İşitme Kaybınız Varsa Sebebi Otoskleroz Olabilir

Orta ve iç kulakta yeni kemik yapısının oluşması nedeniyle ortaya çıkan otoskleroz kendini işitme kaybıyla belli ediyor.

Haberler 23.04.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orta ve iç kulakta anormal kemik yapm sebebiyle oluan otoskleroz, iitme kaybna neden olabiliyor. Dier ad orta kulak kireçlenmesi olan otosklerozda, yeni kemik yapsnn olumas nedeniyle ses esas iitme organ olan iç kulaa ulaamyor. Bu durum da iitme kaybyla sonuçlanyor. Otoskleroz hastalnn nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber, hastaln oluumunda kaltsal yani genetik unsurlarn etkili bir rol oynad anlatan Op. Dr. Emrah çelik, kzamk virüsünün de bu hastalna neden olduunu ifade ediyor. Otosklerozun erkek ve çocuklara oranla orta yal kadnlarda daha çok görüldüünü söyleyen çelik, bu önemli hastaln hamilelik döneminde yaanan hormonsal deiim ve baz virüslerin etkisiyle de meydana gelebileceinin altn çiziyor.

Erken yalardaki vakalar

Otosklerozun en önemli belirtisinin iitme kayb olduunu belirten Op. Dr. Emrah çelik, hastaln tedavisine ilikin u bilgileri veriyor: itme kayb tek bir kulakta görülebilecei gibi her iki kulakta da olabilir. itme kaybnn yan sra kulak çnlamas, denge problemleri, titreme, devinimsel alg sorunlar ve hamilelikle iitme kaybnn art göstermesi de otosklerozun dier belirtileri arasnda saylabilir. Bu hastaln ilaçla tedavisi yoktur. Ancak erken yalarda tespit edilen otoskleroz vakalarnda ilk olarak hastaln ilerlemesini yavalatmak adna bir tedavi yöntemi uygulanr. Tedavi boyunca iitme kaybna engel olmak amacyla D vitamini, kalsiyum ve florür gibi vitamin takviyesi de yaplr. Otoskleroz tedavisinde sklkla kullanlan yöntemlerden biri de stapedektomi yani orta kulak kireçlenmesi ameliyatdr. Bu ameliyatta hareketi snrlandrlm üzengi kemii çkarlr ve yerine ses dalgalarn iç kulaa iletmesi için protez taklr. Ameliyatn ardndan hastada geçici olarak ba dönmesi, bulant ve kusma gibi durumlar görülebilir. Ameliyat sonras hastalar, ba dönmeleri tamamen geçene kadar uçak ve araba ile seyahat etmekten, dal yapmaktan ve ar yük tamaktan kaçnmaldr.

Ana Sayfaya Git