6 milyonu bu hastalıktan ölüyor

Diyarbakır Memorial Hastanesi’nde görevli Girişimsel Radyoloji doktoru Mehmet Kolu, her yıl dünyada yaklaşık olarak 17 milyon kişinin inme geçirdiğini ve bunun 6 milyonunun hayatını kaybettiğini söyledi.

Haberler 17.05.2022 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)- Diyarbakr Memorial Hastanesinde görevli Giriimsel Radyoloji doktoru Mehmet Kolu, her yl dünyada yaklak olarak 17 milyon kiinin inme geçirdiini ve bunun 6 milyonunun hayatn kaybettiini söyledi.

Giriimsel Radyoloji doktoru Mehmet Kolu, inmenin dünyada salk açsndan çok ciddi bir problem olduunu deerlendirdi. Her yl dünyada yaklak olarak 17 milyon kiinin inme geçirdiini belirten Dr. Kolu, bunlardan 6 milyon kiinin hayatn kaybettiini söyledi. statistik veri paylaan Dr. Kolu, Her dakika dünyada bir kii inme geçiriyor. Her 6 insandan biri ömrü boyunca mutlaka küçük veya büyük bir inme ata geçiriyor. Sk görülen, ölümcül ve yüksek oranda sakatlk riski olan bir hastalk diyebiliriz. 2014 yllarna kadar bu hastalarda neredeyse elimizdeki tek seçenek baz pht eritici damardan uygulanan ilaçlard. Ama daha sonra Trombektomi dediimiz kask damarndan girip phty çkarma hem dünyada hem de Türkiyede çok yaygn, sk kullanlmaya balad ve hastalar u anda bu tedaviden çok fayda görmekte dedi.

lk 6 saati geçip yaplan ilem fayda salamyor

Kendilerinin de bu ilemi sk yaptklarn aktaran Dr. Kolu, Beyin dokusu genelde ilk 6 saatte kadar bu beyin damar tkanklklarnda dayanabilmekte. Ama 6 saatten sonra yaplan çalmalarda damarn besledii alanda tamamen ölü bir doku meydana gelmekte. 6 saati geçtikten sonra yaplan ilemlerde hepsini deil ama genelde belli bir fayda salayamyoruz. O yüzden bu hastalarn hzlca tannmas ve bu ekilde ilemler yaplan merkezlere yönlendirilmesi veya hastalarn kendilerinin bavurmas çok önemli olmakta. nme dediimiz beyin damarnn tkanmasdr. Herhangi bir damarn tkanmas ve damarn beyni besledii bölgeye göre ikyetler ortaya çkmas. Bunlar genelde bir tarafta felçlik oluyor. Yüzün bir yarsnda kayma oluyor. Konumada, anlamada bozukluk oluyor. Bilinç kayb yaanabiliyor bu hastalarda. Hatta bu hastalarn bazlar koma haline girebiliyor. Görme bozukluklarna sebep olabiliyor. Altnda yatan temel sebepte büyük oranda eker hastal. Tansiyon, kalp hastal. Yüksek kolesterol, obezite, hareketsiz yaam gibi sebepler inmenin en önemli sebepleri arasnda sayabiliriz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git