9 ay sonra ağızdan beslendi

Şanlıurfa'da içtiği asidik madde nedeniyle yemek borusu yanan ve 9 aydır yağız yoluyla beslenemeyen 3 yaşındaki çocuk, kalın bağırsaktan yapılan yemek borusu sayesinde sağlığına kavuştu.

Haberler 26.05.2022 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eyyübiye ilçesinde ailesiyle yaayan Emeni Nasr, 2 yandayken yanllkla evde bulduu asidik maddeyi içti. Yemek borusu yanan ve kapanan Nasrn tedavisi için ailesi yaklak bir yl önce anlurfa Harran Üniversitesi Hastanesi çocuk Cerrahisi Servisine bavurdu.

çocuun karn duvarndan midesine tüp balayan ve beslenmesini bu ekilde salayan doktorlar, bu sürecin ardndan çocua kaln barsaktan yemek borusu yapma karar ald.

çocuk Cerrahi Servisi doktorlarndan oluan 15 kiilik ekip, 10 saat süren ameliyatn ardndan Emeni Nasra kaln barsandan alnan 25 santimetrelik parçadan yemek borusu yapt ve bunu mideye balad. Küçük çocuk, bu sayede 9 ay sonra az yoluyla beslenmeye balad.

çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Boleken, AA muhabirine, ameliyat baaryla gerçekletirdikleri için mutlu olduklarn söyledi.

Boleken, Hiçbir ekilde yutkunma veya az yoluyla beslenme olmuyordu. Ameliyatn ardndan kaln barsandan yemek borusu yaparak midesine baladk. Uzun bir youn bakm tedavisinin ardndan çocuumuz doal yoldan beslenmeye balad. u anda çocuumuzun durumu iyi. Kendisi gibi biz de çok mutluyuz. dedi.

Evde temizlik amacyla bulundurulan asidik maddelerin çocuklar için tehlike oluturduunu vurgulayan Boleken, öyle konutu:

Evde temizlik amacyla kullanlan ve insan vücuduna temas ettiinde yakc olan maddeler evlerde kontrolsüz bir ekilde içecek kutularnda tutulmakta. Özellikle çocuklar her eye merakldr, her eyi azlarna atarlar. Bulduklar maddeleri de su zannedip içebilmektedirler. Bu maddeler içildii zaman yemek borusunda büyük tahribatlara neden olmakta. Hastanemize bu tür vakalar sklkla gelmekte.

YAKIN ZAMANDA TABURCU EDECEZ

çocuk Cerrahisi Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler de çocuklarn asidik madde içmeleri halinde hemen en yakn salk kuruluuna bavurulmas gerektiini belirtti.

Emeninin tedavisinin yaklak bir yldr sürdüünü, çocuun tükürüünün cierlerine kaçmamas için öncelikle boaznda delik açarak kalan yemek borusunu dar çkardklarn kaydeden Dörterler, çocuumuz uzun bir tedavinin ardndan az yoluyla svyla beslenmeye balad. Yakn zamanda da taburcu edeceiz. Anne ve babalardan ricamz, evlerde kullandklar asidik maddeleri çocuklarn eriemeyecei yerlerde saklamalar. Bazen ihmal ciddi sonuçlara neden oluyor. ifadelerini kulland.

Emeni Nasrn annesi Sena Tays da Suriyedeki iç sava nedeniyle yaklak 10 yl önce ailesiyle Türkiyeye sndn söyledi.

çocuunun evde kimse olmad srada temizlik maddesini su zannederek içtiini anlatan Tays, Hemen hastaneye götürdük. Allah doktorlardan raz olsun. Hepsine dua ediyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git