8 ALTIN KURAL

Her üç kadından birinde görülen sistit, yaşam konforunu düşüren en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. İdrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen durum sıklıkla tekrarladığında, bazen ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor. Sistitten korunmak için gerekli önlemleri almanın yanı sıra hastanın tedavisinin de doğru planlanması büyük önem taşıyor.

Haberler 19.06.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Egemen gören, sistit belirtileri ve tedavisi ile sistitten korunma yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Sistit oluumunda çevresel faktörler etkili

Sistit, böbreklerdeki kann temizlenmesinden sonra atklar içeren idrarn, bir depo görevi gören idrar torbasnda toplanmas sonucunda, mesanede meydana getirdii hasardr. Sklkla enfeksiyonlara bal gelien iltihapla ortaya çkar. Bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaan hastalklar sistite neden olabilmektedir. Direkt olarak etkisi bulunmasa da tatil döneminde havuza, denize girmek, soukta kalmak, uzun süre slak mayo ile kalmak da sistitin olumas için kolaylatrc faktörlerdir.

Yetersiz sv alm sistit belirtileri verebilir

Zararl bakterilerin idrar yolundan mesaneye ulamas ile ortaya çkan enfeksiyon, sistitin baz belirtilerini ortaya çkarr. Bunlar sklkla, idrarda yanma ve sk idrara çkma gibi sorunlardr. Bu ikayetler en sk görülen sistit belirtileri olsa da her zaman sistit göstergesi deildir. Ar sv, çay, kahve tüketilen durumlarda normalde de sk sk idrara çkma görülebilir. Bunun dnda az su içmeye veya ar terlemeye bal olarak da idrar miktar azalr ve rengi koyular. Bunun sonucunda idrar yapma srasnda yanma, sk idrara gitme olabilir. ikayetler yaam konforunu olumsuz etkilemiyorsa, öncelikle alnan sv miktarn artrmak yeterli olabilir.

Senede üçten fazla oluyorsa

lk 24 saat içinde idrar yaparken yanma ve sk çkma gibi ikayetlerin tamamen geçmedii ya da idrar yaparken zorlanma, idrarn kanl gelmesi, kask ve bel ars, aknt, idrar tutamama, atelenme, halsizlik gibi ikayetlerin eklendii durumlar idrar yollarnda ciddi bir enfeksiyona iaret edebilir. Bu durumda mutlaka bir uzmana bavurulmaldr. Erikin bir kadnda sistit bir yl içerisinde 3 kez ve daha sk oluyorsa, altta yatan baka nedenlerin de aratrlmas gerekir.

Antibiyotik tetikleyici neden

Sistit tans basit bir idrar tahlili ile konulabilir. Ancak özellikle sk tekrarlayan sistitlerde, mikrobun cinsinin saptanabilmesi ve buna uygun antibiyotiin seçilebilmesi için idrar kültürü yaplmas önemlidir. Sistit tedavisinde kontrolsüz antibiyotik kullanlmas, hem ilacn yan etkilerine, hem de bakterilerde direnç geliimine ve kronikleen enfeksiyonlara yol açabilir. Komplike olan idrar yollar enfeksiyonlarnda ise daha uzun süreli tedavi, sadece enfeksiyonu ortadan kaldrmak için deil ayn zamanda altta yatan nedeni de belirlemek için gereklidir.

Sistite kar koruyucu önlemler aln!

Bol miktarda sv tüketin

Hijyen kurallarna dikkat edin

Pamuklu çamar kullann, genital bölgenin kuru kalmasn salayn

Tuvalet temizliini suyla ya da tuvalet kadyla önden arkaya doru yapn

Özel solüsyon ve sabun gibi temizleyiciler kullanmayn

C vitamini kullann. C vitamini idrarla atlrken idrarn asitliini de artrr. Asit, ortam bakterilerin yerlemesini ve üremesini zorlatrr. Bu durum tedavinin etkinliini artrabilir ve ksmen de olsa korunma salayabilir.

Kzlck suyu hem yüksek C-vitamini içerii olan hem de mesane içerisinde koruyucu bir film tabakas oluturduu için tedaviyi destekler.

Tüketilen gdalarda, gdalarn bozulmasn önleyici katk maddelerinin bulunmamasna özen gösterin

Ana Sayfaya Git