Aşırı uyuyorsanız dikkat!

Uykusuzluk kadar aşırı uyumanın da hastalık habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, kişinin iş ve sosyal yaşamına engel olması halinde mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyor. Aşırı uyumanın en çok uyku apnesinde ortaya çıktığını belirten uzmanlara göre, sorunun altında yatan hastalığın zamanında tedavi edilmesi önemli.

Haberler 25.08.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Doç. Dr. Bar Metin, uykusuzluk kadar ar uyumann da baz psikiyatrik hastalklarn habercisi olabileceini söyledi.

Uyku süresi ne olmal?

Uyku süresinin kiiden kiiye deien bir durum olduunu belirten Doç. Dr. Bar Metin, Gece 12 saate kadar uyuyan salkl bireyler vardr. Ar uyumann bir hastalk olarak kabul edilmesi için öncelikle gündüz kiinin fonksiyonlarn bozmas i ve sosyal yaamna engel olmas gerekmektedir. Gündüz saatlerinde ar uykululuk hissediyorsanz, engelleyemediiniz uyku ataklarnz oluyorsa, çalrken istemsiz uykuya dalyorsanz mutlaka bir doktora gitmelisiniz uyarsnda bulundu.

Uyku apnesi ya da narkolepsi olabilirsiniz!

Birçok hastalkta ar uyuma görüldüünü kaydeden Doç. Dr. Bar Metin, En sk uyku apnesi denilen durumda ar uykululuk görüyoruz. Uyku apnesinde gece nefes durmalarna bal olarak verimli uyunamaz ve gündüz çok fazla uyuklama oluur. Bunun yannda narkolepsi denilen hastalkta ani bastran uyku ataklar olur. Parkinson hastalarnda da hastaln seyrine ve kulanlan ilaçlarn yan etkisine bal uyku ataklar görülebilir. Bunlarn yannda özellikle psikiyatride kullanlan ilaçlar da yan etki olarak ar uyuma yapabilmektedir dedi.

Uzmana bavurulmal

Ar uyku halinin nedenlerinin çeitli olduunu belirten Doç. Dr. Bar Metin, Hastann sorununun tam olarak ne olduu anlalmaldr. Ar uyma halinde mutlaka uyku bozukluklar konusunda uzman bir doktora bavurulmaldr dedi.

Ana Sayfaya Git