“İki elle cep telefonu kullanmayın”

HATALI cep telefonu kullanımı, baş, boyun ve sırt ağrılarına davetiye çıkarıyor. Başı öne eğip telefona bakmanın ortalama insan başının kendi ağırlığından 5 kat daha fazla vücuda ağırlık yüklenmesine neden olduğunu belirten Öğr. Gör. Mehmet Toprak, telefonunun tek elle kullanılmasının daha az zararlı olacağını söyledi.

Haberler 27.07.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elimizden düürmediimiz ve günlük yaantmzn vazgeçilmezi haline gelen cep telefonu, yanl kullanm halinde omurgada ciddi hasarlara yol açabiliyor. Ba, boyun arsndan srt ve duru bozukluklar gibi kiinin d görünümüne kadar etki eden telefon kullanm, vücutta kronik ar döngülerini de beraberinde getiriyor. Telefonu iki elle tutmak yerine, tek elle kullanmann daha doru olduunu söyleyen Mehmet Toprak, doru çanta kullanmnn da ipuçlarn verdi.

VÜCUDA GERENDEN FAZLA YÜK BNYOR

Ortalama insan bann 5 buçuk kilogram olduunu ve telefon kullanm srasnda ban 60 derece aa doru eilmesiyle vücudun bunu 27 kilogram olarak algladn söyleyen Toprak, Telefon kullanm srasnda 5 buçuk kilogram olan bamz eer 15 derece öne doru eersek, vücut bunu 12 kilogram olarak hisseder. Eer bamz 30 derece öne doru eersek, bunu 18 kilogram olarak hissediyor. 45 derece öne eip telefonla, bilgisayarla, kitapla megul olursak 22 kilogram olarak hissediyor. 60 derece öne doru eersek de 5 buçuk kilogram olan bamz vücut, 27 kilogram olarak hissediyor dedi.

çARE KNN GÜNLÜK YAAM STLN DETRMES

Tedavinin yannda kiinin, yaam stilinde de deiiklie gitmesi gerektiini belirten Toprak, Kronik olarak yük binme sonras srt ve boyun kavamzdaki kas gruplarmzda spazmlar geliiyor. Kronik ar döngüleri oluuyor. Bu aamada kii, istirahat etse de arlar hafiflemiyor çünkü; kas çok çalmadan dolay artk kendisini korumaya alyor ve kaslyor, dinlenemiyor, rahatlayamyor. Bunun tedavisi de ameliyat, kayropraktik ya da fizik tedavi deil. çare kiinin günlük yaam stilini deitirmesi eklinde konutu.

Kiinin öncelikle yanl yapt hareketi düzeltmesiyle bu durumun önlenebileceini dile getiren Toprak, Eer tüm bunlar yapmaya devam ediyorsa, yaplan tedaviler çok kalc olmuyor. Tedavi de olmuyorsa ve bu alkanlklarna devam ediyorsa, omurgadaki kemik ve diskler arasndaki yaplarda dejenerasyon oluyor. Uzun vadede boyun kemiklerinde dizilim bozukluklar gelimesi ve boyun bölgesindeki yumuak dokularda oluan problemler nedeniyle boyun kaynakl ba arlar görülebiliyor. Buna servikojenik ba ars yani boyun kaynakl ba ars diyoruz. Bu kiilerin, boynunu tedavi edip hastann yaam stili ile de bu tedaviyi desteklediimiz zaman ba arlar geçebiliyor dedi.

OMURGADA EKL BOZUKLUUNA DKKAT

Yanl cep telefonu kullanmnn omurgada ekil bozukluuna neden olduunu söyleyen ve uyarlarda bulunan Toprak, Omurga bir bütün. Banz öne doru gittii zaman omuzlarnzn da öne doru gitmeme gibi bir ans yok. Dolaysyla omuzlarnzn öne doru kapanmasyla birlikte kürek kemiklerinizin aras açlr ve burada kamburlama durumu olur. Omurga S eklinde. Bir yeri bozduunuz zaman öbür taraf da bozuluyor. Bel ve srt ksmnn da adapte ekli de bozuluyor. Bozulma derken ekillenmeler yani istemediimiz, omurgann doasnda olmayan ekillenmeler. Bunlar da vücutta yük dalmn olumsuz etkiliyor. Kii boynunu öne doru tuttuu zaman sadece boyun ars deil srt ars da oluur. Vücudun bütününde kas, iskelet sisteminde problemler geliebiliyor eklinde konutu.

TELEFONU K ELLE KULLANMAK YANLI

Doru cep telefonu kullanm hakknda bilgi veren Toprak, telefonu tam göz hizasnda tutmann da doru olmadn ve kullanm srasnda el deiikliinin yaplmas gerektiini söyledi. Doru kullanm için önerlerde bulunan Toprak, konumasna öyle devam etti:

Kollar dirsekten bükülü halde telefonu tutmak dorudur. Telefonu iki elle kullanmak yerine tek elle kullanmann srt için daha salkl olduuna yönelik çalmalar var. Telefonu iki elle kullandnz zaman omuzlarnz daha çok önde ve daha çok kapanyorsunuz. Yani telefonu tek elle kullanmak daha az zararl. Bunun yannda sürekli ayn elde uzun süre telefon kullananlar el deitirmeli. Telefonu bir miktar aada tutmak gerekir. Tam karda tutmak da iyi deil çünkü o zaman da kollarmz havada tamak zorunda kalyoruz. Kollarmz gövdemizin yannda ve dirsekten bükülü bir ekilde 10-15 derece bamz aa eebiliriz. Tam göz hizasnda tutmak sürdürülebilir makul bir hedef deil. Kollarmz havada tamak yerine burada yer çekimini lehimize kullanp kollar tam gövdeyle bitiik tutup ön kolumuzla telefonu vücudumuza yaklatrabiliriz. Yani gözümüzün biraz aasnda tutabiliriz. Öte yandan, çounlukla ba parmamz kullandmz için bu uzun vadede parmaklarda kireçlenmeye neden olabilir.

SIRT çANTASI KULLANIN

Doru çanta kullanm hakknda da bilgi veren Toprak, Tek tarafl çanta kullanm önermiyoruz. Bunun yerine çantay çift tarafl kullanmak daha doru. Kadnlarn kulland askl çantada yaplmas gereken en temel ey asky çapraz olarak takmak ama her seferinde ayn taraftan taklmamal. Mümkün olduunca çantann asksn dier omuzla deitirmek gerekiyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git