6 kat daha fazla bulaşıcı

Omicron varyantının Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte varyantın delta varyantına göre 6 kat daha hızlı bulaşıcı olduğu ortaya çıktı. İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzman Dr. Halis Yerlikaya, Covid 19 varyantlarının önüne geçmek için geri kalmış ülkelere aşı çalışmaları yapılması gerektiğini savundu.

Haberler 15.12.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada Güney Afrikada ortaya çkan Covid 19 virüsünün Omicron varyant, her geçen gün yaylmas artarken Salk Bakan Dr. Fahrettin Koca, Türkiyede de 6 kiide tespit edildii açklamasn yapmt. Delta varyantna göre 6 kat daha fazla hzl bulaan Omicron varyantna kar Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konsey üyesi, Memorial Hastanesi ç Hastalklar ve Tbbi Onkoloji Uzman Doktor Halis Yerlikaya, hatrlatma alarnn yaplmas, a yapmayanlarn mutlaka a yapmas ve baka varyantlarn önüne geçilmesi için geri kalm ülkelere yönelik a çalmalarnn yaplmas gerektiini söyledi.

Omicron ile ilgili her geçen gün bilgiler artn söyleyen Dr. Yerlikaya, Omicronun dünyada Güney Afrikada baladn hatrlatt. Avrupann çeitli ülkelerinde de ortaya çktn belirten Dr. Yerlikaya, En son da Salk Bakanl tarafndan açkland kadaryla omicron varyantnn tespit edildii söylendi. Omicronun özellii delta varyantna göre 6 kat daha fazla bulac. çok daha fazla bulac bir varyantla kar karyayz. Eer bu pandemiyi bütün dünyada kontrol altna alamazsak dünyann farkl bölgelerinde ortaya çkacak toplum içerisindeki yaylmdan kaynakl yeni varyantlarla tekrar toplumun hastalanma ihtimali var. A patentinin ortadan kaldrlmas gibi bir takm önlemlerin alnmas ve bütün dünyann birlikte kurtuluu hedeflenmesi önemli hale geliyor. Elimizdeki verilere göre, delta varyant daha hzl bulayor, ama daha hafif seyrediyor dedi.

Gelimi ülkeler, gelimekte olan ülkelere, geri braklm ülkelere yönelik a çalmalar yapmas lazm

Avrupa Hastalk Önleme Merkezinin bir öngörüsü olduunu ifade eden Dr. Yerlikaya, Önümüzdeki dönemde bu kadar hzl yaylan bir varyantn bütün Covid 19 vakalarn yüzde 50sinden fazlasn oluturacandan bir takm eyler var. çok net olarak unu söyleyebilirim. Mutlaka a olmamz gerekiyor. Bu hastalktan kurtulmann en önemli arac a. Toplum içerisindeki bulan önüne geçemediiniz oranda, virüs toplum içerisinde hzla yayldnda aslnda virüste yar canl bir varlk olarak yaamn sürdürmek istiyor. Dolaysyla vücutta bir takm adaptasyonlara uruyor. Daha fazla yaayabilmek için bir takm deiimlere uruyor. Siz, toplumsal bula engelleyemediiniz zaman toplum içinde bireylerde çok hzl bir biçimde yayld zaman ve önüne geçilmedii zaman yeni varyantlarla kar karya kalmak durumunda kalyoruz. Dünya olarak kalyoruz. Gelimi ülkelerin gelimekte olan ülkelere ya da geri braklm ülkelere yönelik ayla ilgili çalmalar yapmas lazm. Kendileri için bunu yapmalar lazm. Bu ann herkese bir biçimde ulatrlmas gerekiyor ki, bu yeni varyantlar ortaya çkmasn diye konutu.

Omicron varyantna kar üçüncü doz mutlaka yaplmal

Omicron varyant bulaan kiilerde alarn yantnn yetersiz olduu dolaysyla bu yant artrmak adna iki doz ann yetmedii, üçüncü doz ay mutlaka yapmak gerektiini aktaran Dr. Yerlikaya, sözlerini öyle sürdürdü:

u an elimizdeki veriler bunu gösteriyor. Bizim bölgemizde, ilimizde gerçekten alanma oranlar Türkiyenin geri kalnyla karlatrldnda çok düük oranda. Biz, bu Covid 19 pandemisine kar en büyük bedeli veren bölgelerden biriyiz. Neredeyse her aileden bir yurttamz kaybettiimiz bir süreci geride braktk. u anda da kronik hastal olanlar, kanser hastalar, baklk sistemini basklayan tedavileri almakta olan kiiler gibi bir takm risk gruplarna tanmlanm ek doz alarn ya da hatrlatma dozu alarnn mutlaka tamamlanmas gerekiyor. A olmam bireylerinde mutlaka a olmalar gerekiyor. Bu hastaln kimde nasl bir ey yapacan bilemiyoruz. u an Türkiyede her gün 200ye yakn yurttamz kaybediyoruz. Aslnda Covid 19 pandemisi bitmedi. Bu resmi rakamlar. Resmi rakamlarn çok daha üzerinde bizzat Salk Bakanl tarafndan söylenen bir ey var. Bu verilerin ötesinde iki kat, üç kat ölümü biz sadece Covid 19 nedeniyle kaybettiimiz yurttamz oldu. Covid 19 hastalarna da yeterli zaman, yeterli bakm, yeterli donanm açsnda hastanelerde ayrlmad için salk sistemimizin bir takm skntlar mevcut. Bu nedenle de kaybettiimiz çok yurttamz oldu.(HA)

Ana Sayfaya Git