5 adımda sağlıklı ev yoğurdu yapımı!

Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden sindirimi kolaylaştırmasına dek birçok faydası bulunan yoğurt, besin değeri açısından oldukça zengin bir besin.

Haberler 01.08.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan, 5 admda salkl ev yourdu yapmann püf noktalarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Güvenilir yerden aln

Süt mikroorganizmalarn üremesi için çok iyi bir ortam oluturduundan ksa sürede bozulabilen bir besin. Yourdunuzu günlük sütten yapmaya ya da açk süt alyorsanz güvenilir yerlerden almaya dikkat edin. Sütün hijyeni saln yan sra yourdun renk, tat ve kokusunu da etkiliyor. Süt temiz deilse mayalanan yourdun rengi gri oluyor ve yourtta ac bir tat hissedilebiliyor. Yine kötü kokulu yemlerle beslenen hayvanlarn sütleriyle yaplan yourt kötü kokabiliyor.

Ar kaynatmayn

Yourt mayalarken, sütü kaynatmann sebebi sütün içindeki kuru madde miktarn artrabilmek. Yani sütün içindeki suyun buharlamasn salayp daha iyi yourt mayalayabilmek. Ancak uzun süreli kaynatma süt bileenlerinin zarar görmesine ve sütün besin deerlerinde azalmaya yol açtndan, süt fokurdamaya baladktan sonra 5 dakika kaynatn.

Scakln iyi ayarlayn

Yourt mayalarken kaynatlan sütün scakl da uygun olmal. çok scak süt ile yourt mayalanrsa, yourt fazla sulu olabiliyor veya mayas tutmayabiliyor. Uygun scakl ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduu gibi önce elinizi ykayn ve parmanz batrn. Parmanz hafif yanacak scaklktaysa mayalama ilemine balayabilirsiniz.

Mayann ölçüsünü kaçrmayn

Yourdu mayalarken sütün içerisine koyulan maya miktar önemli. Az olmas yourdun tutmamasna, fazla olmas ise tadnn eki olmasna sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek ka yourt mayas yeterli. Süt mayalanma için uygun scakla ulanca yourt mayasn ekleyip sütün her yerine eit dalmas için iyice kartrn.

Mayalanma süresine dikkat edin

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan Yourdun, mayalanmas için genellikle 4-5 saat süre beklemesi idealdir. Eer daha fazla mayalanrsa yourt sulanr ve daha sv bir hal alr. Mayalandktan sonra yourdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabnda bekletilebilir. Bu sayede daha kvaml bir yourt haline gelecektir diyor.

Ana Sayfaya Git