Yan etkisi var mı?

Sağlık Bakanlığı'nca, Kovid-19 aşısının yan etkilerine karşı yapılacaklar konusunda bilgilendirmede bulunuldu. Açıklamada, aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık varsa aşı uygulanan kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmesi ve soğuk uygulama yapılması gerektiği belirtildi.

Haberler 16.01.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl koronavirüs asnn yan etkileri hakknda merak edilenleri tek tek yantlad!

Salk Bakanlnn, https://covid19asi.saglik.gov.tr internet sayfasndaki Yan Etkilerle Karlaldnda Yaplacaklar balkl açklamada, a sonrasnda sk olarak karlalabilecek durumlar ve bunlara yönelik destekleyici yaklamlara yer verildi.

Buna göre, a uygulanan bölgede ar/ilik/kzarklk varsa, a uygulanan kola yüksekte olacak ekilde pozisyon verilmesi ve souk uygulama yaplmas gerekiyor.

Souk suyla slatlm bir havlunun a yaplan bölgeye uygulanmas önerilen açklamada, bu srada cilde dorudan buz temas ettirilmesinden kaçnlmas gerektii de belirtildi.

PARASETAMOL çEREN ARI KESCLER KULLANILABLR

Ayrca söz konusu durumda parasetamol içeren ar kesiciler kullanlabilecei bildirildi.

AI SONRASI YORGUNLUK BELRTS VARSA...

A sonras yorgunluk belirtisi olanlara ise stirahat ediniz, yeterli sv aldnzdan emin olunuz. önerisinde bulunulan açklamada, dier belirtilere ilikin unlar kaydedildi:

Hafif ate, titreme: stirahat ediniz, yeterli sv aldnzdan emin olunuz, parasetamol içeren ar kesiciler kullanabilirsiniz.

Ba ars: Parasetamol içeren ar kesiciler kullanabilirsiniz.

Kas/eklem ars: stirahat ediniz, yeterli sv aldnzdan emin olunuz, parasetamol içeren ar kesiciler kullanabilirsiniz.

Kusma/ishal: Bol sv takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Azdan sv ve gda alnamayacak kadar kusma olmas durumunda sv kayb olabileceinden salk kuruluuna bavurunuz.

Açklamada ayrca, Kovid-19 as uygulamasndan sonra bunlarn dnda ayla ilikili olabilecei düünülen bir rahatszlk hissedilmesi durumunda en yakn salk kuruluuna bavurulmas gerektii anlatld.

KORONAVRÜS AISININ YAN ETKLER NELER?

Bugüne kadar COVID-19 alarna yönelik gerek yürütülen klinik çalmalarda gerekse mevcut a uygulamalarnda ciddi yan etkilere rastlanmamtr. Alama sonrasnda görülen yan etkiler sklkla hafiftir.

Bunlar; yorgunluk, ba ars, ate, titreme, kas/eklem ars, kusma, ishal, a uygulanan bölgede ar, kzarklk, ilik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonlarn olabilecei göz ard edilmeden a uygulamasndan sonra bir rahatszlk hissedilmesi durumunda en yakn salk kuruluuna bavurulmas ve hekime yakn zamanda a olunduu bilgisinin iletilmesi unutulmamaldr.

Ana Sayfaya Git