Ev karantinasında, aşırı kaygıdan uzak durup kendinizi yeniden keşfedin

Prof. Dr. M. Rita Krespi Ülgen, koronavirüs (Kodvid-19) salgını nedeniyle toplumun büyük bir kesiminin eve kapandığı bu dönemde iç dünyasına yönelenlerin bu süreci kendisini yeniden keşfecek şekilde değerlendirmesi önesinde bulundu.

Haberler 30.03.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülgen, koronavirüs salgnndan dolay evlerinde kendilerini karantinaya alanlarn, bu salgndan nasl korunaca, ann ne zaman bulunaca gibi belirsizliklere ar younlamalarnn sakncal olduunu söyledi.

Bu süreci evlerde geçirirken insanlarn kontrol edebilecekleri durumlara odaklanarak ruh salklarn koruyabileceklerini ifade eden Ülgen, Koronavirüs salgnnda kimse kimseden üstün deil. Hepimiz ayn gemideyiz. Herkes Koronavirüsten etkilenebilir. Herkese eit uzaklkta. Herkes ayn süreci yayor. nsanlar ayrtracak mesajlardan uzak kalalm. dedi.

Ülgen, bu süreçte baklk sisteminin güçlendirilmesi için fiziksel aktivite ve salkl beslenmenin önemini vurgulayarak, ar kaygnn da sal olumsuz etkileyeceini kaydetti.

Ar kaygnn olumsuz gücünün fark edilmesi gerektiini belirten Ülgen, öyle devam etti:

Kayg artt vakit hayat zorlar. Ar kayg baklk sistemine yük getirecek. Kaygyla ba etmeyi örenmeliyiz. Felaket tellall yapmaktan kaçnmalyz. Özellikle sosyal medyay bu açdan seçici kullanmaya özen göstermeliyiz. Bunun için akll telefonlarmzdaki uygulamalardan yararlanlabilir, çeitli egzersizler yapabiliriz. e gidiyormuuz gibi ayn saatte uyanp, ayn rutine devam etmek yararl olacak. Evde yalnz olduumuz için sosyal bir örüntünün içinde deiliz. Bu süreçte farknda olmadan kendimize dönebiliriz. Bu dönü bazen zararl olabilir, korkularmz kurcalayabiliriz. Bunun yerine yaplacak baka eyler var. Bu süreci içimize dönmek, kendimizi deerlendirmek, yeniden kefetmek için kullanabiliriz. Bu belirsiz, olumsuz durumdan pozitif anlamlar çkartabiliriz. Belki bu durum bizim sevdiklerimizin kymetini daha çok anlamamza, küskünlüklerimizi sonlandrmamza yarayabilir. Salkl yaamaya, beslenmemize dikkat etmeye karar verebiliriz. Bu dorultuda yeni amaçlar belirleyip, ilerleyebiliriz. Ertelediimiz, ihmal ettiimiz eyler olabilir. Belki isteyip de okuyamadmz kitaplar okuyabiliriz, belki yaz yazabiliriz, belki çocuklarmzla birlikte vakit geçirecek zamanmz olmad, bunlar yapabiliriz. Önceliklerimizi gözden geçirebiliriz. Yani imdiye kadar yaptklarmz insan olarak bizi ne kadar tatmin ediyor, bunlar toplum için ne kadar yararl, isteklerimiz, önceliklerimiz neler. diye düünebiliriz ve önceliklerimizi belirleyebiliriz.

Prof. Dr. M. Rita Krespi Ülgen, mail ve WhatsApp üzerinden iletiim kurulan, uzun süredir görüülmeyen aile yaknlar ve arkadalarla telefonla konuarak iletiim kurmann evde yalnz kalanlar için faydal olacan söyledi.

- Koronavirüs salgn geçmite yaanan travmalar tetikleyebilir

Geçmite farkl olaylarla ba etmek için kullanlan yöntemlerin baz kiiler için bu dönemde ie yaramayabileceini dile getiren Ülgen, geçmite yaanlan bir travma ya da doal bir afetin brakt etkinin koronavirüs salgnnda tekrarlanabileceini kaydetti.

Ülgen, eski travmalarn bu salgnla ilgili yaanan kaygy daha da artracan belirterek, Bu durumda olanlarn, uzmanlardan yardm almas gerekir. Bazen egzersiz yapmak, komedi filmi seyretmek, scak du almak gibi yöntemler bizi rahatlatr. Bazen de problem odakl yöntemler kullanmamz gerekir. Arada bir haberleri izlemek, güvenilir kaynaklardan bilgi almak problem odakl ba etme yöntemleridir. Baz kiilerde ise bu ie yaramayabilir. Olaylar kurcalama kayg düzeyini artrnca yardm alnmas gerekir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git