İdrar kaçırma sorunu iş hayatını olumsuz etkiliyor

Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, Türkiye'de yaklaşık 2,7 milyon kadın tarafından yaşanan idrar kaçırma sorununun kadınlar ve erkeklerde özgüven eksikliğine, benlik saygısının yitirilmesine, utanç duygusuna ve rezil olma düşüncesine yol açtığını ve tüm hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Haberler 14.09.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 40 ya ve üzeri her 4 kadndan 1i idrar kaçrma sorunu yaarken, 50 ya ve üzeri her 10 erkekten 1i ise idrar kaçrma sorunu yayor. Özellikle 45 ya üstü kadnlarda veya erkekler de idrar kaçrma problemleri fizyolojik sorunlarla skça ortaya çksa da bazen psikolojik açdan da ortaya çkabiliyor. Bu anlamda idrar kaçrma sorununun psikolojik etkilerinin özellikle aktif çalma hayat içerisinde olan kadnlar zorladn belirten Uzman Psikolog Yasemin Aydodu, idrar kaçrma sorununun nedenlerini ve çözümlerini açklad.

çocuklukta yaanan travmalar, idrar kaçrma sorunu olarak ortaya çkabiliyor

drar kaçrma problemleri psikolojik olarak da ortaya çkabildiini kaydeden Aydodu, Kadn, erkek, genç, yal ve çocuklarda her yatan bireyde görülebilen bir sorundur. Psikolojik olarak idrar kaçrma sorunu özellikle kiinin çocukluunda ya da sonraki dönemlerinde yaad baz durumlar sonucunda yetikinliinde ortaya çkabilmektedir. Bunlar; tuvalet eitiminde ceza yönteminin kullanlmas, aileden birinin idrar kaçrma sorunu yaamas, çocuun iddet olayna tank olmas, tuvalete zor yetime durumlar, kaza yaanmas, ebeveynin alt slatmaya kar verdii ar tepki, yeni doan kardee kar olan kskançlk duygusunun ifadesi olarak, okulda baarszlk, dayak, ailede ölüm, boanma, göç, okul konusu ile ilgili travmalar, hastanede yatma, çocuun alkn olmad bir evde tuvalete gidememe durumu (tuvaletin evin dnda olmas ya da evin içinde olmas), ar temiz ve düzenli annenin baskc tuvalet eitimine kar duygusal tepki gibi durumlardr dedi.

Sorun, kadnlar duygusal açdan ve i hayat anlamnda zorluyor

drar kaçrma sorununun kadnlar ve erkeklerde özgüven eksikliine, benlik saygsnn yitirilmesine, utanç duygusuna ve rezil olma düüncesine yol açtn ve tüm hayat olumsuz etkilediini belirten Aydodu, psikolojik destek alnd sürece idrar kaçrma sorunu ve dier sorunlarn ortadan kalktn, kadnlarn özellikle duygusal olarak bu sorundan zarar gördüünün altn çizdi.

Psikolog Yasemin Aydodu, idrar kaçrma sorununun kadnlar duygusal olarak zorladn belirterek, çou kadnda utanç duygusu ve sknt oluturur. Baz kadnlarda günlük hayatn kstlayacak kadar iddetli de olabilir. Özgürlüklerini snrlandrarak yaam kalitelerini düürmektedir. Temizlik yaparken, yolda yürürken, bir eyay kaldrrken, insanlarn yannda güldüünde, haprdnda idrar kaçrabilen kadn toplum içine çkmaktan kaçnabilmektedir. Bu sorunu yaayan kadnlar sk sk idrara çkma, tuvalete gecikirse idrar kaçrma sorunu yaadndan, darda gezerken tuvalet bulma arayna girmektedirler. Bu tip durumlar kadnlarn keyfini kaçrmaktadr. drar kaçrma i hayatn da olumsuz etkilemektedir. Dikkat gerektiren ilerde, uzun süreli toplantlarda, akl devaml idrarn kaçrmakta veya tuvalete yetimekte olan kadn iine odaklanamamaktadr. Geceleri de sk sk tuvalete gitmek durumunda olduklarndan uykularn alamazlar ve dinlenememi olabilirler ifadelerini kulland.

drar kaçrma sorununda ürolog muayenesi normal çkan veya gerekli ilaçlar kullanmalarna ramen halen idrar kaçrmaya devam eden birey gruplarnn psikologlara bavurabileceklerini belirten Aydodu, Hipnoterapi yöntemi ile kiinin çocukluunda ya da sonraki dönemlerinde idrar kaçrmasna sebep olan durumlar, bilinçalt düzeyde ortaya çkarlarak anlamlandrlr ve çözümlenir. Yaadklar olaylarn olumsuz taraflar açklanr ve yeniden yorumlanr, olumlu yönleri konuulur, sorunu oluturan düünceler deitirilir, telkinlerle devam edilir ve idrar kaçrma sorunu ortadan kaldrlr dedi.

Ana Sayfaya Git