7 soruda uyku apnesi testi!

Uykuda onlarca hatta yüzlerce kez nefesin durması veya azalması ile hayatı tehdit eden bir hastalık olan uyku apnesi, tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte erkeklerde 40 yaş sonrası, kadınlarda ise menopoz sonrası sık görülüyor.

Haberler 03.07.2021 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genellikle horlamann elik ettii, solunumun 10 saniyeden balayp bir dakikadan fazla durabildii uyku apnesi dünyada ve ülkemizde son yllarda giderek yaygnlaan bir hastalk. Özellikle fazla kiloya sahip, sigara ve alkol tüketen, kaln boyun ve bel çevresine sahip olan kiilerde uyku apnesi riski çok daha yüksek oluyor. Acbadem Kozyata Hastanesi Göüs Hastalklar ve Uyku Uzman Prof. Dr. Ceyda Erel Krolu Kilodaki yüzde 10luk art orta- ar uyku apnesi gelime riskini 6 kat arttrrken, erkeklerde bel çevresinin 102, kadnlarda 89 cmden fazla olmas riski arttrr diyor. Uyku apnesi yorgunluk, sinirlilik ve konsantrasyon bozukluu bata olmak üzere bir çok soruna neden olarak günlük yaanty olumsuz etkilerken, uykuda ani ölüme yol açabiliyor. Özellikle tatil yolculuunda araç kullanacaklarn çok dikkatli olmalar, böyle bir sorunlar varsa en ksa zamanda hekime bavurmalar gerektiini belirten Prof. Dr. Ceyda Erel Krolu Yaplan çalmalar; uyku apnesinin gün boyu ar uyku hali, dikkat eksiklii ve konsantrasyon bozukluuna neden olarak trafik kazalarnda 2- 6 kat arta neden olduunu gösteriyor diyerek tedavinin ertelenmemesi gerektiini vurguluyor.

nmeden kalp krizine hatta kansere!

Uyku apnesinin vücudun tüm sistemlerini etkilerken, tedavi edilmediinde hayat tehdit ettiini belirten Prof. Dr. Ceyda Erel Krolu öyle konuuyor: Uykuda sk tekrarlayan oksijen düü ve yükselileri kalp ritminin bozulmasna, hipertansiyon, kalp krizi, inme, insülin direnci, tip 2 diyabet gibi hastalklara yol açabilir. Düük göz kapa, göz içi basncnda art, göz dibinde ödem, iitme azl, di eti iltihab, reflü, alkole bal olmayan karacier yalanmas, dirençli hipertansiyon, atar ve toplardamarlarda phtlamaya eilim, cinsel istekte azalma, sperm kalitesinde bozulmaya neden olur. Dirençli hipertansiyon hastalarnn yüzde 80inde uyku apnesi elik ettii gösterilmitir. Bu hastalarda uyku apnesi tedavi edildiinde kan basnc düer, kullanlan tansiyon ilac says azalr. Gebelerde erken doum ve düük douma yol açabilirken, fibromiyalji hastalar sklkla kötü uyku kalitesinden yaknrlar. Son yllarda uyku apnesinin kanser geliiminde de rol oynad gösterilmitir. Akcier ve kolon kanseri ile ilikili bulunmutur.

Ana Sayfaya Git