"Aşırı terleme tedavi edilebilir bir sorun"

HAVALARIN ısınmasıyla korkulu rüya haline gelen bazen de genetik ya da bazı hastalıklara bağlı olarak yaşanan terleme sorunu farklı tedavi yöntemleriyle azaltılabiliyor.

Haberler 22.02.2019 - 12:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avuç içi, ayak taban ve koltuk altnda yaanan ve kiinin kendisi ile çevresindekilere sknt yaatan ar terlemenin tedavi edilebilir bir sorun olduunu vurgulayan Dermatoloji Uzman Dr. Evren Gökeme, Vakalarn yüzde 40nda aile öyküsü mevcut. Nadiren de tiroid bezi, diyabet gibi hastalklar veya kullanlan baz ilaçlar ar terlemenin nedeni olabiliyor dedi.

AVUç ç VE AYAK TABANI TERLEMESNDE KULLANILABLYOR

Dr. Evren Gökeme, Yapsal olarak ortaya çkan ar terlemenin tedavisinde, etkinlii kantlanm olan iki yöntem uygulanyor. Tedavilerden bir tanesi iyontoferez ad verilen bir tedavi. Bunda ellere ve ayaklara, musluk suyu ya da özel ilaçl bir su içerisinde 15-25 miliamperlik bir akm uygulanyor. Avuç içi ve ayak tabanlarnda görülen ar terlemenin tedavisinde uygulanabiliyor. Bu tedavi yönteminin ter bezi kanallarnda tkanmaya neden olduu düünülüyor. yontoforez, bir ay boyunca haftada 3-5 gün, 20 dakika süre ile uygulanabiliyor dedi.

AIRI TERMELEME AZALIYOR

Tedavi sonras terlemede azalmann 1-2 hafta içerisinde ortaya çktn ifade eden Gökeme, 1inci ayn sonunda istenen etki elde edildikten sonra 2 haftada ya da ayda bir kez tekrar ediliyor. yontoforez srasnda el ve ayaklarda inelenme, karncalanma hissi, deride hafif kzarklk ve kuruluk görülebilir. Ancak bunlar ksa sürede kendiliinden düzelir dedi.

BOTULNUM TOKSN LE DE TEDAV MÜMKÜN

Bir dier tedavi yönteminin ise botulinum toksin yani halk arasnda bilinen ismi ile botoks olduunu belirten Dr. Evren Gökeme, Botulinum toksini sinir uçlarnda iletimi salayan maddelerin salnmn engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulat organlar arasndaki iletimi durdurarak etkisini gösteriyor ve ar terleme tedavisinde 1994 ylndan beri uygulanyor. Ar terleyen bölgedeki derinin içine özel, ince uçlu inelerle uygulanyor. Ter bezlerini uyaran sinir uçlarndan uyarc madde salnmasna engel olarak etki gösteriyor.Uygulamadan 3 gün sonra terlemede azalmalar görülmeye balanyor. Yaklak olarak 15inci günde etki en yüksek düzeye ulamakta ve terleme tama yakn kayboluyor. Etki süresi kiiye ve uygulanan doza göre deimekle birlikte yaklak olarak 4-6 ay devam ediyor. Etki ortadan kalktnda, tekrar uygulanyor dedi.

ÖNCESNDE ARI HSS AZALTILIYOR

Koltuk alt uygulamalarnda iddetli olmayan bir ar hissedilebileceini belirten Dermatolog Dr. Evren Gökeme, Uygulamadan önce o bölgeye anestetik etkisi olan bir krem sürülerek ar hissi azaltlyor. Avuç içi ve ayak tabanna yaplan enjeksiyonlar ise daha arl olabiliyor. Bu nedenle anestetik etkisi olan krem uygulamasnn yetersiz kald durumlarda souk hava uygulamas eliinde ilem yaplyor. Gebeler, emziren anneler ve özel baz kas-sinir hastal olanlar dnda herkese güvenle uygulanabiliyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git