50 yaş üzeri 3 kadından birinin ortak sorunu

Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının çok yakın ilişki içinde olduğu hastalıklar listelendiğinde hiç şüphesiz ki osteoporoz ilk sıralarda geliyor. Zira hastalık kemiklerin kalsiyum ve diğer mineralleri kaybedip daha kolay kırılma eğilimi göstermesiyle ortaya çıkıyor. Bu nedenle vücudumuzun yaşayan dokuları kemiklerimize çocukluktan itibaren yatırım yapmamız son derece önem taşıyor.

Haberler 22.07.2017 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi Uzman Dr. Filiz Ate, osteoporozdan korunmada etkili beslenme önerilerini sralyor...

Osteoporoz her ne kadar ileri ya hastal olsa da belli bir dönemden sonra birdenbire ortaya çkmyor. Sürdürdüümüz yaam tarzmz, hastala zemin oluturan düük kemik kalitesi ve younluunun gelimesini ciddi ekilde etkiliyor. Hatta bu etki anne karnna kadar uzanyor. statistikler dünyada her 3 kadndan ve her 5 erkekten birinde osteoporoza bal krklar gelitiini gösteriyor. Yaygnl bu denli yüksek olduu için osteoporozdan korunmaya yardmc önlemler çok daha deer kazanyor. Bu önlemlerin banda da doru beslenme geliyor...

Doruk kemik kütlesini yükseltin

Ate, kemik yapm geliiminin bebeklik ve çocukluk döneminden balayarak genç erikinlie kadar devam ettiini söylüyor. 20 yalara ulatmzda ise doruk kemik kütle denilen en güçlü noktaya ulayor. te tam bu aamada bebeklikten itibaren kalsiyumdan zengin gdalarn yeteri kadar tüketmenin önemi ortaya çkyor. çünkü doruk kemik kütlesi yükseldikçe osteoporoz riski azalyor. Dr. Filiz Ate, doruk kemik kütlesine ulatktan sonra yava yava güç kaybeden kemiklerde ykmn baladn ve menopozla birlikte kaybn hzlanarak devam ettiini belirtiyor. Erkeklerdeki kemik kayb ise 50 yandan sonra yaanmaya balyor. Dr. Filiz Ate, bu nedenle yalanmamzla birlikte doal olarak gelien kemik kaybn azaltmak ve daha güçlü kemiklere sahip olmamzda kalsiyum ve D vitaminin art olduunu belirtiyor.

Her yata kalsiyuma yer açn

Salkl ve güçlü kemiklere ulaarak osteoporozdan korunmak için mutlaka kalsiyum gerekiyor. Kemiklerimizin de yap tan oluturan kalsiyumun hangi miktarda alnmas gerektii ise yaa göre deikenlik gösterebiliyor. Örnein hamilelik ve emzirme dönemi ile büyüme hznn artt ergenlikte ihtiyaç duyulan kalsiyum miktar artyor. Bu dönemde önerilen kalsiyum miktar 1200 mgdr. Günlük gereksinim 2 su barda süt-yourt, 1 kibrit kutusu peynir+ 1 porsiyon sebze yemei+ 3 porsiyon meyve ile karlanabiliyor. Fizik Tedavi Uzman Dr. Filiz Ate, Günlük süt ve süt ürünleri ve özellikle kalsiyumdan zengin, koyu yeil yaprakl sebzelere beslenmenizde daha çok yer verin. Bununla birlikte tahl ve baklagiller de yeterli kalsiyum almnda destek veriyor diyor.

Günde 20 dakika günele temas edin

D vitamini eksikliinin osteoporoz riskini artrdna iaret eden Dr. Filiz Ate, bunun için de günde 20-30 dakika kadar ellerin, kollarn günele temas etmesinin yeterli olduunu belirtiyor. Besinlerle alnan kalsiyumun vücut tarafndan emilimini salayan D vitamini, cildin günele temas sonrasnda vücut tarafndan üretiliyor. Dr. Filiz Ata, D vitaminin ayn zamanda kemiin geliimine de yardmc olduunu söylüyor.

Ana Sayfaya Git