Şeker hastalığı körlüğe davetiye çıkarıyor

Şeker hastalarında sıklıkla görülen ve gözü olumsuz yönde etkileyerek görme bozukluğuna sebep olan diyabetik retinopatinin, tüm dünyada görme kaybının en büyük nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, halk arasında “şeker körü” olarak da bilinen hastalığın, tedavi edilmediği durumlarda körlüğe davetiye çıkardığını kaydetti.

Haberler 19.02.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, diyabetin göz hastalklarn tetiklediini söyledi. ekerli gda tüketiminin kan ekerinin yükselmesine sebep olduunu belirten Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Kan ekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan ekeri yükselmesi veya dümesi, retinann bozulmasn ve retinopati hastalnn ilerlemesine neden oluyor dedi. Retinopati görülme sklnn yala doru orantl olarak yükseldiini hatrlatan Asena, eker hastalarn dikkatli beslenmeleri konusunda uyard.

Özellikle misafirliklerde gda tüketiminin arttnn altn çizen Asena, Örf ve adetlerimiz gerei misafirlie gidilen evde ikram edilen bir eyi reddetmek ayp karlanabiliyor. Vatandalarmz da bunu bildiinden beslenmesine dikkat edemiyor ve ölçüyü kaçrabiliyor. Böyle durumlarda, ev sahibinin bu konuda anlayl olmas, eker hastasnn da bilinçli davranmas gerekiyor diye konutu.

Diyabetik retinopatide hastalarn çounlukla görme bozukluu ikayetiyle kendilerine bavurduunu belirten Asena, düzenli muayenelerin yaplmas durumunda, diyabetik retinopatinin kontrol altna alnarak seyrinin yavalatlabileceini söyledi.

leri yalarda sk görülüyor

Gözün arka ksmnda kanamaya ve göz merkezinde oluan ödeme bal olarak ilerleyen diyabetik retinopatinin, ileri yalarda sk görüldüünü kaydeden Asena, hastaln gençlerde de ortaya çkabildiini anlatt. Özel tedavi yöntemleriyle, hastaln kontrol altna alnabileceini kaydeden Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, öyle konutu: Öncelikle hastalarmza 6 ayda bir düzenli olarak kontrollerini yaptrmalarn öneriyoruz. Bu sayede hastal takip ederek, kontrol altna alabiliyoruz. Hastaln ilerledii durumlarda ise, kanamalar için gerektiinde lazer tedavisi ve ödem için de göz enjeksiyonlar tedavilerini uyguluyoruz.

Tedavisi zamannda yaplan eker hastalarnda körlük riskinin yok denecek kadar azaldn dile getiren Asena, hastaln tedavi edilmedii durumlarda görme kaybnn kaçnlmaz olacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git