Ağız kanseri sinsi ilerliyor

Protez Uzmanı İlker Arslan, “Kanser denen sevimsiz teşhis, keyif verdiğini düşündüğünüz sigaranın ağız kanseri ile ilişkisini tetiklemektedir. Sigarayı bugün bırakmanız bile, riskinizin ancak 10 yıl sonrasında, hiç içmeyen bir kişiyle eşit durumda olmasını sağlayacak. Ne hayatınızın 10 yılını, ne de sağlığınızı tehlikeye atmayın” dedi.

Haberler 08.07.2018 - 12:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigarann sala zararlar konusunda yeterince tartmalar ve bilimsel analizler yapldn anlatan lker Arslan, Neyi ne kadar, ne derece umursuyor ve önemsiyoruz; bu kesinlikle tartlr bir durumda. Biz di hekimlerini ilgilendiren konu mutlaka ki, sigarann az sal konusunda nasl bir travmaya yol açt. Di etinin savunma mekanizmasn ortadan kaldrarak, bakterilere kar mücadelesini ortadan kaldrr.Di ta ve plak oluumunu kolaylatrr, tad alma duyusunu azaltr, az içinde bakterilerin çok daha mutlu bir ekilde yaylmasna sebep olur. Hiçbir lezzetin sunumunu, idrak edemeyecek duruma getirmesi bu tütün maddesinin yine baarlarndan sadece bir kaç tanesi. Az sal ve di kliniklerinde, biz hekimlerin, die yönelik müdahalelerimiz esnasnda, kiiye sigara tüketimi olup olmadn sormamzn nedenlerinden biri de, yaplan müdahale sonrasnda, iyileme sürecini olumsuz yönde etkileyeceidir diye konutu.

Korkulu rüyamz: Kanser

Kanser hepimizin korkulu rüyas diyen lker Arslan, Az içindeki bakterilerin çok daha hzl yaylmas sonucunda, az kanseri riski olumaktadr. Bu kanser türü ölümcül olup, süreç zorlu ve kötüdür diye konutu.

Arslan, az kanserinin belirtileri konusunda ise unlar söyledi:

Az kanseri lezyonlar ar ile kendini göstermedii için az içinde oluan anormallikler konusunda dikkatli olunmaldr. Belirtilerini anlamak için, kiinin ilk etapta kendi takibini yapmas çok önemlidir. Az ve boyun bölgesinde ilik, çineme, yutma zorluu, tekrarlanan kanamalar, az içinde renklemenin deiiklii, (beyaz ve krmz alanlarn olumas)

Bu bulgularn fark edilmesi sonucunda mutlaka di hekimine bavurulmal. Rutin olarak tekrarlanan di muayeneleri, ileride karlalacak bu tür bir rahatszln erken tehisi konusunda çok önemlidir. Her salk biriminde, erken tan, erken tehis slogan biz di hekimleri için de geçerli bir cümledir.

Protez Uzman lker Arslan son olarak, konunun uzman olan di hekimlerinin sizleri yönlendirmesini ve hayatnzn bir parças olmasnn gerektiini belirterek mutlaka sigaradan uzak durulmas çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git