İran'da koronavirüs salgınının bilançosu ağırlaşıyor

İran'ın neredeyse tamamına yayılan yeni tip koronavirüs, şu ana kadar 124 kişinin yaşamına mal olurken vaka sayısı da 4 bin 747'ye ulaştı

Haberler 07.03.2020 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn randa bata bakent Tahran olmak üzere hzla yaylrken virüs u ana kadar üst düzey isimlerin de aralarnda bulunduu 124 kiinin ölümüne yol açt.

Koronavirüs, ilk ortaya çkt çinden sonra en çok kaybn yaand randa 19 ubatta Kum kentinde tespit edildi. Ardndan neredeyse ülkenin tamamna yaylan koronavirüse yakalananlarn says 4 bin 747ye ulat. Kovid-19 tehisi konulanlardan 913 kii de iyileerek hastanelerden taburcu edildi.

En çok vaka 1413 ile Tahran eyaletinde görülürken ülkede virüsün ilk tespit edildii Kumda 523, Gilanda 424, sfahanda 388, Elburzda 302, Mazenderanda 301, Merkezide 228 ve Kazvinde 176 kiinin enfekte olduu açkland.

Salgnn nispeten daha az yayld eyaletlerden Semnanda 114, Gülistanda 104, Rezevi Horasanda 89, Loristanda 80, Farsta 81, Dou Azerbaycanda 75, Huzistanda 63, Yezdde 57, Zincanda 50, Kürdistanda 42, Erdebilde 40, Kirmanahta 27, Kirmanda 25, Hemedanda 23, Sistan-Beluçistanda 21, Hürmüzganda 19, Güney Horasanda 18, Kuzey Horasanda 15, çeharmahal-Bahtiyaride 14, lamda 13, Bat Azerbaycanda 11, Kohgiluye-Buyer Ahmedde 6 ve Buehrde 5 kiiye Kovid-19 tehisi konuldu.

ran Cumhurbakan Yardmcs Masume btikar, baz bakan ve bakan yardmclaryla 24 milletvekiline de koronavirüs bulat.

randa koronavirüsten hayatn kaybeden 124 kii arasnda ise eski Vatikan Büyükelçisi, ülkenin önde gelen din adamlarndan Hadi Hüsrevahi, Düzenin Maslahatn Tehis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ve rann eski am Büyükelçisi Hüseyin eyhulislam da yer ald.

HALK YÖNETM HMALKARLIKLA SUçLUYOR

Son dönemlerde ABD ile gerginlik ve ekonomik sorunlarla mücadele eden ran yönetimi koronavirüs salgnnn hzla yaylmasyla zor günler geçiriyor. ran, hzl yaylan ve neredeyse büyün eyaletlerini etkisi altna alan virüsün tespit edildii ilk günlerde sert tedbirler alamad ve virüsün ilk çkt Kum kentini karantina almaktan kaçnd.

Bu süreçte hem ekonomik zararlar hem de can kayplaryla ödenen ar bir bedel ortaya çkt. Buna karlk hzla yaylan salgn, halk arasnda da panik havas oluturdu.

Hükümetin salgna kar gerekli önlemleri almadn ve ihmalkar davrandn düünen halk ile ülke yönetimi arasnda güvensizlik olutu. ran Meclis Bakan Yardmcs Mesud Pezekiyan, hastal ilk günlerde ciddiye almadklar öz eletirisinde bulundu.

BÜYÜK KENTLERN GRLERNE KONTROL NOKTALARI KURULDU

lk günlerde gerekli tedbirleri almamakla eletirilen ran, daha sonra sert önlemler almaya balad. Büyük kentlerin girilerinde halkn seyahatlerini kstlamak amacyla kontrol noktalar oluturuldu.

Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversiteler, spor ve sanatsal faaliyetler koronavirüs tedbirleri kapsamnda 20 Marta kadar iptal edildi.

Yetkililer, halka toplu tama araçlarn kullanmama çarsnda bulunurken, bakent Tahranda metro kullanm normal zamanlara göre yüzde 70 azald.

DEVRMDEN SONRA LK KEZ CUMA NAMAZLARI PTAL EDLD

ran Cuma mamlar Politika Belirleme Konseyi Bakan Hac Ali Ekberi, Kovid-19 ile mücadele kapsamnda ülkedeki tüm eyalet merkezlerinde bu haftaki cuma namazlarnn iptal edildiini duyurdu.

Bu kararla 1979daki devrimden sonra ülkede ilk kez eyalet merkezlerinde cuma namaz klnmad.

300 BN KLK EKPLE KORONAVRÜSE KARI ULUSAL SEFERBERLK

Salk Bakan Said Nemeki, hastaln ilk tespit edilmesinden yaklak 2 hafta sonra Koronayla Ulusal Mücadele Seferberlii ad verilen plan kapsamnda virüsün en çok görüldüü eyaletlerde asker ve gönüllülerin katlmyla 300 bin kiilik ekiple salk taramasna balandn duyurdu.

Ekiplerin tehis ve tedavinin yan sra halk salgna kar bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunacan açklayan Nemeki, ülke genelinde 17 bin salk oca ve 9 bini akn tam teekküllü salk merkezinin organize bir ekilde plan kapsamnda çalacan belirtti.

- Hükümet yetkililerinin ülke dna seyahatleri yasakland

Cumhurbakan Birinci Yardmcs shak Cihangiri, Kovid-19 salgnnn daha fazla yaylmasn önleme amacyla hükümete bal kurumlarda çalanlar için bir talimatname yaymlad.

Söz konusu talimatnamede, Dileri Bakanl çalanlar hariç tüm yetkililerin uluslararas konferans ve etkinliklere katlmak için ülke dna çklarna ikinci bir duyuruya kadar izin verilmeyecei belirtildi.

Tüm hükümet kurumlarna tebli edilen talimatnameye göre, yetkililer yalnzca Cumhurbakan Birinci Yardmcsnn izni ile ülke dna çkabilecek ve ülkeye dönülerinde de gerekli salk kontrollerinden geçirilecek.

çN VE AVRUPA ÜLKELERNDEN RANA SALIK YARDIMI

ABDnin bankaclk yaptrmlar nedeniyle ilaç ve salk malzemelerinin ithalatnda sorunlarla karlaan rana salgnla mücadele için ilk destek virüsün ortaya çkt çinden geldi. çin, rana 25 bin koronavirüs tespit kiti ve 250 bin maske ve uzman salk ekipleri gönderdi.

çin Dileri Bakanl dün de ABDye randaki salgnla mücadeleyi kolaylatrmak için bu ülkeye yönelik tek tarafl yaptrmlarn kaldrma çarsnda bulundu.

Bunun dnda ngiltere, Almanya ve Fransa da rana salgnla mücadeleye destek için tbbi malzeme yardmnda bulundu.

RUHANDEN ABDYE LAç YAPTIRIMLARINI KALDIRIN çARISI

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, önceki gün kabine toplantsnda yapt konumada, salgnn neredeyse bütün eyaletlere yayldn ancak salk personelinin çabalar ve halkn i birliiyle mümkün olan en ksa sürede en az kaypla krizi aacaklarna dair söz verdi.

ABDnin ilaç ve salk malzemeleri konusunda uygulad yaptrmlar kaldrmasn isteyen Ruhani, Washington yönetiminin yardm teklifine ilikin, Onlar (ABD) merhamet maskesi takarak ran halkna yardm edelim diyorlar. Siz eer samimiyseniz en azndan ilaç yaptrmlarn kaldrn. ran ulusuna kar hata yaptnz, özür dilediinizi ve ilk adm olarak ilaç ithalat için bankaclk faaliyetleri ile salk ve gda alanndaki tamaclk yaptrmlarn halkn üzerinden kaldrn. diye konutu.

- HALKA KAIT PARA KULLANMAYIN TAVSYES

Ruhani ayrca, halka zorunlu olmadkça kalabalk ortamlardan uzak durma çarsnda bulunarak, ülkedeki eitimin, alveri ve bankaclk ilemlerinin de elektronik ortamlardan sürdürülmesini istedi.

Salk Bakan Nemeki de tedbir amacyla halka kat para kullanlmamas çarsnda bulundu.

- Zarif, salgna kar bölgesel i birlii istedi

Dileri Bakan Muhammed Cevad Zarif ise Twitter hesabndan paylat mesajnda, salgnla mücadele için bölgesel i birlii çarsnda bulunarak, Terör dahil olmak üzere dier tüm virüsler gibi Kovid-19 da snr tanmyor, etnisite ya da inanç ayrm yapmyor. Onunla mücadele için biz de ayrm yapmamalyz. ifadelerini kulland.

- Stokçular virüsle mücadeleyi baltalyor

ranl yetkililer, Kovid-19 salgn ile mücadele edilen ülkede son günlerde onlarca depoda yaplan denetimlerde karaborsaclar tarafndan stoklanm milyonlarca koruyucu maske ve koruyucu eldiven ele geçirildiini duyurdu.

Halkn salgnla mücadelede ihtiyaç duyduu maske ve dezenfekte edici malzemeler gibi salk ürünlerini stoklamakla suçlanan 22 kii gözaltna alnd.

Vatandalarn öfkesini çeken stokçulara kar idam çarlar yükselirken Yarg Erki Bakan brahim Reisi, salk malzemelerini stoklayan kiilerin en ar ekilde cezalandrlacan açklad.

Ana Sayfaya Git