Yeni virüse yakın takip

Sağlık Bakanlığınca, ilk olarak geçen yıl aralık ayında tespit edilen ve İngiltere, Güney Afrika ile Brezilya'da yeni vakalarda kendini gösteren mutasyona uğramış yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye'de olup olmadığına ilişkin çalışma yürütülüyor.

Haberler 28.01.2021 - 03:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, küresel salgnn tüm dünyada hala çok aktif olarak kendini gösterdiini, hatta kimi ülkelerde yeni vaka saylarnda ciddi art yaandn söyledi.

u anda dünyada tartlan en önemli konulardan birinin virüste gelien yeni mutasyonlar olduuna dikkati çeken Kaypmaz, yeni varyantlarn ciddi bir tehlike olarak görüldüünü belirtti.

Mutasyonlara ilikin birçok ülkede bilimsel çalmalarn yürütüldüünü dile getiren Kaypmaz, bir yandan söz konusu varyantlarn bulatrclk ve ölüm riski üzerine etkisinin dier yandan ise uygulamaya balanan alarn etkinliine yansmasnn incelendiini bildirdi.

Kaypmaz, yeni tip koronavirüsteki mutasyonun ilk olarak geçen yl aralkta tespit edildiini ve ngilterede yaygn görülmeye baladn anmsatt. Bir süre sonra farkl ülkelerde de yeni mutasyonlarn ortaya konulduunu anlatan Kaypmaz, ngiltere, Brezilya ve Güney Afrikada üç farkl mutant varyant tespit edildiini söyledi.

Kaypmaz, mutasyonla bata ngiltere olmak üzere baz ülkelerde yeni vaka saylarnn arttna iaret etti.

Mutasyonlarn alar üzerindeki etkisine yönelik çalmalar yapldn anlatan Kaypmaz, u ana kadar söz konusu alarn etkinliini ciddi anlamda azaltan bir mutasyon ortaya konulmad ama biz biliyoruz ki bu mutasyonlar kiiler arasnda virüsün daha kolay bulamasna yol açyor. Bu ne demek? Kronik hastal olan kiilere ve hassas gruplara daha kolay bulaabilen bir virüs ve daha fazla hastalk yapc bir etkiyle karmza çkabilir, bu tehlike var. diye konutu.

Doç. Dr. Kaypmaz, mutasyonun u an için çok ciddi bir endie kayna olmadn ancak tedbirli davranlmas gerektiini vurgulad.

Yeni tip koronavirüsün mutasyona urayan türünün Türkiyede olup olmadna ilikin de inceleme yapldna dikkati çeken Kaypmaz, Periyodik olarak virüsten alnan örneklerin analizi yaplyor. Bu çalma u anda devam ediyor, zaten mutasyonlar ortaya çkt andan itibaren sürekli ülkemizde çalma yaplyordu. Bu kapsamda, ülkemizde Halk Sal Genel Müdürlüü tarafndan hangi mutasyonlarn olup olmadna ilikin düzenli analizler yaplyor. bilgisini verdi.

YAYGIN AILAMA SONUCUNDA VE TEDBRLERN UYGULANMASIYLA ELMZ DAHA DA GÜçLENECEK

Kaypmaz, mutasyonlarn görüldüü ülkelere ilikin Türkiyede hemen tedbirlerin hayata geçirildiini hatrlatarak, Mutasyonlarn sk görüldüü ülkelerden gelen kiilere yönelik tedbirler alnd. Bu kapsamda, bu ülkelere ilikin uçu yasa konuldu. Örnein, ngiltere bu ekildeydi. dedi.

ngiltere, Danimarka, Güney Afrikadan Türkiyeye uçularda geçici durdurma karar alndn anmsatan Kaypmaz, bu ülkelere artan mutasyonlu virüs kaynakl vakalar nedeniyle Brezilyann eklendiini söyledi.

Bu tür tedbirlerin önemli olduunu ve mutasyonlu virüsün girmesinden ülkeyi koruyacan vurgulayan Kaypmaz, Solunum yoluyla bulaan bir virüs olduu için sonsuza kadar mutasyondan korunma ans olmayabilir. uyarsnda bulundu.

Doç. Dr. Kaypmaz, unlar kaydetti:

Yapmamz gereken, bata maske, fiziksel mesafe ve hijyen kurallarna uymak, kalabalktan kaçnmak, kapal yerlerde bulunmamaktr. Dolaysyla mutasyonlu virüsten korunmada en güçlü araç tedbirlere uyum olacaktr.

Bunun dnda bir yandan alama devreye girdi. u anda a çalmalar uygulanmaya devam ediliyor. Ülkemize gelecek dier alarla birlikte de yaygn alama sonucunda ve tedbirlerin uygulanmasyla mutasyondan korunmak anlamnda elimiz daha da güçlenmi olacak.

ARATIRMA NASIL YAPILIYOR?

Salk Bakan Fahrettin Koca, 1 Ocakta, ilk olarak ngilterede tespit edilen mutasyona uram koronavirüsün Türkiyede görüldüünü açklamt. Koca, ngiltere kaynakl mutasyon sebebiyle yaplan incelemelerde, bu ülkeden yurda giri yapan 15 kiide mutasyonlu virüs tespit edildiini, bu kiilerin karantinaya alndn bildirmiti.

Salk Bakanl tarafndan, Kovid-19un Türkiyede mutasyona urayp uramadn ortaya koyacak bilimsel aratrmayla virüsün genetik haritas belirlenmeye çallyor.

Aratrmayla, dünyann farkl corafyalarndan ülkeye giri yapan virüsün bölgelere göre etkinlii ve Türkiyede yerli su haline gelmi olan, hala Türkiyede dolamda bulunan suun hangi corafyayla en yakn genetik ilikisinin olduu inceleniyor.

Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) Ulusal nfluenza Merkezi olarak tanmlad bir referans laboratuvar olan Halk Sal Genel Müdürlüü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarnda yürütülen çalmayla, Türkiyede görülen solunum yolu hastalklarnn haritas çkarlyor.

Bu kapsamda, yeni tip koronavirüsün Türkiyede görülmeye balanmasyla, daha önce yürütülen solunum yoluyla bulaan viral enfeksiyonlarn sürveyans çalmasna yeni bir ajan daha eklenerek Kovid-19a yönelik mutasyon olup olmadna baklyor.

Yurt dndaki Kovid-19 virüs örneklerinin ortak kullanlan bir platforma yüklendii çalma ile baka ülkelerden raporlanan genetik materyal karlatrlyor.

Ana Sayfaya Git