İdeal kilo anne olmayı kolaylaştırıyor

Günümüzde giderek artan obezitenin yol açtığı sorunlardan kurtulmak isteyenler için cerrahi seçenekler de var. Daha çok kadınların başvurduğu obezite cerrahisinde, hastaların aklına birçok soru takılıyor. Bunlar da biri de obezite cerrahisinin anne olmaya engel olup olmayacağı…

Haberler 18.02.2017 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. ule Selvi, Obeziteden uzaklamak hem anne olmay kolaylatryor hem de daha salkl bir hamilelik süreci yaanmasn salyor diyor.

Halk arasnda imanlk ya da tüp mide ameliyat olarak da bilinen obezite cerrahisi, günümüzün gelien salk ve estetik algsyla birlikte kadnlarn da skça bavurduu yöntemlerden biri. Ancak bu ameliyat, bir bebek sahibi olmak isteyen kadnlarn aklna Acaba hamilelie engel mi? sorusunu da getirebiliyor. Mide küçültme ameliyatlarnn hamilelie bir engel oluturmadn belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. ule Selvi, ancak salkl bir hamilelik yaamak için ameliyat sonras 1 yl kadar beklemek gerektiini belirtiyor.

NEDEN 1 YIL BEKLENMEL?

Obezite cerrahisi sonras, vücudun yeni beslenme sürecine almas ve fazla kilolarn verilmesi salkl bir hamilelik süreci yaanmasn salyor. Ayrca hamilelik sürecinde sk görülen baz yaknmalar hafif atlatmak için de beklemenin yarar var. Bu yaknmalarn banda mide sorunlar geliyor. Hamilelikte artan hormonlarn etkisiyle bulant ve kusma görülürken, öte yandan midenin boalmasyla oluan yavalama rahatszlk hissine sebep oluyor. Bir de hamileliin ileri dönemlerinde reflü ikayetleri daha sk görülmeye balyor. Bu durum önceden mevcut mide rahatszl olan ya da mideye cerrahi ilem uygulanm kiilerde ise, daha youn olarak yaanyor. Bu sebeple mide küçültme cerrahisi geçiren hastalarn mümkünse 1 yl hamile kalmamalarn öneren Dr. ule Selvi, Bu süre içerisinde kiilerde yeterli ve dengeli kilo kayb salanp, diyetle birlikte yaam tarz düzenlenmeli diyor.

DEAL KLO HAMLE KALMAYI KOLAYLATIRIYOR

Obez kadnlarda, özellikle polikistik over sendromu da varsa, insülin direnci gelimesine bal yumurtlama bozukluu görülüyor ve bu da büyük oranda infertiliteye neden oluyor. Böylece bu sorunu yaayan obez kadnlarn hamile kalmas da zorlayor. Ayrca hamile kalsalar bile, diyabet, yüksek tansiyon, preeklampsi gibi hamilelikte ortaya çkan salk sorunlaryla daha ciddi bir ekilde karlaabiliyorlar. Bu nedenle hamile kalamayan ve vücut/kitle endeksi 35in üzerindeki kadnlarn, diyet ve ilaç tedavisi ile sonuç alamadnda, obezite cerrahisi seçeneini de düünmelerinin yararl olduunu söyleyen Dr. ule Selvi, Hamile kalabilmek için kii kendi ideal kilosuna ulatnda, çou zaman infertilite tedavisine gerek kalmadan kendiliinden anne olma ans douyor diyor.

OBEZTE CERRAHS SONRASI HAMLELKLE BUNLARA DKKAT!

Dr. ule Selvi, obezite cerrahisi geçiren ve ardndan hamile kalan anne adaylarnn yapmas gerekenleri öyle sralyor:

* lk aylarda, bulant ve kusmalar ile son aylarda artan reflü ve mide problemleri için güvenilir ve önleyici ilaçlar doktor kontrolünde kullanabilirsiniz.

* Folik asit, B grubu vitaminler, kalsiyum ve demir destei almay unutmayn.

* yi bir diyetisyen takibinin yan sra bir gastroenteroloji ve metabolizma uzmannn youn takip ve desteini aln.

* Son üç ayda bebekte gelime gerilii olasl yüksek olduundan, bebein anne karnndaki geliimini mutlaka yakn takip altnda tutun.

Ana Sayfaya Git