8 haftayı geçerse dikkat

Kış mevsiminde sıkça görülen üst solunum yolu hastalıklarının tipik belirtisi olan öksürük çoğu zaman “griptendir” düşüncesiyle önemsenmeyebiliyor. Ancak özellikle 8 haftadan uzun süren öksürüğün asla hafife alınmaması gerekiyor.

Haberler 17.02.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Pelin Uysal, kimi zaman insan canndan bezdiren inatç öksürüün hangi hastalklara iaret edebileceini anlatt, önemli bilgiler verdi.

Astm

Kronik öksürük, astmn en belirgin semptomlarndan biri. Hrltl solunum, nefes darl ve göüste skma hissi gibi semptomlara elik edebilecei gibi, tek bana da ortaya çkabiliyor. Gck öksürük eklinde geliiyor. Genellikle kuru oluyor yani balgam içermiyor, geceleri artyor ve kronik bir hal alyor. Ayrca alerjik astm da öksürük nedeni olabiliyor. Alerjik astmda öksürük sabaha doru artyor. Özellikle kounca öksürük, göüste skma ve hltl yaknmalar oluyor.

Gastroözofageal reflü

Gastroözofageal reflü de kronik öksürüün en sk görülen nedenlerinden biri. Mide asit svsnn mideden yemek borusuna doru geri gelmesiyle oluan tahri sonucu öksürük ve göüs yanmas meydana geliyor. Kahve, baharatl ve yal besinler tüketildiinde artan, geceleri rahatsz edecek ekilde nöbetler halinde gelen ve 3 haftadan fazla süren öksürüün altnda yatan etken reflü olabiliyor.

KOAH

Kronik ilerleyici nefes darl ile karakterize bir hastalk olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akcier Hastal) da, iddetli ve kronik öksürüün en ciddi sorumlularndan. Göüs Hastalklar Uzman Dr. Pelin Uysal KOAH hastalnda öksürüün uzun süreli ve çou zaman balgaml olduuna dikkat çekerek, Öksürüe sklkla nefes darl ve tkanma da elik ediyor diyor.

Gizli kalp yetmezlii

Gizli kalp yetmezliinde öksürük önemli bir bulgu olabiliyor. Ancak öksürük genellikle üst solunum yollar enfeksiyonu ya da bronit gibi akcier kaynakl nedenlerden kaynakland için yaamsal öneme sahip bu hastalk atlanabiliyor. Öksürük genellikle yatnca ortaya çkyor, ayaa kalknca veya oturunca hafifliyor. Öksürükle birlikte pembe renkli balgam da görülebiliyor.

Bronit

Bronit öksürük yapan bir baka önemli hastalklardan. Kronik bronit 2 yldan fazla devam eden ve yln 3 ay kadar süren bir zamanda balgaml öksürük yapyor.

Tiroit bezi iltihab

Öksürüün iaret ettii bir baka hastalk da, ender de görülse tiroit bezi iltihab. Bu hastalkta öksürük hrlt bir özellikle sergiliyor. Astm atandaki kuru öksürük gibi de olabiliyor ve tedavi sonras geriliyor.

Baz hipertansiyon ilaçlar

Hipertansiyon, diyabetik nefropat ve kalp yetmezlii gibi hastalklarn tedavisinde yaygn olarak kullanlan ACE inhibitörlerinin en sk yol açt yan etki, kuru öksürük oluyor. Tedaviye baladktan birkaç saat sonra ortaya çkabildii gibi haftalar veya aylar sonra da geliebiliyor. Bu durumda baka bir ilaç tedavisine geçiliyor.

Sigara

çinde katran dahil pek çok kanserojen madde ve bamllk yapc nikotin içeren sigara öksürük reseptörlerini de olumsuz yönde etkiliyor. Öksürük sigara içen kiilerde özellikle sabahlar koyu renkli balgamla birlikte oluyor. Öksürük genellikle kronik bir seyir alyor. Göüs Hastalklar Uzman Dr. Pelin Uysal, sigara içen hastalarn bazen öksürüü sigaraya baladklar için önemsemeyerek hekime bavurmadklarn, bunun sonucunda da KOAH gibi önemli hastalklarn tansnn geciktiini söylüyor.

Psikolojik öksürük

Erikinlerin yüzde 9unda, bilinen bir solunum sistemi hastal olmad halde kronik öksürük mevcut. Literatürde alkanlk veya tik öksürüü olarak tanmlanyor. Hastalar herhangi bir fiziksel neden olmad halde sanki boazlarna bir ey taklm gibi hissedip öksürüyor. Bu hastalarda depresyon daha fazla oranda görülüyor.

Sinüzit

Kronik öksürük yaknmasnn altnda yatan nedenlerden biri de, sinüslerin iltihaplanmas. Yaplan çalmalar kronik öksürüü olan her 3 hastadan birinde sinüzit olduunu ortaya koyuyor. Bu hastalkta öksürük genellikle kuru tipte ve geniz akntsna bal oluyor.

çeitli akcier hastalklar

Zatürre balangcnda öksürük kuru ve kesik kesik oluyor. lerlediinde kronik hal alan öksürüe balgam ile göüs ars da elik ediyor. Kanl balgam da gelebiliyor. Yaygn olmamakla birlikte öksürüün nedenleri arasnda yer alan tüberkülozda öksürükle beraber kanl balgam sk görülüyor. Kronik öksürüün altnda yatan neden sarkoidoz nonastmatik eozinofilik bronit gibi interstisyel akcier hastalklar olabiliyor. Ayrca enfeksiyon sonras bron hassasiyeti nedeniyle devam eden ve çevresel ile mesleksel ajanlara bal etkenler (frnc astm, kauçuk iinde çalanlarda latex alerjisi gibi), kronik hastalarda yutmaya bal aspirasyon nedeniyle bronektazi hastal gibi bronitin ileri derece formlarnda da öksürük sk görülüyor.

Akcier ve grtlak kanseri

Akcier tümörleri de daha nadir olmakla birlikte, boyut ve yerleim yerlerine göre öksürük yapabiliyor. Ar sigara içicilerde yeni ortaya çkm öksürük ya da var olan öksürüün karakterinde deime (balgam eklenmesi, sk olmas gibi) ve kanl balgaml öksürük olmas halinde bu durum akcier kanseri habercisi olabiliyor. natç öksürüe ses kskl elik ediyorsa özellikle sigara içen kiilerde öksürük grtlak kanserine de iaret edebiliyor.

Ana Sayfaya Git