engelli vatandalarla iletiim noktasnda karlalan skntlarn önüne geçilecek.

Bu kapsamda hastanelerde görevli 60 personel, iaret dili alfabesini, günlük hayatta sk kullanlan kelimeleri, zaman ve duygular anlatmay örenerek, iitme engellilere her konuda yardmc olmak için parmak alfabesi eitimi alyor.

Elaz Ruh Sal ve Hastalklar Hastanesi Bahekimi Nilüfer Klç, AA muhabirine, hastanede iitme engelli hastalar ile yaanan iletiim sorununu çözmek için projeyi balattklarn söyledi.

Klç, uzman iaret dili eitmeni tarafndan hastanelerin farkl birimlerinde görev yapan personele verilen eitim sayesinde iitme engellilerin salk hizmeti alrken karlatklar sorunlarn ortadan kalkacana inandn ifade etti.

- Hizmet kalitemiz artt

Yaklak 120 saat süren kursa 60 personelin katldn belirten Klç, öyle konutu:

Bu eitim sayesinde hastanemize gelen iitme engelli hastalara yönelik hizmet kalitemiz artt. itme engelli hasta ikayetini anlatrken anlayamyorduk, bu nedenle sknt yayorduk. imdi bu sknt ortadan kalkt. Eitim alan personeli hastanenin tüm birimlerine eit ekilde datyoruz.

- Birinci seviye iaret dilini öretiyoruz

aret dili eitmeni Fatma Akçiçek de iitme engellilerin de dier vatandalar gibi devlet kurumlarna giderek hizmet aldn, ancak iletiim salanamaynca baz skntlarn ortaya çktn anlatt.

Eitimlerin sonunda kursiyerlere Milli Eitim Bakanl onayl sertifika verildiini aktaran Akçiçek, Burada kursiyerlerimize daha çok birinci seviye iaret dilini öretiyoruz. Günlük selamlama, konuma cümleleri, renkler, saylar, hayvanlar, yiyecek ve içecekler gibi eitimler veriliyor. Bu eitimin sonunda iitme engelliler ile iletiimde hiçbir problem yaamyorlar. diye konutu.

Hastane çalanlarndan Murat Özekinci ise engelli hastalara yardmc olmak için kursa katldna iaret ederek, Eitim sayesinde artk iitme engelliler ile daha rahat iletiim kurabileceiz. dedi.

Funda Temur Klnç da Burada sürekli iitme engelli hastalar ile karlayoruz. Bundan sonra daha faydal olacam düünüyorum. Bu eitimden sonra iitme engelli hastalarmza daha iyi hizmet vereceime inanyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git