50 yaşın altındaki hanımlar, o sigarayı hemen söndürün

Sigara içmek her yaştan kadın ve erkekte kalp krizi olasılığını artırırken, genç kadınlarda, özellikle de 50 yaşın altındakilerde çok daha güçlü bir etkiye sahip. 18 ila 49 yaşları arasındaki kadın sigara içenlerde ölümcül kalp krizi riski, sigara içmeyenlere göre 13 kat daha fazla.

Haberler 05.01.2022 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, dünyann en iyi kardiyovasküler dergileri arasnda yer alan Journal of the American College of Cardiologyde yer alan bilimsel aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

KADINLARDA RSK DAHA YÜKSEK

Kalp hastal, dünya çapnda kadnlar ve erkekler için bir numaral ölüm nedenidir ve akut ST Segment Yükseltmeli Miyokard Enfarktüsü (STEMI), kalp hastalnn yaam en çok tehdit eden formlar arasndadr.

STEMI bazen büyük kalp krizi olarak adlandrlr ve ana koroner arterlerden birinin tamamen tkanmasndan kaynaklanr.

Aratrmaclar, sigara içmenin ya veya cinsiyetten bamsz olarak tüm hastalarda STEMI riskini artrdn, ancak kadnlarda riskin her yata erkeklere göre daha yüksek olduunu bulmulardr.

Aratrmaya göre, erkek ve kadn sigara içenler arasndaki en büyük nispi risk fark 50-64 ya grubundayd, ancak her iki cinsiyette de en yüksek risk art 18-49 ya grubundayd.

Bu ya grubundaki kadn sigara içenler, sigara içmeyen kadn çadalarna kyasla 13 kat daha fazla STEMI riskine sahipti. Genç erkek sigara içenlerde risk 8.6 kat artt.

Bulgular, sigara içmenin özellikle genç ve kadn sigara içenlerde büyük kalp krizlerini tetiklemedeki çarpc risk etkisine ilk kez k tutuyor.

RSK TERSNE çEVRMEK çN SGARAYI BIRAKIN

Aratrmaclar ayrca, sigaray brakarak riski önemli ölçüde tersine çevirmenin mümkün olduunu buldular.

çalma, ya veya cinsiyetten bamsz olarak sigaray brakmann, muhtemelen bir ay içinde STEMI riskini hiç sigara içmeyenlere göre azalttn buldu.

Bu aratrmann, sigara içen gençlerde, kalp krizi risklerinin yaamn çok daha ileri dönemlerinde ortaya çkt algsn düzeltmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git