A tipi kişiliğiniz varsa hipertansiyona neden olabilir

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener 17 Nisan Dünya Hipertansiyon Günü'nde hipertansiyon tedavisine dikkat çekti ve "A tipi dediğimiz kişilik tipi hipertansiyona neden olabilir" dedi.

Haberler 18.05.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tansiyona belli bir noktaya kadar müdahale edilmediini belirten Dr. ener, Normal artlarda 120/80 olarak adlandrdmz tansiyonun damar içerisindeki kann basncnn yükselmesi halidir. Kan basncnn yükseklii, hafif, orta, ar derecelerde olabilir. Kan basnc 140a 90 oluncaya kadar kabul edilebilir snrda tansiyon olarak deerlendiriyoruz. Bunun üzerindeki deerleri mutlaka müdahele edilmesi, normal seviyelere getirilmesi gerekiyor dedi.

TÜRKYEDE 15 MLYON TANSYON HASTASI VAR VE BRçOU FARKINDA DEL

Hipertansiyonda genetik yatknlk, kiilik yaps ve beslenmenin de etkili olduunu belirten kardiyoloji uzman Dr. Deniz ener unlar söyledi,

Tahmin edilenin çok üzerinde hipertansiyon olan kii var. u an Türkiyede en az 15 milyon civarnda yüksek tansiyonu olan kii var. Maalesef sinsi seyreden, çok fazla belirti vermedii için de fark edilmeyen bir durum. Tansiyonun belirtileri çabuk yorulma, eforla birlikte çarpnt hissetmek, ba ars, ba dönmesi, dengesizlik, çabuk yorulma, efora tahammülsüzlük gibi pek çok ikayetin sonucunda ortaya çkan bir rahatszlk. Yüksek tansiyonu olan kiilerin, tansiyon ölçümü ile ancak tansiyon hastas olduklar anlalr.

A TP KLK HPERTANSYON NEDEN

Tansiyonun doru ve sürekli ölçümü ile kiilerin hipertansiyonu olup olmadnn anlalabileceini belirten Dr. ener, 5 dakika dinlendikten sonra, her iki koldan da yaplan tansiyon ölçümünün önemli olduunu belirtti. Bir kere yaplan tansiyon ölçümlerinde tehis koyulamayacan da belirten Dr. ener, uzun süre ve her gün düzenli yaplan ölçümlerle doru tehisin koyulabileceini söyledi ve kiilik tipinin tansiyon üzerindeki etkisini öyle açklad:

Tansiyonda en önemli etken genetik yapdr. Tansiyonu yükselten faktörlerden bir tanesi de hormonal faktörlerdir ki adrenalin bunlardan bir tanesidir. Heyecanl, duygusal, olaylardan çabuk etkilenen, A tipi kiilii olan kiilerde tansiyon olma ihtimali çok daha yüksektir. Önceleri geçici, zaman zaman olan yükseklik yani labil dediimiz hipertansiyon dediimiz tansiyonu takiben yerleik tansiyon ekline dönüür. Onun için duygusal deiimi çabuk hisseden, hassas yapsal özellii olan bu kiilerde tansiyon olma ihtimalini düünmek ve tansiyon takiplerini yapmak gerekir.

AN TANSYON YÜKSELMESNDE SARIMSAK E YARAMIYOR

Yüksek tansiyonu olan kiilerin ilaçlar brakmas halinde inme, felç, kalp rahatszlklarna yakalanabilecekleri konusunda uyaran ener bu konuyla ilgili de unlar söyledi,

Tansiyon yükseklii kalp adelesinde kalnlama, damar sisteminde sertleme yani damarn adele sisteminde olan kalnlama ile birlikte kendini gösterir. Organlarn beslenmesini bozar. Bata kalp, böbrek ve beyin olmak üzere hayati organlarda hasara neden olur. Onun için tansiyonun normal snrlar içerisinde kalmasn salamak çok önemlidir. Ara ara baklan tansiyonlarn normal çkm olmas, tansiyon ilaçlarn terk etmeyi gerektirmez. Tansiyon yüksek olduu zaman ilaç almak son derece yanl bir davrantr. çünkü tansiyonun yükselmesiyle birlikte yapaca zarar zaten yapm saylr. Onun için tansiyon yükselmeden düzenli ilaç kullanlarak yükselmemesini salamak gerekir. Onun için yüksek tansiyonu olan kiilerin mutlaka düzenli ilaç kullanmas gerekir. laçlarn brakmak, bu kiilerde ara ara olan tansiyon yükseklikleri ile zararl olur hatta çok ciddi tansiyon krizlerine neden olabilir.

Tansiyon tedavisinde iki tane önemli nokta olduuna da dikkat çeken Dr. ener bu noktalar açklad, Bunlar aktivitenin arttrlmas, kilo verilmesi ve düzenli ilaç kullanlmas. Bir de ani yükselen tansiyonlarda müdahale ekli var. ehir efsanesi olarak çok fazla duyduumuz limon suyu içilmesi, sarmsak yenilmesi gibi bir takm yöntemler var. Sarmsan belki tansiyonu düürdüüne dair bir iki bilgi var ama ani yükselen tansiyonun düürülmesinde bu söylediimiz faktörler çok etkili deiller.

Ana Sayfaya Git