"Ağız ve diş sağlığı ihmal edilmemeli"

Diş Hekimi Selvi "Ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması ve 6 ayda bir diş hekimi muayenesi ile koruyucu ve önleyici tedavilerin yapılmasıyla problemler anında çözülebilir ve ileride oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların da önüne geçilebilir" dedi

Haberler 16.03.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di Hekimi Ahmet Selvi, tedavisi ihmal edilen di ve di eti hastalklarnn ileride yol açabilecei maddi ve manevi problemleri önlemek için düzenli olarak az ve di temizliinin, 6 ayda bir de di hekimi kontrolünün yaplmas gerektiini bildirdi.

Selvi, yapt yazl açklamada, Türkiyede di ve di eti hastalklarnn en önemli salk problemleri arasnda yer aldn belirterek, her 10 kiiden 9unda di eti hastal olduu bilgisini verdi.

Di Hekimi Selvi, zamanla geçer diye düünülüp önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen di ve di eti hastalklarnn ya da küçük bir çürüün fokal enfeksiyon risklerine, kalp-damar hastalklarna, mide hastalklarna, karacier ve böbrek sorunlarna, hatta kansere bile neden olabileceini bildirdi.

Erken tehisin tüm hastalklarda olduu gibi az ve di salnda da önemli olduunu vurgulayan Selvi, aratrmalarn yurt dnda 1 yl içinde 5 kez di hekimine gidiliyorken, Türkiyede 2 ylda bir di hekimine gidildiini gösterdiini aktard.

Selvi, genellikle muayene amaçl deil, son ana gelinceye kadar beklendiinden ve artk mecbur kalndndan di hekimine gidildiini belirterek, Oysa ki az ve di bakmnn düzenli olarak yaplmas ve 6 ayda bir di hekimi muayenesi ile koruyucu ve önleyici tedavilerin yaplmasyla problemler annda çözülebilir ve ileride oluabilecek sistematik rahatszlklarn da önüne geçilebilir. ifadelerini kulland.

- hmal edilen tedavi, 23 kat bedel ödetebilir

Di Hekimi Ahmet Selvi, az ve di hastalklarnn kiide yaratt psikolojik ve sosyolojik etkilere de deindi.

çeitli nedenlere bal olarak di kayplar meydana gelen bireylerin sosyal hayata uyum salamada çou zaman problem yaadn anlatan Selvi, Yaplan aratrmalar, hangi yata olursa olsun estetik görünümün kiinin öz güvenine yansdn, disizlik problemi yaayan bireylerin kendilerini daha ileriki yalarda hissettiklerini, konuurken tam söylenemeyen sözcükler için anlalamama problemi yaandn ortaya koymutur. görülerini aktard.

hmal edilen ve önemsenmeyen yetersiz az ve di sal bakmnn yol açt maddi olumsuzluklara da dikkati çeken Selvi, unlar kaydetti:

Son ana gelinceye kadar beklendii için çekilecek bir di, bize daha sonras için maddi olarak da daha büyük zarar getirecektir. Zamannda yaplmayp, ihmal edilen tedavilerin ekonomik boyutunu göz önüne aldmzda, dolgu yaplmayan her çürük, di kanal tedavisi gerektirecektir. Bu durum, dolgu maliyetinin 4 kat olacaktr. Yine ihmal edilirse, o diin çekilmesi gerekecektir ve yerine di koymak (kaplama yapmak) dolgu maliyetinin 10 kat bir maliyet olarak karmza çkacaktr. Eer implant yaplrsa, dolgu maliyetinin 23 kat bedel ödemek gerekmektedir.

Selvi, ihmal edilen ve önemsenmeyen her bir çürüün zamanla geçmeyip maddi ve manevi açdan katlanarak kiiye zarar verdiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git