7 milyon kişiyi sigara öldürüyor

"9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle bir mesaj yayımlayan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği, Türkiye'de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaradan kaynaklı hayatını kaybettiğini ifade etti.

Haberler 09.02.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Bakan Yahya Öger tarafndan yaymlanan mesajda, sigara kaynakl ölüm saylarndan sigara ve tütün kullanmnn hayatmzda neden olduu olumsuzluklara kadar birçok konuya deinildi.

9 ubat Dünya Sigara Brakma Günü dolaysyla yaymlanan mesajda sigarann en büyük halk sal tehdidi olduuna dikkati çeken Öger unlar söyledi:

Dünyada her yl 7 milyondan fazla kii tütün kullanmndan ölüyor. Tütün ürünlerinin zararlar hakknda toplum bilincinin oluturulmas ve bu bilincin artarak devam etmesini salamak amacyla 9 ubat günü Sigaray Brakma Günü ilan edilmitir.

Dünyann imdiye kadar karlat en büyük halk sal tehditlerinden biri olan tütün kullanm, önlenebilir hastalk ve ölüm sebeplerinin banda gelmektedir.

Tütün kullanm, doum öncesi dönemden balayarak yaamn tüm evrelerinde 50den fazlas kanser olmak üzere akcier ve kalp-damar hastalklar gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik salk sorununa yol açtn söyleyen Öger, Dünyada her yl 7 milyondan fazla kii tütün kullanmna bal hastalklar sebebiyle hayatn kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlas dorudan tütün kullanmnn sonucu iken yaklak 1 milyon kii de tütün kulland için deil tütün dumanna maruz kald için hayatn kaybetmektedir. dedi.

UYUTURUCU MADDE KULLANANLARIN YÜZDE 83ÜNÜN LK KULLANDIKLARI MADDE SGARADIR

Türkiyede her yl 83 bin ile 100 bin kii aralnda sigara kaynakl ölümlerin yaand, 252 bin çocuk ve 14 buçuk milyon yetikinin tütün ürünü kullandn vurgulayan Öger, Sigara ve tütün ürünleri, dünyada en yaygn ölüm nedenlerinden 2inci srada yer alan bamllk yapc maddedir. Sigara içen gençler, içmeyenlere göre 8 kat daha fazla uyuturucu kullanma riski tarlar. Uyuturucu madde kullananlarn yüzde 83ünün ilk kullandklar madde sigaradr. Sigara, bamllk yapan dier maddelere geçite basamak görevini görür. Uyuturucu madde satclar, gençlere çounlukla Sigara gibi bir ey diyerek teklifi yaparlar. ifadelerini kulland.

Salgn hastalk ile beraber evlerine kapanan insanlarn ev ortamnda daha fazla sigara içtiini ve ebeveynlerin çocuklara yanl örnek olduunu belirten Öger, salgn hastalk öncesinde ortak alanlarda sigara içilmemesi konusunda uygulama ve denetimlerin yetersiz olduunu da söyledi.

SGARAYI BIRAKAMAYACAINIZI DÜÜNMEYN, KARAMSARLIA ZN VERMEYN

Gelecek nesiller için özveri çars yapan Öger u tavsiyelerde bulundu:

Maalesef baz kullanclar, iin ciddiyetinin farknda deildir ölünce zaten brakyorum diyerek sigarann zararlarn küçümsemektedirler. Unutmamak gerekir ki sigara ayn zamanda bir alkanlktr. Alkanlk bir örenme iidir. çmeye alabildiyseniz içmemeye de alabilirsiniz. Bamllk yapc bir maddeden kurtulmak güç ama imknsz deildir. Sigaray brakmak için kararl olmak, sabrl olmak, destek almak gerekir. Sigaray brakamayacanz düünmeyin, karamsarla izin vermeyin. Daha salkl olmaya karar verdiiniz için kendinizi kutlayn. Hastalk ve ölüm gelmeden önümüzdeki 4-6 hafta arasndaki bir günü brakma günü olarak belirleyin.

Ana Sayfaya Git