Şifa kaynağı dut pekmezi

Anadolu’nun dört bir yanında farklı yöntemlerle yapılan ve içerdiği vitaminlerden dolayı birçok hastalığa şifa olan dut pekmezinin üretimine Bingöl'de başlandı.

Haberler 24.07.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir kak tüketildiinde vücudun günlük ihtiyaç duyduu demirin yüzde 20sini, kalsiyumun yüzde 17sini ve potasyumun da yüzde 17,5ini karlayan dut pekmezi, Bingölün krsal kesimlerinde yaayan vatandalar tarafndan yöresel yöntemlerle üretiliyor.

Daha çok güneli bölgelerde yetien kara ve beyaz dutlar, çeitli ilemlerden geçirilerek pekmez, pestil, kurudut ve orcik haline getiriliyor.

Bingölde k hazrlklar kapsamnda dallarda olgunlam dutlar silkeleyerek toplayan Bingöllü kadnlar, pekmez yapmna baladlar.

Bingölün Solhan ilçesindeki bahçesinde yetitirdii dutlar pekmez haline getiren Beyaz Kanat, üretilen dut pekmezinin zorlu ve farkl ilemlerden geçirilerek yapldn söyledi.

Dut pekmezinin yapln Zazaca olarak anlatan Kanat, Dut aacna çkan bir kii dallara vurarak yerde serilen naylonun üzerine dutlarn dökülmesini salyor. Toplanan dutlar kazanlara konuluyor ve odun ateinde kaynatlyor. Bir süre kaynayan ve su haline gelen dutlarn bir torba içinde suyu süzülerek kaba konuluyor. Kazanlara konulan dut suyu, odun ateinde yava yava kaynatlarak pekmez halini alyor. Tekrar süzülüp tepsilere aktarlan pekmez, gerekli kvama gelmesi için bir ay boyunca güne altnda bekletildikten sonra pamuklu, ince tülbent bez ile süzülerek bidonlara alnyor. Bir süre dinlendirilen pekmez, tüketime hazr hale geliyor. dedi.

Dut pekmezinin bilinen faydalar ise u ekilde ifade edilir:

Kanszlk çeken hastalarda büyük yararlar salar. Mide hastalklarna, özellikle de ülser ikyetine kar faydaldr. Astm ve bronit hastalklarna kar yararldr. Soua kar vücut direncini artrc özellie sahiptir. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelimesine yardmcdr. çocuklarn zek geliimine yardm eder. Gargara eklinde az ve boaz hastalklarna kar etkilidir. çocuklarda sk sk rastlanan pamukçuk için de yaygn olarak kullanlmaktadr.

Ana Sayfaya Git