"İşitme kaybı artık bir sorun olmaktan çıktı"

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt “İşitme kaybı artık bir sorun olmaktan çıktı diyebiliriz. Kaynak aldığı bölge ve sebebe göre ve işitme kaybı şiddetine göre alternatif çözümler bulmak ve uygulamaları artık mümkün hale gelmiştir. Bu nedenle hastaların mevcut tedavi alternatiflerini kabullenmesi ve vakit kaybetmemesi gerekiyor” dedi.

Haberler 03.03.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

3 Mart Dünya Kulak ve itme Günü kapsamnda bilgiler veren Prof. Dr. Bayazt, biyonik kulak, beyin sap implant ve iitme testlerinin önemini anlatt.

itme kaybnn doumda en sk karlalan problem olmakla birlikte her yata ortaya çkabileceini anlatan Prof.Dr. Bayazt, Doutan gelen iitme kayplar erken dönemde uygun ekilde tedavi edilmelidir. Aksi takdirde konuma da gelimez. Kii ne kadar iyi duyarsa o kadar iyi konuur. Doutan iitme kayplarnn yüzde 60 genetik nedenlere baldr. Kalan yüzde 40 ise anne karnndaki enfeksiyonlar ve geliim anormalliklerine baldr. Bebeklik ve çocukluk döneminde virüs ve bakterilerin sebep olduu iç ve orta kulak enfeksiyonlar ve travmalar ön plana çkar. Ya ilerledikçe bata gürültü travmas olmak üzere genel travmalar, kronik orta kulak enfeksiyonlar, tümörler nedenler arasndadr. Genetik nedenler 40-50li yalarda yine iitme kaybna neden olabilir. Özellikle 60 ya üstünden yaa bal iitme kayplar en sk nedenler arasndadr dedi.

LER DERECEDEK TME KAYIPLARINDA KOKLEAR MPLANT YAPILIYOR

itme kaybnn hafif derecelerden ara kadar deiik ekillerde kendini gösterebileceini söyleyen Prof. Dr. Bayazt, Sarlk derecesindeki iitme kayplarnda halk arasnda biyonik kulak olarak adlandrlan koklear implant uygulamalar ile tedavi salanr. Ancak koklear implant uygulanabilmesi için hastann iç kulaktaki salyangoz yapsnn ve iitme sinirinin varl gereklidir. Az da olsa bir grup hastada doutan iç kulak salyangoz yaps veya iitme sinir gelimemi olarak karmza çkmyor. Bilgisayarl tomografi ve magnetik rezonans görüntüleme yöntemleriyle iitsel yaplar deerlendirebiliriz eklinde konutu.

ALTERNATF çÖZÜM TSEL BEYN SAPI UYGULAMASI

itme testleri hakknda bilgi veren Prof. Dr. Bayazt sözlerini öyle noktalad:

Mesela uyuyan bir bebek veya çocuun iitmesi iitsel beyin sap cevaplar testi, yani ABR testi ile deerlendirilir. Bir ksm yetikin hastada ise genellikle tümör cerrahilerine bal olarak bu yaplar hasar görür. Dolaysyla hastaya koklear implant taklamaz. Bu grup hastalarda alternatif bir çözüm olarak iitsel beyin sap uygulamas yaplyor. Koklear implantta elektrot iç kulaktaki salyangoza yerletirilirken, iitsel beyin sap implantnda elektrot beyin sapndaki iitme çekirdei üzerine yerletirilir. Yani ilemlerden biri kulak içerisinden yaplrken, dier beyin içerisinden yaplyor. Bu durum her iki müdahale arasnda, ameliyat hazrl, cerrahi teknik, komplikasyon riski, elde edilecek randman açsndan ciddi farklar yaratyor. Koklear implant ameliyatnda genellikle 1 gün içerisinde hasta taburcu olurken, iitsel beyin sap implant sonras ortalama yat süresi bir haftadr. Hastalarn ortalama yüzde 80inde beklentileri karlayacak bir cevap elde edilirken, kalan hastalarda elde edilen fayda, beklentilerin altnda kalabilir.

Ana Sayfaya Git