"İstirahatte olan nefes darlığı, en ağır nefes darlığıdır"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Hande İkitimur, nefes darlığının, hastaların solunum sistemi hastalıkları ile ilgili olarak hekimlerine söyledikleri öksürük, balgam çıkarma ve göğüs ağrısı gibi yakınmalardan biri olduğunu belirterek, "Kişinin egzersiz kapasitesi nefes darlığının derecesini yansıtmaktadır. İstirahatte olan nefes darlığı, en ağır nefes darlığıdır." ifadesini kullandı.

Haberler 15.03.2019 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kitimur, yapt yazl açklamada, nefes darlnn birçok hastaln tannmasnda önemli bir faktör olduunu vurgulad.

Nefes darlnn, hastalarn solunum sistemi hastalklar ile ilgili olarak hekimlerine söyledikleri öksürük, balgam çkarma ve göüs ars gibi yaknmalardan biri olduuna iaret eden kitimur, Nefes darl, sadece solunum sisteminin bir yaknmas deildir. Ayrca, kalp ile ilgili hastalklar, kanszlk gibi kan hastalklar, kas güçsüzlüü ile seyreden nörolojik hastalklarda da sklkla karmza çkmaktadr. Soluk alp vermemiz, yani solunum olay beyin sap tarafndan düzenlenen istem d yaptmz bir olaydr. Kiinin nefes alp verdiini fark etmesi, nefes darl veya dispne olarak ifade edilmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

Nefes darlnn aça çkma ekli ve ne kadar süredir devam ettiini bilmenin acil tedavi gerektirecek birçok hastaln tannmasnda önemli bir faktör olduunu vurgulayan kitimur, unlar kaydetti:

Örnein, ani gelien nefes darlna elik eden hrltl solunum astm ve kalp yetersizliinin belirtisi olabilir. çok hzl gelien nefes darl ve göüs ars durumunda yabanc cismin soluk borusuna kaçabilecei ya da kiinin kalp krizi geçirebildiini bizlere haber vermektedir. Yava ilerleyen nefes darl daha çok solunum sistemi hastalklarnda gördüümüz bir durumdur. Nefes darl, en çok astm ve bronit hastalklarnda gördüümüz yaknmalardandr. Astm, ataklarla seyreden bir hastalktr. Dolaysyla nefes darl, sürekli olmaz ve genellikle tetik çeken faktörlerle karlama sonras ortaya çkar. Sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü, stres gibi tetikleyici faktörler sonras nefes darl ortaya çkar ve sabaha kar artan öksürük ve hrltl solunumun elik etmesiyle devam eder.

- Egzersiz kapasitesi nefes darlnn derecesini yanstr

Hande kitimur, KOAHn, sigara içiminin tetikledii orta yalarda balayan ve artarak ilerleyen bir hastalk olduuna iaret ederek, KOAHn temel semptomu nefes darl olup öksürük ve balgam çkarma da elik etmektedir. Hastalar nefes darl nedeni olarak sigara içimi, yallk ve az hareket etme gibi nedenleri öne sürdükleri için hastalk tans zor konulmaktadr. ifadelerini kulland.

kitimur, uyku apne hastalnda da nefes darlnn önemli bir yaknma olduunu, gece horlama ve gece uykuda nefes durmasnn da bu duruma elik ettiini belirtti.

Kiinin egzersiz kapasitesinin nefes darlnn derecesini yansttn aktaran kitimur, istirahatte olan nefes darlnn, en ar nefes darl olduunu kaydetti.

kitimur, hastann nefes darl yaknmasn anlatrken, konumas ve vücut pozisyonunun da nefes darlnn derecesi hakknda bilgi vereceini belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:

Cümlelerini tamamlayamayan ve kelimeler ile kesik kesik, yava yava konuan ve muayene srasnda srtüstü sedyeye yatamayan, oturma ihtiyac duyan birinde nefes darlnn ciddi olduu düünülmelidir. Nefes darl, solunum sistemi hastalklar gibi birçok hastalkta da görülmektedir. Özellikle kalp hastalklarnn önemli yaknmalarndandr. Bu nedenle hastaya kalp hastal olup olmad mutlaka sorulmaldr. Nefes darl kanszlk, tiroit bezi hastalklar, kas hastalklar gibi birçok hastalk için de haberci bir yaknmadr. Obezite, yani imanlk da önemli nefes darl nedenlerindendir. Hastalar özellikle günlük faaliyetlerini sürdürürken gelien ve giderek art gösteren nefes darl yaknmas nedeni ile hekime bavurmaktadr.

Ana Sayfaya Git