Aşı ile korunun!

Dünyada her yıl yaklaşık 530 bin kişide görülen ve hastaların yarısında ölümle sonuçlanan rahim ağzı kanserine karşı en etkili korumanın, hastalığa neden olan İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısının yaptırılmasıyla mümkün olduğu belirtildi.

Haberler 22.01.2018 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, rahim az kanseri farkndalk ay dolaysyla yapt açklamada, HPVnin genellikle cinsel yolla bulaan, kadnlarda ve erkeklerde çeitli kanserlere yol açan bir virüs olduunu belirtti.

HPVnin kadnlardaki rahim az kanserinin tek nedeni olduunu vurgulayan Ceyhan, Yani HPV bulamazsa rahim az kanseri gelimez. HPV-rahim az kanseri ilikisi, sigara-akcier kanseri ilikisinin 20 kat daha fazladr. Bu virüs, ayrca genital bölgede görülen siillerin de nedenidir. dedi.

Ceyhan, HPVnin cinsel yolla bulaan dier hastalk etkenlerinden farkl olarak spermle deil, deriden deriye geçtiine dikkati çekerek, virüsün bulamas için temasn yeterli olduunu vurgulad. Prof. Dr. Ceyhan, unlar kaydetti:

çou ülkede rahim az kanseri, kadnlarda meme kanserinden sonra ikinci en sk görülen kanserdir. Ülkemizde ise bölgesel çalmalarda 6-10. srada gösterilmektedir. Dünya üzerinde her yl 530 bin rahim az kanseri vakas görülmektedir. ABDde ylda 21 bin kadn, 13 bin erkek HPVye bal kanserlere yakalanmakta ve bunlarn yars hayatn kaybetmektedir. Yllk genital siil skl ise 32 milyondur. Türkiyede yllk yeni vaka says bin 686, ölüm ise yaklak 750dir. Bu say rutin a kullandmz hastalklarn çoundan daha yüksektir.

- Birçok Müslüman ülkede uygulanmaya baland

Rahim az kanserine kar en etkili korunma yolunun a yaptrmakla mümkün olduunun altn çizen Ceyhan, Ada virüsün içi bo kapsülleri bulunur. Canl bir a deildir ve ciddi yan etkiye neden olmaz. dedi.

Türkiyede iki farkl ann ruhsatl olduunu anlatan Ceyhan, Bunlar iki ve dört tipe kar koruyucu alardr. 9-26 ya arasndaki kadnlarda kullanlmak üzere ruhsatldr. Dokuz tipe kar koruyuculuk salayan bir dier a ise ruhsat aamasndadr. Birçok ülkede ise üst ya snr 45 yana kadar uzatlmtr. bilgisini verdi.

Ceyhan, ann 132 ülkede onayl olduunu belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:

Dünya genelinde 82 ülke ise ulusal a programna HPV asn dahil etti ve ilgili devletler bütün vatandalarna bu ay ücretsiz olarak uygulad ve uygulamaya devam ediyor. 77 ülkede de a, kadnlar yannda, erkeklere de öneriliyor. Ay rutin uygulayan 82 ülkenin 15inde erkekler de alanyor. HPV as günümüzde, Kuveyt, Birleik Arap Emirlikleri, Libya, Kazakistan, Malezya gibi birçok Müslüman ülkede de devlet eliyle, herkese uygulanmaya baland.

Ann, rahim az kanserinden korunmada yüzde 85, siillerden korunmada ise yüzde 90 etkili olduunu belirten Ceyhan, a fiyatnn yüksek olmasnn alama oranlarn düürdüüne dikkati çekerek, Ancak ulusal alamalarda fiyat oldukça dümektedir. Yaplan çalmalar a ile korunmann, servikal kanser tedavisi için yaplan harcamadan çok daha ucuz olduunu göstermektedir. bilgisini verdi.

Prof. Dr. Ceyhan, Türkiyede u anda verem, difteri, bomaca, tetanoz, Hepatit B, kzamk, çocuk felci, menenjit-zatürre, kzamk-kzamkçk-kabakulak, difteri-tetanoz, su çiçei ve Hepatit A gibi 13 ann rutin a takviminde yer aldn belirterek, HPV asnn rutin a takviminde henüz yer almadn söyledi.

- Alama yaplsa bile smear tarama testleri yine yaptrlmal

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Polat Dursun da onkolojik HPV virüsüne kar gelitirilmi alar ile en sk kanser yapan tiplerin gelitirdii rahim az kanserlerine kar koruma salanabildiinin altn çizdi.

Gelimi birçok ülkede HPV alarnn pediatrik a takvimine alndn belirten Dursun, alama sonras yaplan çalmalarda HPV ilikili yüksek dereceli kansere dönüme ihtimali olan lezyonlarn önlenmesinde etkili olduunu ve HPV ile ilikili siillerin de etkili bir ekilde azaldn vurgulad. Dursun, Bununla birlikte alama yaplsa bile smear tarama testleri yine yaptrlmal. çünkü, ann içinde olmayan tipler, rahim az kanseri geliimine yol açabilir. uyarsnda bulundu.

DSÖnün, alama, tarama ve erken tehis durumunda rahim az kanserinin uzun vadede dünyadan silinebilecek kanserler arasnda olduunu bildirdiini aktaran Dursun, unlar kaydetti:

ABDde alar kullanma girmeden önce 50 binin üzerindeki hastada klinik aratrmalar yaplarak uygulamaya girdi, yan etkileri çok az ve önemsiz oranda bulundu. ABDde 2006-2016 arasnda 90 milyon HPV as yaplm ve yan etki bildirimi çok az oranda bildirilmitir. DSÖ, HPV asnn etkili ve güvenilir olduunu ve HPV ile ilgili kanserlerin önlenmesinde önemli bir rolü olduunu vurgulamaktadr.

Ana Sayfaya Git