4 bin bebek kalp hastası

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özkan, Türkiye'de her yıl 4 bin bebeğin kalp hastalığı ile doğduğunu belirtti.

Haberler 25.10.2017 - 08:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Süleyman Özkan, kalp hastal olan bebeklerin ameliyat zaman hakknda yapt açklamada, Kalpten kann akciere ya da dier organlara gitmeme durumu olan kapak yoklular durumunda acil müdahele gerektiini ifade etti.

Doduktan hemen sonra yaplan bu ameliyalarda hastalara ek damar konulduunu ya da kapaklarn açldn bildiren Özkan, Anjiyografik yöntemlerle de hastalara müdahale edilebiliyor. Doduktan sonra ilk 2 hafta içinde büyük arter transpozisyonu (TGA) denilen, damarlarn ters çkt hastalk yüksek baar ile yaplabiliyor. Damarlar tamamen normal hale getirilebiliyor.

Daha geç kalndnda alternatif ameliyatlar yaplyor ancak baarlar daha düük oluyor. Damarlar ters ve kalbinde delik olan (TGA-ASD,VSD), kalbinde delik olup tek damar olan (Trunkus arteriozus) daha karmak hastalklarda lk bir ayda ameliyat uygulanyor. Geç kalnrsa baar düüyor çünkü akcier, yüksek basnç altnda kalp bozuluyor. ifadelerini kulland

Özkan, Türkiyede her yl 4 bin bebein kalp hastal ile doduunu hatrlatt. Atriyoventriküler septal defekt denilen hastalk ASD ve VSDnin beraber olduu durum olduunu anlatan Özkan, unlar kaydetti:

4 BN KALP HPASTASI çOCUK

Bebein 3-6 aylar arasnda ameliyat olmas gerekmektedir. Daha sonra yine yüksek akcier basnc ve ona bal kronik akcier hastal geliebiliyor. Kalpteki delik sebebiyle kilo alamayan, kalp yetmezlii ve enfeksiyon sebebiyle geliemeyen hastalarda ise ameliyat beklemeden yapmak gerekir. Özellikle çoklu yada büyük delik olduunda akcier basnç yükselmesi hzla geliir. 6 aydan sonra ameliyat riski artar. Ilkokul çanda ise ameliyat ans kalmayabilir. Nadiren bir yana kadar beklenebiliyor, delik küçükse kendiliinden kapanabiliyor.

Bu yüzden hekimle yakn takip çok önemli. Her delik ameliyatla kapatlmak zorunda deil, anjiografik yolla da delik kapatlabiliyor. 2 yaa kadar beklenenler ameliyatlar ise kalbin bir tarafnn anne karnnda olumad ya da tam gelimedii hastalklardr. 6 ay bir ya arasnda ilk ameliyat, iki yandan sonra da nihai ameliyatn yapld durumlardr.

Kalp tam olarak düzeltilemez ancak hayati fonksiyonlar yeterince salanr. çocukluk döneminde ki kalp kapak hastalklarn da ise ameliyat zamanlamas hastaln iddetine göre belirlenir. Bebeklik çanda olabildii gibi, anjiografik yöntemlerle geçici ilemler yaplabilir. Daha sonra kapak tamiri ya da deiimi uygulanabilir. Perikard (kalp zar) ve miyokard (kalp kas) hastalklar geç bulgu verip sinsi seyredebilir. Geçmeyen ateli hastalklarda ve geçmeyen halsizlik durumlarnda mutlaka kardiyak incelemenin yaplmas gereklidir.

Ana Sayfaya Git