Şahsi eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın

Uzmanlar, özellikle çok çocuklu ailelerde, şapka, çorap, giysi ve tarak gibi eşyaların ortak kullanımının mantara neden olabileceğini bildirdi.

Haberler 21.09.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede yaygn görülen ve vücutta meydana gelen bir deri hastal olan mantar hastal, apka, elbise, tarak, çorap gibi kiisel eyalarn ortak kullanm nedeni ile bulaabilecei kaydedildi. Deri ve Zührevi Hastalklar Uzman Dr. Veysel Murat naç, mantarlarn toplumda sk rastladklar dermatolojik hastalklardan biri olduunu söyledi. Uzm. Dr. naç, Mantarlar çeitli ekillerde ayrabiliriz. Bunlar daha çok, saç bölgesinin mantar hastalklar, vücut mantar dediimiz daha çok gövde kol ve bacak bölgelerinin mantar hastalklar, ayrca el, ayak, trnak ve kask mantarlar diye çok çeitli tipleri var. Saç mantarlarndan bahsedecek olursak, daha çok çocuk yata gördüümüz özellikle krsal kesimlerde hayvan temaslar ile oluan bir durumdur. Saç derisinde kabuklanmalar, kepeklenmeler, kant, bazen çok çeitli iltihabi yaralarn olmasna neden olabilmektedir. Yine saç bölgesinin mantar hastalklarnn dnda, ortak kullanlan eyalarn önemi büyüktür. Örnein, tarak apka, aile içi ortak kullanlan eyalara bulumada önemli bir etken olabilmektedir, buna dikkat etmemiz gerekir dedi.

Sauna, hamam gibi ortak kullanm alanlarna da dikkat edilmeli

Vücut mantarlarnn topraktan ve evcil hayvanlardan bulama orannn yüksek olduunu kaydeden Uzm. Dr. naç, öyle devam etti:

Vücut mantarlarndan da özellikle korunma yolu olarak hastalkla hayvanlarn tedavisi, hijyenik olmayan ortamlara dikkat edilmesi, ortak eya kullanm, havlu, iç çamar, elbiselerin aile içi ortak kullanmndan kaçnlmas gibi dikkat edeceimiz faktörler var. Ayak mantarlar, daha çok slaklk nem ter kapallk gibi kendisine uygun ortamlarda çoalp hastala neden olabilecek bir etken. Bunlarda da özellikle önerdiimiz çorap deitirilmesi, mantarl ayakkablarn deitirilmesi, ortak ayakkab, ev içi veya darda, terlik, çorap; ayakkab gibi kullanmlarn ortadan kaldrlmas, yine hamam du sauna gibi, insanlarn ortak kullanm alanlarndan bu tür enfeksiyonlara dikkat edilmesi gerekiyor.

Krem tedavilerinin büyük bölümü yant verir

Mantar hastalnn, özellikle ayakta kant bazen sulanma, kabuklanma, çatlamalar eklinde ortaya çktn ifade eden Uzm. Dr. naç, konumasnda unlar söyledi:

Böyle bir durumla karlald zaman hekime gidilmesini öneriyoruz. çou mantar hastal alann havalandrlmas veya krem tedavileri ile toparlayabilmektedir. Yaz mevsimleri riskli mevsimdir mantar açsndan. Krem tedavileri ile büyük bir bölümü yant alr, yant alamadmz hastalarda çeitli hap tedavileri uygulanr. Mantar önlem almadnz takdirde iddetli ayak bacak enfeksiyonlarna neden olabilmektedir.

Ana Sayfaya Git