Şark çıbanında erken teşhis çok önemli!

Prof. Dr. Soner Uzun, şark çıbanında kötü tedavi, yanlış teşhis ve tedavinin çok olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Haberler 07.08.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akdeniz Üniversitesi Tp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Soner Uzun, ark çbannda kötü tedavi, yanl tehis ve tedavi çok olumsuz sonuçlar dourabilir. Ne kadar erken bavuru yaplrsa hastaln iz brakma riski o kadar az olur. dedi.

Prof. Dr. Soner Uzun, AA muhabirine yapt açklamada, halk arasnda Halep çban veya Urfa çban olarak bilenen ark çbannn tatarck sinei gibi parazitlerin srmasyla bulaan bir enfeksiyon deri hastal olduunu söyledi.

ark çbannn tedavi edilmemesi durumlarnda deride ciddi izler braktn belirten Uzun, bu hastaln Türkiyede önemli bir halk sal problemi olduunu, hastaln dünyann birçok ülkesinde ve Akdeniz bölgesinde sklkla görüldüünü ifade etti.

Hastaln sosyo-ekonomi seviyesi düük ülkelerde sklkla görüldüünü aktaran Prof. Dr. Uzun, ark çban bir enfeksiyon hastaldr. Sinein srmasndan sonra 4-6 ay süre zarfndan belirtileri balar. Bu belirtiler genelikle bir sivilce tarznda çkar. Bu yara üzerinde bir kabuk balanr. Tedavi edilmez ise yerinde çukur oluur. Tedavisi yaklak 2 yl sürebiliyor fakat deride iz brakarak iyileme gösteriyor. dedi.

- Ylda yaklak 5 bin vaka görülüyor

ark çbannda erken tehisin önemli olduuna dile getiren Uzun, öyle devam etti:

Ülkemizde bu hastalkla ilgili çok önemli mücadeleler veriliyor ancak son dönemlerde ülkemizin önemli bir bölümünü etkiler hale geldi. Tahmini olarak ylda yaklak 5 bin vaka ile karlaabiliyoruz. Bunlarn çounluu anlurfa, çukurova, Mardin, Diyarbakr bölgesinde sklk yaanyor. Son yllarda Ege Bölgesinde de skça bu tür vakalar görülmeye baland.

Yanl tedavinin iyileme süresini uzattn dikkat çeken Prof. Dr. Soner Uzun, ark çbann en belirgin özellii kapanmayan sivilceler olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Bu bir krmz sivilce eklinde bazen ortaya çkabiliyor. Bu sivilceler uzun süre geçmiyor ve bir aydan fazla sürüyorsa ark çbanndan üphelenmek gerekmektedir. Bu bulgulara sahip olanlar öncelikle bir dermatoloji uzmann bavurmas gerekmektedir. Bu hastalk için insanlar genelikle evdeki tedavilerle, birtakm ilaçlarla düzeltmeye çalyor bu çok yanl. Bu durum hastal daha kötületiriyor ve tedavi daha da zorlatrlyor. ark çbannda kötü tedavi, yanl tehis ve tedavi çok olumsuz sonuçlar dourabilir. Ne kadar erken bavuru yaplrsa hastaln iz brakma riski o kadar az olur.

Uzun, ark çbannn tedavisinin ücretsiz yapldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git