Aşırı çay ve kahve göz kurutuyor!

Gözyaşımızın göz sağlığımız açısından çok büyük önem taşıdığını biliyor muydunuz? İçindeki koruyucu maddelerin göz yüzeyi için bariyer oluşturduğunu ve gözyaşı azaldığında gözün savunma mekanizmasının bozulmaya başladığını? Peki ya gözyaşı üretiminde azalmaya yaz faktörleri, klimalı ortam, göz makyajını temizlememe hatta sıvı ihtiyacınızı su yerine çay ve kahve ile karşılamanın da yol açabildiğini?

Haberler 15.08.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastanesi Göz Hastalklar Uzman Dr. Evren Baca, yaz aylarnda gözya kuruluu ikayetinin art gösterdiini belirterek Gözya kurulu gözlerde batma, yanma, kzarklk, acma, kant ve bulank görme gibi ikyetlere neden oluyor. D etkenler göz kuruluu oluumunda en önemli nedenler. Ancak az su tüketip sv ihtiyacn bir de çay ve kahve ile karlamak da göz kuruluuna davetiye çkaryor diyor. Basit önlemler alarak, körlüe kadar gidebilecek ciddi sorunlar önlemenin mümkün olacan vurgulayan Dr. Evren Baca, ikayetlerin devam etmesi halinde ise zaman kaybetmeden uzmana görünmek gerektiini söylüyor. Dr. Evren Baca, göz kuruluuna yol açan 10 etkeni ve alnabilecek önlemleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Klimal ortam

Klima, ortamdaki nem orann düürdüü için gözleri kurutuyor. Rezidans tipi binalarda bu problem daha sk karmza çkyor. Bu durumda klima sisteminin nem düzenleyici tipte olmas veya ortamn ayrca neminin artrlmas gerekiyor. Buna ramen ikayetiniz devam ederse suni gözya ile gözün nemini takviye edebilirsiniz.

Güne

Güne ultraviyole nedeniyle göz yaplarna zarar verebiliyor. Is nedeniyle gözyann çabuk buharlamasna neden olmasnn yannda, ultraviyole nlar katarakt ve sar nokta hastalna da neden oluyor. UV blokajl güne gözlüü kullanmak çok önemli. Ayrca apka kullanm da gerek yetikin gerekse çocuklarda ihmal edilmemeli.

Deniz ve havuz

Tuzlu su, göz yüzeyinin ve gözya doal yapsnn bozulmasna neden oluyor. Havuz ise klor nedeniyle daha da zararl. Klor göz yüzeyine toksik etki yapyor. Denize veya havuza girerken mutlaka gözlük kullann. Gözde kzarklk ve çapaklanma olursa mutlaka bir göz doktoruna bavurun.

Rüzgar

Yaz aylarnda esen rüzgar serinlememizi salayp bizi rahatlatrken gözlerimizi kurutuyor. Gözya buharlayor. Geni çerçeveli gözlükle gözlerinizi koruyabilir, suni gözya takviyesiyle nemlendirebilirsiniz.

Kahve ve çay

Göz Hastalklar Uzman Dr. Evren Baca Bol su içmek göz kuruluunu önlemede büyük fayda salyor. Özellikle buharlamann youn olduu ve göz kuruluunun artt yaz döneminde yeterli sv tüketmemek, sv ihtiyacnn çay ya da kahve karlanabileceini düünmek, göz kuruluunu artrarak göz salna da zarar veriyor diyor.

Tozlu ortam

Toz; kuru ve rüzgarl havada göz yüzeyine yapp çizilmelere, enfeksiyonlara neden olabiliyor. Göze toz kaçmas durumunda bol su ile ykayn, gözleri asla ovuturmayn, ykamaya ramen batma devam ederse hemen bir hekime bavurun.

Kontakt lens

Kontakt lensler gözlüe alternatif olarak bazen de sadece kozmetik olarak kullandmz konforu yüksek, görüü rahatlatan materyaller. Ancak gözde kornea refleksini azaltarak ve gözya buharlamasn da artrarak göz kuruluuna neden olabiliyor. Yaz aylarnda daha çok günlük lens kullann. Kullanma kurallarna mutlaka uyun. Lensinizi çkarmadan uyumaktan kaçnn. Lensle uyumlu suni gözya damlalaryla gözün nemini takviye etmek de önemli.

Bilgisayar

Günümüzün vazgeçilmezleri bilgisayar, tablet ve akll telefonlar göz salmz tehdit ediyorlar. Uzun süre ekrana bakmak gözleri kurutuyor. Ekran banda çalrken gözlerin dinlenmesi ve slanmas için göz krpma saynz artrn ve 20 dakikada bir 20 saniye gözünüzü ekrandan uzaklatrn.

Makyajl uyumak

Göz makyaj kapak kenarndaki kanallar tkayarak gözyann yapsnn bozulmasna ayrca enfeksiyonlara zemin hazrlyor. Her gece makyajn göze uygun bir ürün ya da temizleme mendilleri ile temizlenmesi art. Göz kapa hijyeni için de göz yakmayan bebe ampuanlar ve lk suyla kirpik diplerini temizleyebilir ya da eczanelerde kirpikler için özel üretilmi ampuanlar ve temizleme mendilleri kullanabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git