İnmemiş testisin çocuklar üzerindeki 7 olumsuz etkisi

Erkek çocuklarında bir yaşına kadar yaklaşık %4 oranında inmemiş testis sorunu görülebiliyor. Ancak, erken doğan prematüre bebeklerde bu oran %33’lere kadar çıkabiliyor.

Haberler 08.05.2019 - 02:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Cerrahisi Op. Dr. Taner Kamac, çocuklarda inmemi testis sorunu ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Prematüre bebeklerde daha sk görülüyor

Halk arasnda inmemi testis olarak bilinen kriptoridizm; testislerin doutan torbaya inmemesi durumudur. Testislerin torbadaki normal yerinde olmas salkl testis geliimi, hormon ve sperm üretimi için mutlaka gereklidir. nmemi testis skl zamannda domu bebeklerde %2-4 iken, bu oran erken domu yani prematüre bebeklerde %20-33 gibi çok yüksek bir oranda görülmektedir. nmemi testis çounlukla tek tarafl görülmekle birlikte bazen iki tarafl da görülebilir. Ancak baz durumlarda testisler karn içinde kalm olabilir ve dardan hiç belirlenmeyebilir.

Tan ve tedavide ailenin dikkati önemli

nmemi testis tan ve tedavisi, ebeveynlerin erkek çocuklarnn torbalarn kontrol etmeleri ve bu sorundan üphelenmeleriyle balar. Bu durumda bir çocuk cerrahisi uzman tarafndan yaplacak fiziki muayene ile tan kesinletirilir. Baz vakalarda radyolojik tetkiklerden ve hormonal testlerden de faydalanlabilir. Ayrca nmemi testise baka anomaliler de elik edebilir. Tek tarafl inmemi testis olgularnda ek inceleme yaplmasna gerek kalmazken, iki tarafl inmemi ve karn içinde kalm testis varlnda elik edebilecek ek anomalilerin mutlaka aratrlmas gerekmektedir.

Ameliyat tedavi için altn standart

Doutan inmemi testis sorunu olan bebeklerde, 6nc aya kadar testislerin kendiliinden torbaya inmesi beklenir. Ancak bir yana kadar torbaya inmeyen testisin artk kendi kendine inmesi beklenemez. Tedavi edilmezse 1-2 yandan sonra inmemi testislerde ciddi sorunlar görülebilir. Hastaln tedavisinde altn standart ameliyattr. Bu yüzden inmemi testis hastalar en ideal ya aral olan 6ay-1ya arasnda ameliyat edilmelidir. nmemi testis tedavisinde hormon tedavisi de seçenekler arasndadr. Eskiden daha sk uygulanan hormon tedavilerinin baar oranlarnn çok düük olduunun anlalmas nedeniyle günümüzde daha az tercih edilmektedir.

30 dakikada kapal ameliyat ile tedavi edilebiliyor

Kask kanalnda tespit edilebilen testisler çou zaman yaklak 30 dakika süren ameliyatlar ile rahatlkla torbaya indirilebilmektedir. Testislerin bulunamad hastalarda öncelikle radyolojik tetkikler ile tespit edilemeye çallr. Baz durumlarda yine laparoskopik yani kapal yöntem ameliyat ve kamera yardm ile karn içi incelenir ve testis, karn içinde bulunursa torbaya indirilir.

nmemi testis tedavi edilmediinde

1. Hormon ve sperm üretiminin bozulmas ile ksrlk oluabilir

2. Testis kanseri görülme riski 4-10 kat artar.

3. Testis damarlar etrafnda dönebilir ve testisin kanlanmas bozularak kaybedilebilir.

4. Yukarda kalan testis travmaya maruz kalabilir.

5. Kask ftna neden olabilir.

6. Testisin torbada olmamasndan kaynakl psikolojik sorunlar yaanabilir.

7. Tartmal olmakla birlikte inmemi testisin, dier tarafta bulunan ve salkl olan testise de zarar verecei gibi riskler tamaktadr.

Ana Sayfaya Git