İster spor salonunda, ister parkta…

Genel sağlığın korunabilmesi için düzenli egzersiz ve spor yaşamımızda yer açmamız gereken önemli bir unsur. Ancak bilinçsizce yapılan spor fayda yerine zarar getirebiliyor.

Haberler 29.06.2017 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Gülçin Gülen, evlerdeki kou bantlar, spor salonlarnda veya parklardaki aletlerin yanl kullanm ve kiinin kas, kemik yapsna ar yük bindiren spor çalmalarnn travma ile ayn sonuçlara yol açtn söylüyor. Bunlara bal olarak omuz kas yrtklar, dizde çapraz ba kopmalar, menüsküs yrtklar, bel ve boyun ftklar gibi ciddi sakatlklara neden olabileceine de dikkat çekiyor.

Son yllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sabit pozisyonda çalan ve yaayan kiilerin bel, boyun ft, omuz, diz problemi gibi sorunlarla karlamas ya da bu sorunlar yaayabilme ihtimaline kar önlem almak için spor yapma eilimlerinin giderek art gözleniyor. Yaz aylarnn gelmesiyle birlikte buna bir de kilo verme istei eklenince, spor salonlarn ya da parklardaki spor aletlerini kullananlarn says da çoalyor. Ancak çou kiilerde spor yapma alkanlnn çocukluktan itibaren tam olarak gelitii söylenemez. Bu nedenle de ani bir hevesle balayan ve herhangi bir salk kontrolüne girme gerei duyulmadan bilinçsizce yaplan spor ve aletlerin yanl kullanlmas, eklem ve kas sakatlanmalar ile omurga sorunlarn da beraberinde getiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Gülçin Gülen, bu sonuçlarla karlamamak için, spor salonlar, parklar ya da ev, tercih edilen mekan ne olursa olsun doru aletin, doru ekilde kullanlarak kiiye özel bir egzersiz programnn uygulanmas gerektiini belirterek konuyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi.

Mutlaka hekim kontrolünden geçilmeli!

Yetikin bir kiinin hiçbir kontrolden geçmeden spor yapmaya baladnda bildii ya da bilmedii rahatszlklarn ortaya çkabileceini iaret eden Prof. Dr. Gülçin Gülen, Kiinin öncelikle kalp-damar sistemi yönünden kardiyoloji uzmannca deerlendirilmesi, spora balamas uygunsa, kas iskelet sistemi için fizik tedavi uzmannn deerlendirmesinden sonra belirledii uygun egzersiz program tercih edilmelidir diye konuuyor.

Evinize kou band seçerken dikkat!

Özellikle evlerde en sk tercih edilen ve en basit spor aleti olarak görülen kou bandnn seçimini yaparken, tartan denilen yumuatc sisteminin bulunmasna dikkat etmek gerekiyor. Yumuatcs olmayan kou bantlarnn kullanmnn kalça, diz ve ayak bilei eklemlerine daha fazla yük binmesine neden olabildiini söyleyen Prof. Dr. Gülçin Gülen, ayrca eim, süre ve hznn da kiinin kas gücü, uzunluu, eklem pozisyonu, tendon ve ba yapsna göre ayarlanmas gerektiini belirtiyor. Prof. Gülçin Gülen, Bu nedenle uygun sporlar ve spor aletleri hekim tarafndan belirlenmeli. Ayrca yine hekim önerisine göre kiiler evdeki spor aletlerini de programlayabilirler diyor.

Egzersiz, kiinin anatomik yaps ve hastalklarna uygun olmal

Egzersiz yapmak için gidilen baz spor merkezlerinde yanl uygulamalar ve gereksiz arlklarla eklem ve kaslara yüklenme sonucu kas, menüsküs yrtklar, bel ve boyun ftklar sklkla karlalan sorunlar arasnda yer alyor. Sonuçta uygun olmayan hareketlerden yarar yerine zarar görülüyor. Bu nedenle spor merkezi seçerken ve spor aleti kullanlrken çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Bununla birlikte özellikle gençlerde fazla arlk çalmalarnn sklkla omuz ve diz problemlerine neden olduunu belirten Prof. Dr. Gülçin Gülen, bu nedenle egzersiz programlarnn, kiinin anatomik özellikleri, kas, eklem yaps, postürü ve mevcut hastalklarnn deerlendirilmesinin ardndan oluturulmas gerektiinin altn çiziyor. Egzersizle birlikte ortaya çkan arnn bir sinyal olduunu ve mutlaka ciddiye alnmas gerektiini belirten Prof. Dr. Gülçin Gülen, Egzersiz sonras ar ortaya çkyor ve iki saatten fazla devam ediyorsa, eklemde ilik, kzarklk varsa hekime bavurmaldr diyor.

Parklardaki spor aletlerini kullanrken

Özellikle parklar ve açk alanlardaki spor aletlerini kullanmaya balamadan önce de mutlaka hekim kontrolünden geçmek gerekiyor. Açk alanlardaki aletlerinin daha önce spor yapm kiiler tarafndan dikkatli kullanldnda sorun yaratmadn, ancak alkanl olmayanlar tarafndan bilinçsiz kullanmnn sakatlanmalara neden olabileceini belirten Prof. Dr. Gülçin Gülen, sözlerine öyle devam ediyor: Örnein bu alanlarda çok kullanlan bel çevirme hareketi disk kaymalarna yol açabilecei için fizik tedavi uzmanlar tarafndan kesinlikle önerilmeyen son derece zararl bir hareket. Ayn zamanda omuz güçlendirmek amacyla yaplan yanl hareketler de sklkla kaslarda yrtklara sebep olabiliyor.

Ana Sayfaya Git