Hijyen kadar güçlü bağışıklık da şart!

Çok hızlı yayılıma sahip olan Koronavirüs de, diğer tüm virüsler gibi özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları ve kronik hastalığı bulunanları çok daha fazla etkiliyor. Bu nedenle, evde kalmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek kadar, sağlıklı ve dengeli beslenme de şüphesiz çok büyük önem taşıyor.

Haberler 28.03.2020 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak Her gün yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstererek baklk sistemimizin ihtiyaç duyduu besin öelerini vücudunuza alabilirsiniz. Ayrca baklk sistemini güçlendirmek için baz kurallara dikkat ederek bu süreci salkl bir ekilde geçirmeniz mümkün diyor. Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak, baklmz güçlendirmek için soframzdan eksik etmememiz gereken besin öelerini anlatt, 9 güçlü savaçy sralad önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

ANTOKSDAN çEREN BESNLER TÜKETN

Vücudumuzda virüs gibi d etkenlerin etkisiyle balam olan sava kazanmamzda en önemli besin ögelerinin banda antioksidanlar geliyor. Yaban mersini, nar, pancar, krmz lahana, yeil çay gibi güçlü antioksidanlarn yan sra; bitkilere rengini ve tadn veren, en çok da sebze ve meyvelerde bulunan fitokimyasallar ile de baklnz güçlendirebilirsiniz.

C VTAMNNE AIRLIK VERN

Baklk sistemini güçlendirip vücut direncini artrmann yan sra, antioksidan olarak da görev yapt için hücre ve doku onarmlarnda barol oynayan C vitaminine sofranzda mutlaka yer verin. C vitamini açsndan zengin yiyecekler arasnda portakal, mandalina, limon, kivi, maydanoz, spanak, turp, brokoli, krmz kapya biber ve yeil biber yer alyor.

A VTAMNN HMAL ETMEYN

Yaplan bilimsel çalmalar; A vitamini eksikliinin baklk sisteminde bozulmalara yol açtn, bunun da enfeksiyon hastalklarnn ilerlemesini hzlandrdn ortaya koyuyor. Hücresel farkllama, büyüme, üreme, göz sal ve baklk sistemi için oldukça önemli bir mikro besin ögesi olan A vitaminini özellikle bu süreçte ihmal etmeyin. A vitamininden zengin olan; yumurta, süt ve süt ürünleri, havuç, krmz biber gibi besinlerden karlayabilirsiniz.

çNKO KAYNAKLARINA ÖZEN GÖSTERN

çinkonun baklk sisteminde merkezi bir rol oynad bilimsel veriler nda yllar önce kantland. Yaplan çalmalar, çinko eksiklii olan kiilerin çeitli patojenlere (virüs, bakteri gibi) kar duyarllklarnn artm olduunu gösteriyor. Bu nedenle günlük beslenmenizde kabak çekirdei, tam tahllar, yulaf ve çi badem gibi çinko mineralinden zengin besinleri tüketerek baklk sisteminizi güçlendirmeye özen gösterin.

D VTAMNNZ ÖLçTÜRÜN

Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak D vitamini eksiklii özellikle k aylarnda ve yal nüfusta en çok rastlanan vitamin eksikliidir. Covid-19 da ilk olarak 2019 knda tanmland ve çounlukla orta yallar ve yallar etkiledii için bilim insanlar tarafndan D vitamini eksiklii ile Covid-19a yakalanma riskinin artt düünülüyor. D vitamininin baklk sistemini destekleyici, vücut direncini artrc ve dolaysyla viral enfeksiyonlara kar koruyucu etkileri bulunuyor. Ancak D vitamininin yiyecekler ile alm zor olduundan hekiminize danarak vücuttaki düzeyini ölçtürüp destek kullanmak gerekip gerekmediini örenebilirsiniz diyor.

PROBYOTK VE PREBYOTKLERE SOFRANIZDA YER AçIN

Bilimsel çalmalar, salkl bir barsak yapsnn, zararl mikroorganizmalarn barsaklardan dolam sistemine geçiini azalttn ve bu yapnn beslenmeden etkilendiini ortaya koyuyor.Barsak floramzn bütünlüünü korumak için salkl ve dengeli beslenmek, yararl bakterilerin geliimi için onlara prebiyotik lifler vermek, bunun için de günlük beslenmemizde kefir, peynir gibi probiyotik yiyecekler ile yulaf, tam tahllar, kurubaklagiller gibi prebiyotik kaynaklara yer vermek gerekiyor.

DEAL KLODA OLUN

Obezite baklk sisteminde görevli yaplarn üretimini ve saysn bozuyor ve bal bana enfeksiyon hastalklarna yakalanma riskini artran bir faktör olarak karmza çkyor. Bu nedenle kilonuzu kontrol ederek, salkl kilo aralnda kalmaya dikkat edin.

TAZE YA DA TOZ ZENCEFL TÜKETN

Zencefil; artrit ve romatizma gibi dejeneratif hastalklardan sindirim sistemi hastalklarna (hazmszlk, kabzlk ve ülser gibi) birçok kronik hastaln tedavisinde destekleyici olarak kullanlyor. Hastalklarn tedavisinde yararlanlan anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklerinin yan sra bulac hastalklarn tedavisinde yardmc olabilecek antimikrobiyal potansiyele de sahip olan zencefili taze ya da toz zencefil olarak yemeklerinize ekleyerek de tüketebilirsiniz.

COVD-19A KARI HAYATINIZA BU 9 KURALI ADAPTE EDN

Yeterli ve dengeli beslenin.

Mevcut arlnzn her kilosu için 35 ml su tüketin. 60 kg için, 60 X 35 ml

Günlük toplam 5 porsiyon mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketin.

Bakl güçlendirmede bilimsel kant olan baharatlarla yiyecek ve içeceklerinizi tatlandrn.

Düzenli egzersiz yapn.

deal kilonuzda olun.

Sigara ve alkol tüketmeyin.

Günlük 7-9 saat uyumaya özen gösterin.

Kiisel hijyenin yan sra besin hijyenine de dikkat edin.

Ana Sayfaya Git