İlaç firmaları uyuz hastalığında yoğun talebe hazırlıksız yakalandı

Sağlık Bakanlığı, resmi twitter hesabından, uyuz belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiği yönünde bir uyarı paylaşımında bulundu. Bakanlık, 'Uyuz belirtisi taşıyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. Hekimin reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmayı, korunma ve tedavi önerilerini uygulamayı ihmal etmeyin' uyarısını yaptı.

Haberler 17.12.2019 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uyuz salgn nedeniyle piyasada ilaçlar tükendi iddialarna yönelik resmi rakamlar da açklayan Salk Bakanl, Türkiye genelinde toplam 368 bin kutu, stanbulda ise 90 bin kutu ilaç stoku olduunu belirtti. stanbul Eczac Odas Bakan Cenap Saraliolu ise birdenbire artan vakalar nedeniyle ilaç firmalarnn youn talebe hazrlksz yakalandn söyledi. Saraliolu, Tedavide kullanlan krem, losyon ve ampuanlarn çou yerli firmalara ait. Fiyatlar da 10-15 TL civarnda. Yani, pahal, ulalamaz ilaçlar deil bunlar. Bu hafta itibariyle stanbul genelindeki depolarda yaklak 3 bin kutu ilaç olduu bildirildi. Firmalar gerekli önlemleri aldklarn ve ksa süre içinde depolara ilaç girii yaplacan açklad dedi.

LAç OLMADII çN HASTALIK ARTTI DYEMEYZ

Eczaclar ise 20-25 gündür ilaç temininde sknt yaadklarn söyledi. Türk Dermatoloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Salih Gürel, bu yl vakalarda art olduunu ama hastalarn ilaç bulunamad için tedavi edilememesi gibi bir durumun söz konusu olamayacan söyleyerek, Gerçek anlamda bir ilaç sknts ve hastalarda da buna bal bir arttan bahsedemeyiz. Ayrca bazen geleneksel, yapma ilaçlarla da tedavi salayabiliyoruz dedi.

TAM TEDAV çN TÜM ALEYE LAç YAZIYORUZ

Prof. Dr. Gürel, Bu yl uyuz hastalnda çok art gözlemliyoruz. Sonbahar ve k aylarnda skl artan bir hastalk. Dolaysyla önümüzdeki günlerde de artn devam edeceini öngörüyoruz. Biz tehis koyduumuzda tüm aileye ilaç yazyoruz. çünkü bir evde hastal tayan biri varsa herkesin tedavi görmesi gerekiyor. Bazen evde kii says kadar ilaç yazdmz oluyor. Son dönemlerde ilaç tüketiminde çok fazla bir art var. Bu nedenle bazen eczanelerin bu taleplere yetiemediini görebiliyoruz. Ama gerçek anlamda bir ilaç sknts ve hasta saysnn buna bal artndan bahsedemeyiz. çünkü geleneksel, yapma ilaçlarmz da kullanabiliyoruz baz özellikli hastalarda dedi.

ARTILAR ÖNGÖRÜLEMED çN SORUN OLDU

stanbul Eczac Odas Bakan Saraliolu ise Hastalardaki arta bal olarak ilaç bulmada sknt yaadk. lgili firmalarla yaptmz görümelerde de aslnda planlanan sayda ilaç verildiini ama bu artlarn öngörülememesinden kaynakl skntlar yaand bildirildi. Firmalar planlamalarn yeniden güncellediler çok hzl ekilde bu eksiklik giderilecek diye düünüyoruz. Salk Bakanlmz piyasada 368 bin civarnda ilaç olduunu belirtti. Sanyorum tüm Türkiye rakam bu. laçta genelde piyasada bulunan rakamn yaklak dörtte biri stanbulda olur. Yani buna göre 100 bine yakn ilaç olmas lazm stanbulda. 13 Aralk itibariyle stanbuldaki tüm datm kanallarnda 3 bin adet civarnda ilaç olduunu belirledik diye konutu.

DRENç GELMES YOK, TEDAVY YANLI UYGULUYORLAR

Uyuz hastalna gözle görülemeyen, milimetrenin yaklak üçte biri büyüklüündeki sarcoptes scabiei adl akar türü bir parazit yol açyor. Üst deri tabakasnn altna yerleen bu parazit, kendine tünel açarak cilt içinde ilerliyor ve keratinle besleniyor. Bu nedenle de kant ve döküntüye neden oluyor. Prof. Dr. Gürel, Ama parazitte bir deiiklik yok. O nedenle bir dirençten de bahsedemeyiz. Hastaln tam olarak iyilememesi hastalarn tedaviyi gerektii gibi uygulamamas veya evdeki dier kiilerin kant olmad için tedavi almamasndan kaynaklanyor. Ev içerisinde bir kii tedavi olsa bile dierlerinde tekrar balyor dedi.

KAINTISI OLMASA DA TEDAV GÖRMEL

Uyuz hastalnn en büyük özelliinin geceleri uykudan uyandracak kadar bir kantya yol açmas olduunu belirten Prof. Dr. Gürel, sözlerini öyle sürdürdü:

Tedavide en önemli unsurlardan bir tanesi evdeki herkesin ayn anda tedavi olmas. Kants olsun ya da olmasn, herkesin ayn tedaviyi uygulamas gerekiyor. çünkü uyuz etkenini tayabilirsiniz ama henüz kant gelimemi olabilir. Dier bir önemli husus da ilac sürdüünüzde, herhangi bir ekilde bir yerinizi ykarsanz hemen o bölgeye tekrar sürülmesi gerekiyor. Yoksa tedavi baarsz oluyor. Bunlara dikkat edilirse son derece kolay tedavi edilen bir hastalk. Ancak kendi kendine tan koymak ve tedavi yapmak doru deil. Muhakkak bir dermatoloun veya aile hekiminin görmesi ve ilaçlar reçete etmesi gerekiyor.

ECZACILAR LAçLARIN GELMESN BEKLYOR

Eczac Arzu Hz, uyuz vakalarnda beklenmedik bir art gözlemlediklerini söyleyerek, Son bir aydr ilaçlarn temininde zorlanyoruz. Dönemsel oluunu düünüyoruz. Umut ediyoruz ki en ksa sürede çözülür dedi. Eczac Zeki Cansu ise kendilerine gelen reçete taleplerinin arttna dikkat çekti ve Son bir ay içinde baya bir yaygnlat. Günde birkaç kii sorarken 6-7 kii sormaya balad bu ilaçlar. stanbul genelinde 2 bin 500 3 bin tane eczane var. Soruyoruz, depoya 50 tane giri oldu diyorlar. O yüzden sraya sokmular. Her eczaneye ya bir tane gönderiyorlar ya da hiç göndermiyorlar diye konutu.

Eczac Ömer Helvacolu da Uyuz ilaçlar aa yukar 20-25 gündür ne bizde ne de depolarda var dedi.

Ana Sayfaya Git