5 kritik kural!

Tüm dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19 enfeksiyonunda bulaşma noktası olarak ağız ve burnumuz ön plana çıksa da, daha nadir olmakla birlikte enfeksiyon gözlerimizden de bulaşabiliyor! Hatta bazı hastalarda Covid-19 kendini ilk olarak gözlerde ele veriyor! Zamanımızın çoğunu evde, genellikle de bilgisayar karşısında geçirdiğimiz için gözlerimizde kuruluk ve bu tablonun neden olduğu yorgunluk ile ağrı sorunlarının görülme riski de artıyor. Dolayısıyla Covid-19 pandemisinde gözlerimizi korumak ayrı bir önem taşıyor.

Haberler 19.12.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Sarper Karaküçük pandemide gözlerimizi korumak için dikkat etmemiz gereken en önemli kuraln, yeterince temiz olmayan ellerimizin gözlerimize götürülmemesi olduunu belirterek, maske takmann ve beraberinde ellerimizi en az 20 saniye ykamann önemini vurguluyor. Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Sarper Karaküçük Covid-19 pandemisinde göz salmz korumak için almamz gereken önlemleri anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu!

Elleri ykamadan asla!

Ellerinizi gözlerinize götürmeyin, gözlerinizi ovuturmayn. Özellikle de ellerinizi ykamadysanz! Covid-19, tpk grip virüsleri gibi vücut yüzeyini kaplayan ve mukoza denilen zarlar geçerek vücudumuza giriyor. Bu zarlar, yani virüslerin vücudumuza giri kaplar, az, burun ve gözlerimizde yer alyor. Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Sarper Karaküçük ellerimizi sk sk ve doru ykamann Covid-19 pandemisinde daha da fazla önem tadn belirterek, çünkü gün içinde ellerimizi sk sk azmza, burnumuza ve gözlerimize götürüyoruz. Eller usulüne uygun olarak sabunla ykanmadan göze götürülürse Covid-19 bulama riski yüksek olabiliyor. Dolaysyla ellerimizi sk sk ve en az 20 saniye boyunca ykamalyz. diyor.

Yüz siperlikleri ve koruyucu gözlük kullann

Göz salnz için Covid-19a kar takmanz gereken maskeye ek olarak, özellikle kapal ortamlarda, yüz siperlikleri ve koruyucu gözlükler kullann. Bunlar gerek bariyer oluturup koruma, gerekse ellerimizi gözlerimize götürme ihtimalini azaltma açsndan ekstra fayda salayabiliyorlar.

Bu belirtilerde zaman kaybetmeyin!

Covid-19un özel bir göz belirtisi olmamakla birlikte; gözde kzarklk, yanma, batma, çapaklanma, sulanma ile seyreden konjonktivit, enfeksiyona elik edebiliyor. Bu sorunlarda zaman kaybetmeden bir göz hekimine bavurmay ihmal etmeyin, çünkü göz enfeksiyonlar zamannda tedavi edilmezse gözlerde kalc hasarlar brakabilir. uyarsnda bulunan Prof. Dr. Sarper Karaküçük, Ancak beraberinde öksürük, ate, nefes darl ve eklem ars gibi belirtiler varsa, öncelikle göüs ya da dahiliye muayenesi olmanz gerekiyor. diyor.

Lens kullanrken bunlara dikkat

Kontakt lensler her zaman titizlik ve temizlik istiyorlar. Pandemi döneminde kullanm kurallarna ise çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Bunun nedeni ise yeterince temiz olmayan ellerle taklan ya da çkartlan lenslerin göz yolu ile enfeksiyon bulama riskini arttrmas. Prof. Dr. Sarper Karaküçük lens kullanmnda dikkat edilmesi gereken kurallar öyle anlatyor: Pandemi döneminde eller ve dokunulan yüzeyler virüs içerebilecei için kontakt lens kullanm srasnda el temizlii daha da önem tayor. Ellerin en az 20 saniye süreyle ykanmas, kontakt lenslerin dikkatle ve usulüne uygun ekilde ykanm ellerle günlük olarak düzenli taklp çkartlmas, kontakt lenslerle yatlmamas, süresi dolan aylk ya da günlük lenslerin atlp yeni paketin açlmas gibi temel kurallara mutlaka uyulmas gerekiyor. Ayrca özellikle k aylarnda ev içinde kalorifer yanan ortamlarda hava daha kuru olabilecei için kontakt lenslerin tek kullanmlk suni gözyalaryla günde 2-3 kez nemlendirilmesi de çok faydal olacaktr.

Bilgisayar banda her 45 dakikada bir mola

Pandemi süresince gerek eitim, gerekse i hayat nedeniyle ekran banda geçirdiimiz süremizi çok uzattmz için göz kuruluu problemi ve beraberinde göz arlarnn görülme skl artyor. Bu sorunlarla baa çkmak için yaklak her 45 dakikada bir çalmaya 5-10 dakika ara vermeli, bilgisayar bandan kalkmal, dolamal, ardndan ekran bana dönmelisiniz. Ayrca ekran, göz seviyesinden daha aada olmal. Ar uzam çalma sürelerinde suni gözyalarndan günde 2-3 kez destek almanzda da fayda var.

Ana Sayfaya Git