7 önemli neden!

Sonbahar ve kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan nar, pazar ve market tezgahlarını renklendiriyor. Narı özel kılan, lezzetinin yanı sıra antioksidan içeriği oldukça yüksek bir meyve olması. Bu özelliğini içeriğinde bulunan ve kırmızı rengi veren polifenoller sağlıyor. Ayrıca lif, protein, C vitamini, K vitamini, folat ve potasyumdan da zengin olması sayesinde sağlığımıza çok önemli katkılarda bulunuyor. Peki taneleri kadar suyu ve kabuğu da adeta şifa deposu olan nar hangi sorunlarda etkili oluyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman narın 7 önemli faydasını anlattı; öneriler ve uyarılarda bulundu.

Haberler 27.10.2021 - 13:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nar C vitamininden oldukça zengin bir meyve. Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, bir su barda kadar narn günlük C vitamini gereksiniminin yarsn karlayabildiini belirterek, Nar suyu bol miktarda nar tanelerinden hazrland için içeriindeki C vitamini de artyor. Ancak diyabetin yan sra karacier yalanmas ve yüksek trigliserid gibi durumlarda fazla meyve ekeri alnmamas gerektii için nar suyu yerine, daha az miktarda meyve ekeri içerecek ekilde narn kendisini tüketmek daha uygun olacaktr diyor.

SNDRM SSTEMN DÜZENLYOR

Besinlerin sindirilemeyen ksmlarna lif ya da posa ad veriliyor. Lif, sindirim sisteminden geçerken suyu emerek dk yapmn kolaylatryor ve bu sayede kabzlk probleminin önüne geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, sindirim problemi yayorsanz narn suyunu deil, posasyla birlikte tanelerini tüketmeniz gerektiini vurgulayarak, çünkü nar suyu elde edilirken posa ksm kayba uruyor diyor.

KLO KONTROLÜNÜ KOLAYLATIRIYOR

Lifin sindirim sisteminde yaanan kabzlk gibi sorunlarda etkili olmas sayesinde, düzenli lif tüketen kiilerde kilo kontrolü de kolaylayor. Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, salkl bir yetikinin günde 25-35 gram lif almas gerektiini vurgulayarak, Yenilebilen miktar olarak söylersek; 100 gram, yani bir küçük kase kadar nar 4 gram lif içeriyor. Kilo vermeye çalan kiiler günde bir küçük kase nar tanesi tüketebilirler diyor.

BAIIKLIK SSTEMN GÜçLENDRYOR

Nar içeriindeki zengin C, E, K vitaminlerinin yan sra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve minerallerle baklk sistemini destekleyerek hastalklara kar korunmamzda önemli bir rol üstleniyor.

CLDMZ çN ÖNEML

Her gün yeteri miktarda C vitamini almak cilt sal için de büyük öneme sahip. Nar içerdii C vitamini ile ciltte kolajen sentezini uyarabiliyor; bu sayede cilde elastikiyet kazandrp krk oluumunun gecikmesini ve cildin canl bir görünüme sahip olmasn salayabiliyor.

KANSER RSKN DÜÜREBLYOR

Nara krmz rengini veren polifenoller antioksidan özellik gösteriyorlar. Vücutta oluan serbest radikaller baz besin kaynaklarndan gelen antioksidanlar tarafndan nötralize edilmezlerse; DNA ve protein gibi biyolojik maddelere zarar verebiliyorlar. Antioksidan içerii oldukça yüksek bir meyve olan nar vücuttaki biyolojik maddeleri oksidatif hasardan, bir baka deyile metabolizmann normal süreçleri esnasnda oluabilen veya çevreden gelen hücrelere zarar verebilen kararsz elektronlardan koruyarak birçok kanser türünün gelime riskini düürebiliyor.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUYABLYOR

Nar suyunun vücutta kötü huylu LDL kolesterol düzeyini düürebileceine dair aratrmalar mevcut. Bunun yan sra nar suyu vücutta su seviyesini, dolaysyla kan basncn kontrol eden sistemin bir parças olan serumdaki anjiyotensin dönütürücü enzim aktivitesini önleyerek sistolik, yani büyük kan basncn düürebiliyor. Yine narn meyve olarak yenilen çekirdek ksmndaki yalarn da kalp koruyucu etkisi olabiliyor. Narn kabuu da meyve ksm kadar polifenoller bakmndan zengin ve bu maddeler antioksidan özellik gösteriyorlar. Örnein; nar kabuu ekstraktnn damar sertliine neden olan iltihaplanmay ve damar sertliine yol açan plaklarn olumasn önleyebileceine ve bu sayede kalp damar saln koruyabileceine dair çalmalar mevcut.

D ETLERN KORUYOR

C vitamini eksikliinde di eti problemleri yaanma riski yüksek oluyor. C vitamini bu dokuda yer alan balarn oluumu için gerekli ve yeterli C vitamini tüketimi di eti dokusunun salkl kalmasna yardmc oluyor. Nar da içerdii C vitamini ile di etlerinin güçlenmesine yardmc oluyor.

Ana Sayfaya Git