İyi beslenme!

Çocuk immünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Doğru, aileleri uyararak, "Okul döneminde soğuk algınlığı, grip, zatürre, bronşit, sinüzit, krup ve orta kulak enfeksiyonu hastalıklarının ilk hedefi aşısız, ellerini yıkamayan ve iyi beslenmeyen çocuklar." dedi.

Haberler 11.09.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk immünolojisi ve Alerji Hastalklar Uzman Doç. Dr. Mahmut Doru, çocuu okula balayacak ailelerin souk algnl, grip, zatürre, bronit, sinüzit, krup ve orta kulak enfeksiyonuna kar dikkatli olunmas gerektiini söyledi. Bu tip hastalklarn, okul döneminde en çok duyulan hastalklar olduunu belirten Doru, Bir çocuk, ylda 6-8 kez hastalanabiliyor. Üstelik bu rakam, kre ve okula yeni balayan çocuklar söz konusuysa 10u bulabiliyor. Virüs ve bakterilerin neden olduu bu hastalklar okul gibi kalabalk ve havasz ortamlarda daha sk görülüyor. ifadelerini kulland.

Doru, bu hastalklarn ilk hedefinde asz, ellerini ykamayan ve iyi beslenmeyen çocuklarn yer aldn aktararak sözlerini öyle sürdürdü:

Öncelikle eylül ay itibariyle uygulanmaya balayacak olan grip asn hatrlatarak, çocuklar okula balayacak ailelere 10 önemli soru sormak isterim. çocuunuzun alar tam m, el ykama alkanl var m, damlack enfeksiyonunu nasl önleyeceinizi ve hasta bir çocuun okula ne kadar süre ara vermesi gerektiini biliyor musunuz? çocuunuz meyve ve sebzeleri mevsimine uygun mu tüketiyor, okuduu okulun çevre temizliini kontrol ediyor musunuz, besin alerjisi olan çocuklar için bileklik, rozet ve kolye uyarsndan haberiniz var m, astm hastas çocuklar okul balamadan koruyucu tedaviler açsndan deerlendirilmesi gerektiini biliyor musunuz? Alerjik riniti olan çocuunuzun ikayetleri okul döneminden art m gösteriyor ve stres ile tetiklenebilen atopik egzamaya hazrlkl msnz? te bütün bu sorular yantlamak ve gerekli önlemleri almak, çocuklarmzn sal açsndan büyük önem arz ediyor.

Mevsime uygun meyve ve sebze tüketiminin de önemli olduunu söyleyen Doru, Mikroplarla mücadelede protein yapsndaki antikorlar görev almaktadr. Bunlarn yapm için dengeli ve düzenli beslenme önemlidir. Tüm besin gruplarndan dengeli bir ekilde almal, mevsimine uygun sebze ve meyveler tüketilmelidir. Ayrca okul yemekhanesi ve kantinlerinde besin hijyenine dikkat edilmeli, paketli ürünler, abur cubur gdalar bulundurulmamal ve uygunsuz besin hijyenine bal mide-barsak sistemi enfeksiyonlar geliebildii unutulmamaldr. önerisinde bulundu.

Doru, çocuklar için enfeksiyon kayna olabilen kap kollar, lavabo, musluk, sabunluk, tuvalet otura, tutaca gibi riskli alanlarn temizlenmesi, sterilizasyonu ve dezenfeksiyonunun, okuldaki enfeksiyon hastalklarnn yaylmasn önlemede önemli olduunu ve çöplerin uygun ekilde biriktirilmesini ve okuldan uzaklatrlmasn anmsatt. Doru, besin alerjisi olan çocuklarn ailelerinin de mutlaka okul yönetimi ve snf öretmenine besin alerjileri hakknda bilgi vermesi gerektiini vurgulad.

AILAMA SAYESNDE 3 MLYON ÖLÜMÜN ÖNÜNE GEçLMTR

Bir hastal olumadan önlemenin, tedavi etmekten daha öncelikli olduunu belirten Doru, Bunun için de en etkili yöntem alardr. Alama sayesinde çiçek hastal gibi bir enfeksiyöz hastalk ortadan kaldrlmtr. Bunun dnda birçok önemli hastaln yol açt ciddi komplikasyonlarn önlenerek yaklak 3 milyon ölümün önüne geçilmitir. diye konutu.

Doru, okullarn açld bu dönemde ailelerin çocuklarn enfeksiyonlardan korumak için a takvimine birebir uymas gerektiini vurgulad.

Okullu çocuklarn popüler hastal gripten korunmak için özellikle astm, diyabet, karacier hastal, böbrek yetmezlii ve benzeri kronik hastal olan çocuklara mutlaka grip as yaptrlmas gerektiine iaret eden Doru unlar söyledi:

Hem solunum yolu hem de mide-barsak sistemi enfeksiyonlarn önlemede altn kural el ykamadr. Dünya Salk Örgütü, rutin el ykamann enfeksiyonlarn yaylmasn önlemede en az maliyetli ve en etkin hijyen uygulamas olduunu bildirmektedir. Özellikle tuvaletten önce ve sonra, yemeklerden önce ve sonra, öksürük, haprk sonras hemen eller ykanmaldr. Okul döneminde el ykama alkanlnn kazanlmas, ilerleyen yalarda da kiinin salnn korunmasnda olmazsa olmaz etmenlerden biridir. Damlack enfeksiyonunu nasl önleyecei konusunda da hastayken öksürük ve haprkla solunum yollarndaki mikroplar etrafa saçlr ve havada asl kalr. Bunlar ortamdaki dier insanlar tarafndan solunum yoluyla alnrsa hastala yol açabilir. Bu nedenle öksürür veya haprrken mendille az ve burun kapatlmal, mendil kullanldktan sonra çöpe atlmal, eer mendil yoksa az ve burun elle kapatlmamal, bunun yerine üst kol kullanlmaldr. Ayrca hastayken okula gelmek zorunda kalan çocuklar maske kullanabilir. Kalabalk snflar ise sk sk havalandrlmal böylece, hem ortamdaki asl mikroplar uzaklatrlr hem de ortamn havas temizlenir.

Ana Sayfaya Git