Açık tenlilerde cilt kanseri riski

Güneşte fazla kalınmaması gerektiğine dikkat çeken Dermatoloji Uzm. Dr. Ali Rıza Başaran, açık tenli vatandaşlara ‘Dikkat’ uyarısında bulunarak, “Açık tenli, açık renk gözlü, kızıl-sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen cilt tipine sahip kişilerin, cilt kanserine yakalanma riski diğerlerine göre daha yüksektir” dedi.

Haberler 30.08.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Uz. Dr. Ali Baaran, güne ndan yoksunluun baklk sistemini zayflattn söyledi. Baaran, bu yoksunluun beraberinde Alzheimer, kemik erimesi, depresyon, kronik yorgunluk gibi hastalklar getirdiini ileri sürdü. Güneten nlarnn faydalar olduu kadar zararlar da olduunu aktaran Baaran, Günein olumlu etkilerinden yararlanmak için nlarn eik geldii saatlerde sabah-akam yarmar saatlik günelenme yeterlidir. En dik geldii zaman günete kalmamaya özen göstermeliyiz ifadelerini kulland.

Açk tenlilere, Dikkat

Dermatoloji Uzm. Dr. Baaran, yaz aylarnda çok sk kullanlan güne koruyucular ve açk tenli vatandalar için Dikkat uyarsnda bulundu.

Uzun veya aralkl güne na maruz kalm kiilerde cilt kanseri riskinin arttn anlatan Uz. Dr. Ali Rza Baaran u ifadeleri kaydetti:

Cilt kanserinde risk tayan dier riskli gruplar ise unlardr: Açk tenli, açk renk gözlü, kzl-sar saçl veya kolaylkla güne yan geliebilen cilt tipine sahip kiilerin Cilt Kanserine yakalanma riski dierlerine göre daha yüksektir. Uzun süre veya aralkl olarak youn güne na maruz kalm kiilerde risk oldukça yükselir. Ailesinde malin melanom olan kiiler normal popülsyona göre 2 kat daha fazla riski tar. Anormal görünümlü displastik nevus sendromu olan kiilerde de risk artar

Uzmandan öneriler

Cildi düzenli korumak adna yaplmas gerekenlerden bahseden Baaran, Cildinizi düzenli olarak kontrol edin ve gerekiyorsa bir aile ferdinden yardm isteyin. Ayda bir kez gövdenizi, kol ve bacak, avuç içi ve ayak tabanlarna bakn. Saçl derinizi ve srtnz aynayla kontrol edin. Cildinizi korumak için kozmetik ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edin. Son kullanma tarihi ürünlere, ürünün zamanla bozulup cildinize zarar vermesini önlemek için konulmutur. Aldnz ürünün üzerinde son kullanma tarihi yoksa raf ömürleri 3 yl olduunu unutmayn. Scak ortamda braklmlarsa bu sürenin ksaldn da aklnzda tutun. Kullandnz hormon ilaçlar, antibiyotik, tansiyon, kolesterol, diyabet veya ar kesici gibi ilaçlar günee hassasiyeti artryorsa, nasl bir önlem almanz gerektii konusunda doktorunuzdan bilgi aln diye konutu.

Ana Sayfaya Git