5 Adımda Kalp Sağlığınızı Koruyun!

Hayata daha güvenli ve rahat bakmanın yolu sağlıktan geçer. Özellikle hayati organımız olan kalbimizi korumak için kontrol edebildiğiniz risk faktörlerini ortadan kaldırmak amacıyla hayatınız için küçük; ama sağlığınız için büyük adımlar atmaya ne dersiniz?

Haberler 18.07.2017 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Ruken Hanavdeloullarndan kalp salnz için atmanz gereken 5 adm örendik.

1. Adm: Rakamlarnz bilin. Kan basncnz, kolesterol ve trigliserid düzeyleriniz, iyi kalp salna giden yolda balamadan önce bilmeniz gereken en önemli saylardr. Normal bir kan basnc seviyesi 140/85 veya daha düük, toplam kolesterol seviyeleri 200den az ve trigliseridler 150den az olmaldr.

2. Adm: Yürümeye balayn. Haftada birkaç gün basit 20-30 dakikalk bir yürüyü, aslnda erken ölüm riskini yüzde 50den fazla azaltabilir. Fiziksel aktivite ayn zamanda uykuyu gelitirir, stres azaltr, ruh hali yükseltir, kan basncn düürür, kolesterolü gelitirir, biliimi gelitirir ve hafza kaybn önler.

3. Adm: Yüksek sesle gülün. Kahkaha gerçekten de en iyi ilaçtr. Sadece 15 dakikalk kahkaha, kardiyovasküler salmz açsndan 30 dakikalk aerobik egzersize edeerdir. Kahkaha ayrca kan damarlarnn salkl fonksiyonuyla, ruh halini iyiletiren beyin hormonlarnn art ve ar ve kayg azalmasyla balantldr.

4. Adm: Belinize odaklann, kilonuza deil. Bel çevrenizdeki ya miktar, dorudan yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol ile balantl olduundan diyabetiniz için riskiniz artm olabilir. Belinizi daha küçültmek için yapabilecekleriniz kesinlikle doru yönde atlm bir admdr.

5. Adm: yi bir gece uykusu aln. Uyku, günlük rutinlerimizin en deer verilmeyen unsurlarndan biridir; ancak salkl yaam için hayati önem tar. Uyku eksiklii kan basncnz ve itahnz artrr, strese neden ve metabolizmanz yavalatarak konsantrasyonunuzu azaltr.

Ana Sayfaya Git