İmmün plazma yöntemiyle tedavi dönemi başladı!

İnönü Üniversitesi, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı immün plazma yöntemiyle tedaviye başladı. Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık ise yeni başlanan tedavi yöntemi ile ilgili yaptığı açıklamada, "immün plazma" tedavisi için günde 750 bağışçıdan plazma alabilecek kapasitede olduklarını bildirdi.

Haberler 08.04.2020 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kzlay, yapt açklamada, bünyelerindeki Turgut Özal Tp Merkezinde, yeni tip koronavirüse yakalanp iyilemi ve sonrasnda testleri negatif gelen bir hastadan plazma toplayarak dün itibariyle tedaviye baladklarn söyledi.

Kovid-19un çinden baladn ve dünyaya büyük bir salgn olarak yayldn aktaran Kzlay, Avrupa, Amerika, bütün ülkeler bu konuda çok ar tablolarla salgnla ba etmeye çalyor. Ülkemizde tablo daha olumlu, iyi, yönetebileceimiz düzeyde. nallah bunu da en iyi ekilde götürmeyi ülke olarak baaracaz, buna bütün kalbimle inanyorum. dedi.

Tedavi yönteminin kendilerine umut verdiini aktaran Kzlay, öyle devam etti:

çinde 5 hastayla baland, olumlu sonuçlar alnd. imdi Amerika da 24 Martta bu tedavi yöntemine onay verdi. Salk Bakanlmz da 3-4 gün önce genelge yaynlayarak Kovid-19 geçirerek iyilemi hastalardan belirli artlar salayan hastalardan alnacak plazmann, plazma ferez yöntemiyle, tablosu ar olan Kovid-19 hastalarna uygulanmasnn faydal olabileceini ve bunun büyük merkezler tarafndan uygulanabileceine izin verdi. Bu izin dorultusunda, oradaki artlar ve genelgenin maddeleri dorultusunda, Türkiyede ilk kez Turgut Özal Tp Merkezimizde iyileen Kovid-19 hastasndan plazma alarak, plazmaferez yöntemiyle çok ar tablodaki youn bakmda yatan bir hastamza uyguladk. yileen 46 yandaki hastamz verici oldu, 56 yanda youn bakmda ar tabloda olan ve makineye bal bir hastamza bunu tedavide uyguladk.

Bundan çok ümitvarz

Kzlay, hastay yakndan takip ettiklerini dile getirerek, öyle konutu:

Bundan çok ümitvarz çünkü dier tedavilerin hiçbiri kesin tedavi yöntemi olarak henüz dünyada söylenemiyor ama hepsinin bir faydas, etkisi farkl farkl var. yileen hastadan alnan yöntem de unu içeriyor: yileen hastann kannda antikorlar var. Antikorlar o hastay iyiletirdi ve o antikorlar kannda olutu, yani hastala kar vücut kendini koruma mekanizmasna geçerek, antikor üreterek hastal yendi. Buradaki amacmz o hastann plazmasnda Kovid-19a gelien baklk, antikorlar youn bakmdaki Kovid-19 ile mücadele eden hastalara vererek o hastann iyilemesini salamak. Bu yöntem daha önce farkl hastalklarda da kullanlan bir yöntem. Daha önce SARSda, MERSde farkl viral hastalklarda bu yöntem kullanld ve baarl oldu. Burada da baarl olacana inanyoruz. çok umutluyuz, çok ümitvarz bu yöntemin baarl olacana.

Türkiyenin en büyük aferez ünitesine sahip olduklarn bildiren Kzlay, ylda 5 bin civarnda plazmaferez, 10 binin üzerinde trombosit tedavisi uyguladklarn söyledi.

Plazmaferez yönteminden çekinmesinler

Prof. Dr. Kzlay, Kovid-19 sonucu pozitif çkp daha sonra hastal yenenlere çarda bulunarak, unlar kaydetti:

Kovid-19 pozitif çkp da hastal yenen ve Salk Bakanlnn koyduu kriterlere uygun hastalarmzn bize gelmesini istiyorum, onlar davet ediyorum. Plazmaferez yönteminden çekinmesinler. Hastal geçiren bir hastamza bu yöntemin kendisine hiçbir zarar olmayacan söyleyebilirim. Kendisi hastal yendii için çok ar tablodaki hastalara çok faydas olmasn bekliyoruz. Bu hastal geçirip iyilemi hastalarmzn plazmalar ar hastalarmz için yeni bir umut douruyor. Bunu en iyi ekilde uygulamak bizim gibi büyük hastanelerin görevi. Bu i için 24 saat, tüm ekibimiz hazr. nallah buradan olumlu, çok ümitli sonuçlar alacaz.

Turgut Özal Tp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt da uygulamadan baarl sonuç almay hedeflediklerini belirterek, Salkl vericiden 830 cc plazma topladk. O plazmann 400 ccsini ilk etapta hastamza uyguladk. Ondan sonra haftada 200 cc olarak devam edeceiz. Bir salkl vericiden, yaklak, bir hastamzda kullanacamz plazmay elde edebiliyoruz. O nedenle koronavirüsten iyileen ve salkl hale gelen hastalarmzn verici olarak bize plazma vermelerini tavsiye ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git