Aşırı terlemeden şişmanlığa kadar birçok nedeni var

Kıl dönmesinin genellikle 30’lu yaşlardaki genç erkeklerde ve kuyruk sokumunda görülmesi nedeniyle, bu sorunun fazla ve sert kıllardan kaynaklanabileceği görüşü ağır basıyor. Oysa kuyruk sokumunun yapısından fazla kiloya kadar pek çok etkenin rahatsızlığa zemin hazırlayabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hakan Yardımcı, “Ancak günümüzde minimal invaziv yöntemler sayesinde kişi, daha kısa sürede bu rahatsızlıktan kurtulabiliyor ve günlük hayata hızlıca dönebiliyor” diyor.

Haberler 01.07.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük bir sorun gibi görünmesine ramen, kiinin yaam kalitesini düüren kl dönmesi, kuyruk sokumunda arlara, aknt, ilik, koku, kanama, iltihaplanma ve kant gibi ikayetlere yol açyor. Kimilerinde uzun süre hiçbir belirti vermezken, çounlukla kuyruk sokumunda apse geliimiyle kendini ele veriyor. Genellikle gençlerde ve erkek popülasyonda görülen kl dönmesi sanld gibi, sadece vücut kllar fazla ve sert olanlarda görülen bir salk sorunu deil. Ayn sorunun bölgede tüy younluu olmayan genç kzlarda da görülebildiini belirten Acbadem Beylikdüzü Cerrahi Tp Merkezi Genel Cerrahi Uzman Dr. Hakan Yardmc, Ar terleme, kuyruk sokumu oluunun dar ve derin olmas, bölgede biriken tüylerin uzun süre kalmas gibi nedenler de kl dönmesine yol açabiliyor diyor. Ayrca, uzun süre oturarak çalmak, imanlk ve bölge hijyeninin kötü olmas da rahatszla zemin hazrlyor.

Kl dönmesi tedavi edilmediinde sorun daha da büyüyor. Uzun dönem devam eden ve tedavi edilmeyen vakalarda, kist boluunun iltihaplanmas sonucunda cilt altnda kronik enfeksiyon meydana gelebiliyor. Enfeksiyonun iddetli olduu dönemlerde ate ve iltihabi aknt birbirine elik ediyor. Dr. Hakan Yardmc, rahatszln farkl noktalara yaylabileceine de iaret ediyor: Rahatszlk, orta hattn yukar aasna veya sana soluna doru fistüller oluturarak, yeni sinüs azlar oluturabilir ve cilt altnda köstebek yuvas gibi geni alanlara yaylabilir. Kl dönmesinde, uzun süre (15-35 yl) tedavi olmayan kiilerde çok nadir olarak epidermoid (deride) kanser geliimi de var ancak bu durum, kronik enfeksiyon, kronik irritasyon sonucunda geliiyor.

EN KÖTÜ YANI NÜKS ETMES

Kl dönmesinde oluan kist cerrahi olarak çkartlsa bile nüks etme ihtimali var. Ancak tekrar etmemesi için alnabilecek baz önlemler de bulunuyor. Ameliyat öncesi iyi bir hazrlk yaplmas, enfeksiyonun giderilmesi, hijyenik bakmn iyi olmas, uygun ameliyat modeli ve ameliyatn titizlikle yaplmas olas tekrarlarn önüne geçiyor. Ameliyat sonras erken dönemde yarann korunmas ve doktorun önerilerine dikkat edilmesi gerektiinin de altn çizen Dr. Hakan Yardmc, lerleyen zamanlarda ise, ameliyat bölgesinin tüylerden temizlenmesi ve bölge hijyeninin salanmas çok önemli.

Kuyruk sokumunda ameliyat sonrasnda tüylerin temizlenmesi, tek bana bile nüksleri engelleyebilir. diyor. Tüylerin temizlenmesinde lazer epilasyon yöntemini öneren Dr. Hakan Yardmc, sözlerini öyle sürdürüyor: Ancak ameliyat sonras erken dönemde cilt hassas olabileceinden ilk aylarda önermiyoruz. Yerine jilet ile dikkatlice temizlemek daha uygun. Ayrca lazer epilasyon, özellikle kuyruk sokumunda çok youn ve sert tüyleri olan kiiler veya ailesel olarak hastala yatkn olan kiiler için önleyici olmas açsndan faydal.

EN ETKN TEDAV, CERRAH

Kl dönmesinin etkin tedavisi, cerrahi yolla yaplyor. Hastaln cerrahi tedavisinde yllar boyu kullanlan farkl yöntemler olmakla birlikte, günümüzde minimal invaziv yöntemlerin önem kazandndan bahseden Dr. Hakan Yardmc, bu yöntemlerden biri olarak son yllarda öne çkan diode lazeri örnek veriyor: nsanlar artk kl dönmesinin cerrahi tedavisinde; ameliyatn ksa sürmesini, ameliyat sonrasnda günlük aktivitelere ve ie erken dönebilmeyi istiyor. Bunlar mümkün klan diode lazer yönteminde ilemin genel veya lokal anestezi ile yaplabiliyor olmas, geni yara olmamas ve dikie gerek duyulmamas yeni yöntemin dier avantajlar... Kii ameliyat sonras daha az ar hissediyor ve kolayca poposunun üzerine oturup banyo yapabiliyor.

FSTÜL LAZERLE KAPATILIYOR

Bir lazer teknolojisi olan diode lazer yönteminden, kl dönmesinin yol açt fistülün (tünel) kapatlmasnda faydalanlyor. Diode lazer, verdii enerji sayesinde dokunun kendi üzerine çökerek fistülün kapanmasn salyor.

Ameliyat öncesinde bir kür oral antibiyotik tedavisi balanarak, kist boluunun küçültülmesi amaçlanyor. Ameliyat srasnda, diode lazer ilemine geçilmeden önce, küçük ve ince uçlu bir küret kullanlarak, kist boluu iyice temizleniyor. Ardndan kl dönmesinin olduu sinüs azndan girilerek lazer uygulanyor. Yöntem sayesinde tüm boluk kapatlyor ve ilemin bu ksm 10-15 dakika sürüyor.

Ana Sayfaya Git