ABD'li itfaiyeciye son teknoloji ile sağlanan yüz nakli, dünya gündemine oturdu

ABD'li itfaiyeci geçirdiği bir kaza sonrasında yüzü tanınmayacak hale gelmişti. ABD'li itfaiyeciye tarihe kazınılacak bir yüz nakli uygulaması gerçekleştirildi.

Haberler 17.11.2015 - 22:50 Son Güncelleme : 17.11.2015 - 22:50

ABDli itfaiyeci geçirdiği bir kaza sonrasında yüzü tanınmayacak hale gelmişti. ABDli itfaiyeciye tarihe kazınılacak bir yüz nakli uygulaması gerçekleştirildi.

Dr. Eduardo Rodriguez, düzenlediği basın toplantısında New Yorktaki NYU Langone Tıp Merkezinde 14 Ağustosta yapılan ameliyatta bütün kafa derisi, göz kapakları, kulaklar ve boyun derisinin bir kısmı nakledilen 41 yaşındaki Patrick Hardisonın sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Rodriguez, yaklaşık 26 saat süren ameliyatta Hardisona, Brooklyndeki bir bisiklet kazasında yaşamını yitiren 26 yaşındaki sanatçı David P. Rodebaughdan alınan organların nakledildiğini kaydetti.

Nakledilen dokular kafatasının arkasında birleştirildiği için Hardisonun yeni yüzünde ameliyat izi kalmadığını belirten Rodriguez, itfaiyecinin fizik tedavisinin halen devam ettiğini söyledi.

Ameliyat sayesinde yeniden normal bir insan görünümüne kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Hardison da, Sokağa çıkamıyordum. Zorunlu olarak çıktığımda ise herkes bana bakıyordu. çocuklar, benden korkuyordu. Şimdi benim gibi yaralanan insanlara yardımcı olmaya çalışacağım dedi.

Doktorlarına ve Rodebaughnin ailesine teşekkür eden Hardison, Bana sadece yeni bir yüz değil, yepyeni bir hayat verdiler diye konuştu.

Beş çocuk babası Hardison, 5 Eylül 2001de Mississippinin kuzeybatısındaki Senatobia kentinde genç bir kadını kurtarmak için yanan bir evin içine girmişti. Hardison, çatının çökmesi sonucu ağır yaralanmıştı. Doktorlar, kulaklarını, dudaklarını, burnunun büyük bir kısmını ve göz kapaklarını kaybeden Hardisonın yüzünü bacaklarından aldıkları deri tabakasıyla kaplamıştı. Şimdiye kadar 71 ameliyat geçiren Hardison, 2014te yüz nakli için bekleme listesine alınmıştı.

Dünyanın ilk yüz nakli 2005te Fransada Isabelle Dinoire adlı kadına yapılmıştı. Daha sonra aralarında Türkiyenin de bulunduğu birkaç ülkede 20den fazla hastaya yüz nakledilmişti. 2010da İspanyol bir çiftçiye burun ve dudakların dahil olduğu tüm yüz nakli yapılmıştı. Ancak şimdiye kadar kulaklar ve kafa derisi nakledilmemişti.

Ana Sayfaya Git