Aciller çocuk dolu!

İnfluenza, RSV, Rinovirüs gibi Kovid dışındaki diğer virüs enfeksiyonlarının iki yıl sonra yeniden mevsimsel salgınlara yol açmasıyla, çocuk acillere başvurularda patlama yaşanıyor. Çoğu aile, kovid paniği ile soluğu acillerde alıyor, doktor tedavisini düzenleyip evine gönderdikten sonra ateşi düşmediği için bazen aynı gün içinde iki üç kez acile tekrar başvuruyor.

Haberler 08.01.2022 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Pandemi önlemlerinin gevemesiyle beraber yeniden sahneye çkan Kovid d virüs enfeksiyonlar, bu yl en çok çocuu olan ailelerde panik yaratt. çou zaman Kovid korkusu ile soluu acillerde alan ebeveynler, tedavi verildikten sonra evde ate dümedi diye tekrar tekrar acile bavurunca, çocuk acil kliniklerinde ylmalar balad. Türkiyenin en büyük pandemi merkezlerinden biri olan çocuk Acil ve çocuk Sal Hastalklar Klinik efi Prof. Dr. irin Güven, çocuklarda Kovide bal hastaneye yatlarn bu yl çok yüksek olmadna iaret ederek, dier virüs enfeksiyonlarnn daha çok görüldüünü söyledi.

ALELERDEK YÜKSEK ATE KAYGISI BROÜR HAZIRLATTI

Acillere bavurularda en çok ayn gün içinde iki üç kez gelenlerin dikkat çektiini söyleyen Prof. Dr. Güven, srf bu yüksek ate panii nedeniyle, kendi kliniklerine bavuran aileler için özel olarak broür hazrladklarn söyledi. Düven, çocuk, doktor tarafndan muayene edilip ate düürücü tedavisi ile eve gönderiliyor. Ama atei dümedi diye ayn gün içinde iki üç kez hastaneye tekrar getiriliyor. çocuun durumunda ekstra kötüleme olmadkça tekrar acile gidilmesine gerek yok. Virüs enfeksiyonlarnda zaten semptomatik tedaviler dnda bir ey uygulanmaz. Aileler endie etmeden çocuklarn ateini lk du, ate düürücü gibi önlemlerle evde takip etmeli. dedi.

GÜNLÜK ACL BAVURUSU 1500ÜN ÜZERNDE

Bu yl mevsiminden biraz daha erken olarak austos ayndan itibaren RSV, broniyolit enfeksiyonlarnn görülmeye balandna iaret eden Prof. Dr. Güven, Kovid öncesi dönemdeki gibi bu mevsimde de influenza, parainfluenza, krup, adenovirüs enfeksiyonlarn daha çok görmeye baladk. Adenovirüs, gözlerde kzarklk, aknt, boazda ar ve ishal ile beraber seyrediyor genelde. Tüm viral enfeksiyonlarda biz bu mevsimlerde art görüyorduk zaten. K ve sonbahar döneminde viral enfeksiyonlar artar ve doaldr. Ama bu yl, ailelerdeki Kovid panii de duruma elik edince, en hafif atete, en hafif viral enfeksiyonda bile acil bavurular artt. Günlük acil saylarmz 1500leri geçiyor. Asl sorun, ayn gün içerisinde ayn hastann 2-3 kez bavurmas. Aileler hekime muayene olduktan sonra evde herhangi baka bir bulgu gelimedikçe, çocuun durumu arlamadkça, tekrar tekrar acile gelerek hem kuyruklar artryorlar hem de dier hastalarla yeniden temas durumuna giriyorlar. Bizler de gerçekten ciddi, acilde müdahale gerektiren çocuklara zaman ayramyoruz artk diye konutu.

VRÜS ENFEKSYONLARI NEDENYLE

Geçen yl daha çok Kovid hastas gördüklerini, sk önlemler sayesinde dier viral enfeksiyonlarn neredeyse hiç görülmediini vurgulayan Prof. Dr. Güven, Bu yl tedbirleri elden braktmz için servislerde daha çok influenza, RSV vakalar görüyoruz. Bunlar nadiren Kovidle birlikte de olabiliyor. Artk daha çok dier virüs enfeksiyonlar nedeniyle hastaneye yatlarmz oluyor. Yatan hastalarda ise daha çok influenza izole ediyoruz. nfluenza A, bazen influenza B, daha çok parainfluenza virüsleri. Bu virüsler çocukluk çanda tüm yalar etkiliyor ama altta yatan kronik hastal olanlar, 1 ya alt bebekler, erken doan bebekler ve obez çocuklarda, ayn Kovidde olduu gibi, daha ar seyredebiliyor eklinde konutu.

OCAK AYINDA SAYILAR DAHA DA ARTABLR

Prof. Dr. irin Güven, Omicron varyantnn çok hzl bulatn, Kovid gerçeini asla unutmamamz gerektiini söyleyerek evde ateli bir birey olduu taktirde hemen izolasyon tedbirlerinin alnmas gerektiini söyledi. Güven, unlar kaydetti:

Bu hastalarn atei devam ediyorsa, atele birlikte öksürük artyorsa tabii ki hekime bavurulmal. Ama hekime bavurup tedavisi düzenlendikten sonra, 24-48 saat içinde ate dümedi diye tekrar tekrar acillere gelmeye gerek yok. çocuklarn Kovid arlk derecesi çok azald bu yl. Örnein Mis-C vakalarn çok az görüyoruz. Ama dier viral hastalarn yükü çok daha fazla u anda. Ocak aynda daha da artabilir viral enfeksiyon saylar. Bu yüzden aileler özellikle ateli çocuklarn kesinlikle okula göndermemeli, çocuun semptomu varsa da aile içinde gerekli önlemler alnmal.

OKULA GDEN çOCUK MASKE TAKMALI, EZBERE VTAMN KULLANILMAMALI

Okula giden çocuklarn mutlaka maske takmas gerektii uyarsnda da bulunan Prof. Dr. Güven, uyarlarn öyle sürdürdü:

Özellikle adolesanlar (ergenler) bu dönemde kalabalk ortamlarda çok bulunmamal. çünkü Kovid arlnn azalmasyla ve ann da verdii rahatlkla, rehavet gözlemliyorum ailelerde ve toplumda. Önlemleri uygulamaya devam etmek zorundayz. Evde ateli çocua destek tedavisi uygulanabilir ama antibiyotik verilsin diye hekimlerle kavgaya girmeye gerek yok. çünkü antibiyotik, atei düürmüyor. Ate düürücü vererek, bol sv ile ve iyi besleyerek, bazen lk banyo ile ate kontrol altna alnmal. Yüksek dozda vitaminler, özellikle D vitamini çok gündemde, bu konuda endielerimiz var. Yüksek dozda C veya D vitamini, hekim kontrolü olmadan kesinlikle verilmemesi gerekiyor. Eksiklii durumunda verilmeli bu tip destek tedavileri.

Ana Sayfaya Git