'Acemi' kasaplara uyarı

Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Cem Ertan, kurbanlıkların kesimi sırasında basit bir cilt kesisinden hayati damarlara zarar verecek ya da uzuv kayıplarına yol açabilecek ciddi yaralanmalar yaşanabileceğini belirterek Kurban Bayramı'nda karşılaşılabilecek olası yaralanmalara karşı vatandaşları uyardı.

Haberler 19.07.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Acil Tp Uzman Doç. Dr. Cem Ertan, el ve parmaklarda derin yaralanma vakalarnn Kurban Bayram döneminde Acemi kasaplar nedeniyle arttna dikkati çekti. Geçen yllardaki örneklere bakldnda tüm uyarlara ramen kurban kesimi srasnda meydana gelen yaralanmalarda azalma olmadn ifade eden Doç. Dr. Cem Ertan, Vatandan kendini kasap yerine koymas, ben yaparm babamdan görmütüm diyerek kurban kesmesi karlatmz eyler. Bçak kayyor, satr düüyor. Bu nedenle en sk olarak el kesileriyle karlayoruz. Hem bir vecibenin yerine getirilmesi hem de salk açsndan profesyonellere braklmas gereken bir i. Benim önerim; kimse kasapla soyunmasn. Kasapl kasaplara brakalm, herkes bildii ii yapsn. Her sene görüyoruz, sonuçlar kötü oluyor. Bu tür vakalar en sk bayramn ikinci günü görüyoruz dedi.

LK OLARAK KANAMA KONTROLÜ SALANMALI

En sk el kesileriyle karlatklarn belirten Doç. Dr. Cem Ertan, böyle bir durumda yaplmas gereken ilk müdahalenin önemine deinerek, El çok önemli bir organmz. çok iyi kanlanyor, çok fazla sinir ucu ve kas kirii barndryor. Kesilerde bizi en çok endielendiren ey; büyük damarlarda ve tendonlarda kesik meydana gelmesi. O zaman i ameliyathaneye gidiyor. Yüzeysel kesilerde kanama kontrolü sonrasnda cildi kapatarak onarm salyoruz. Daha çok satr yaralanmalarnda parmak ya da parmak ucu kopmas gibi vakalar görüyoruz. Böyle bir durumla kar karya kalan kiinin, yüzeysel kesik ya da organ kopmas da olsa ilk olarak kanama kontrolünü salamas gerekiyor. Kanayan bölgenin temiz bir bezle basklanmas, üzerinin kat kat sarlmas, kanla dolan bezin atlmamas ve bezden tayorsa ek bez konmas gerekiyor. Üzerine kuvvetlice bask uygulanmas yaplacak en önemli ey. Filmlerde gördüümüz turnike uygulamalar, bir eyler balayp sktrmalar son raddeye kadar istenilen eyler deil ifadelerini kulland.

UZUV PARçASI ISLANMAMALI

Yaralanmalarnn ardndan uzuv kopmas yaanmas halinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Doç. Dr. Cem Ertan, doru bilinen yanllar nedeniyle yaanan uzuv kayplarna dikkati çekerek, Eer uzuv kopmas varsa dokunun yerine yeniden dikilebilmesi için uygun bir ekilde hastaneye tanmas gerekiyor. 3-6 saat kadar bir süresi var. Kopan organ parçasnn kuru bir beze sarlarak, ardndan su geçirmez bir torbaya yerletirilmesi gerekiyor. çinde organ parças bulunan torba, buz bulunan bir baka torbayla yan yana tanmal. En önemli nokta uzuv parçasnn slanmamas. Ne yazk ki bunu da görüyoruz. Kii kopan uzvu buza konulmas gerektiini düündüü için direkt buzun içine ya da bir kavanoz suyun içine atp getirebiliyor. Bu durumlarda ne yazk ki o uzvun kurtarlmas mümkün olmuyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git