“Şaşılık genetik olabilir”

Göz eksenlerinin paralelliğinin bozulması, aynı noktaya bakamaması durumu şaşılık olarak adlandırılıyor. Şaşılığın çocuklarda sık görülen bir problem olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek, “Çocukların yaklaşık yüzde 4'ünde görülebilen şaşılık genetik etkili olabiliyor” dedi

Haberler 21.02.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

alk probleminin bebeklikten erikinlie dek her ya grubunda görülebildiini belirten Göz Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lke Bahçeci imek, aln sadece annede babada deil, daha uzak akrabalarda olmasnn da önemli olduunu ve bütün çocuklarn bir yandan önce mutlaka göz hekimi tarafndan kontrol edilmesi gerektiini söyledi. imek, alk problemi özellikle okul ça çocuklarnda d görünümle ilgili olumsuzluklara yol açt için psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklar okul çana gelmeden bu problemin çözülmü olmas önem tayor. Gözde kayma olduunda beyinde iki farkl görüntü ortaya çkacandan, beyin gözlerden gelen görüntüyü basklyor. Bu da o gözde salanan görüte azalmaya sebep olarak göz tembelliine yol açabiliyor ifadelerini kulland.

Göz tembelliinin alk dnda sebepleri de olduunu söyleyen Göz Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lke Bahçeci imek, Bunlar tedavi edilmemi yüksek hipermetrop, astigmat, iki göz numaras arasndaki farkn çok yüksek olmas, doutan katarakt, doutan göz kapann düük olmas, bir gözün uzun süre kapal tutulmas gibi durumlardr. Gerekli tedavinin erkenden yaplmas ile göz tembellii önlenebilir dedi.

GÖZDEK HER KAYMA AILIK DEL

Bebeklik ve çocukluk döneminde olan kaymalarn bir ksmnn yalanc kayma olarak isimlendirildiini belirten Doç. Dr. imek, Yalanc kayma, göz kapaklarnn ve burun kökünün genilii ile ortaya çkan yanltc bir görünüm. Bu durumda mutlaka bir göz doktoruna bavurmak gerekiyor. Ayn gözün devaml olarak kaymas görmenin o gözde daha az olduunu gösteriyor. Bu nedenle ebeveynler, bebeklerde ve çocuklarda tek gözde kayma gördüünde göz hekimine bavurmalar gerekiyor diye konutu.

CEP TELEFONU, TABLET VE BLGSAYAR GÖZ BOZUKLUUNA YOL AçABLYOR

Teknolojik cihazlarn kullanmnn göz bozukluu için bir risk oluturabildiini belirten Doç. Dr. imek, çocuklarn cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi cihazlara uzun süre bakmalar miyopi denilen göz bozukluunun ilerlemesini arttryor. Son yaplan bilimsel çalmalar ise miyopinin ilerlemesini engelleyen en önemli faktörün gün nda çocuun oyun oynamasnn olduu bilgisini veriyor dedi.

AILIIN TEDAVS KAYMAYA GÖRE DEYOR

Göz kaymalarnn öncelikle gözlük ve bir gözün kapatlmas ile tedavi edilmeye çalldn ifade eden Doç. Dr. imek sözlerini öyle noktalad:

Kaymalarn önemli bir ksm bu iki basit yöntemle düzelebiliyor. Bu yöntemlerle tedavi edilmeyen kaymalarda zaman kaybetmeden cerrahi yöntemlere bavurulmas gerekiyor.

aln cerrahi tedavisi kaymann yönüne ve derecesine göre deiiyor. Göz kas üzerinden ufak bir kesi yaplarak kaslara ulalyor ve aln tipine göre kaslarda çeitli pozisyon deiiklikleri yaplabiliyor. Gerektii durumlarda iki göze birden müdahale ediliyor. Erikinlerde lokal anestezi ile alk ameliyatlar yaplabilse de çocuklarda mutlaka genel anestezi yaplmas gerekiyor. Hasta ayn gün hastaneden taburcu edilebiliyor ve bir-iki gün içinde normal aktivitelerine dönebiliyor. Ameliyat sonras gözde hafif bir kzarklk olabileceinden bir hafta göz damlalar kullanlmas gerekebiliyor. Hasta okula ya da iine bir hafta içerisinde geri dönebiliyor.

Ana Sayfaya Git